Ilustracija/Facebook
DOBAR POSAO U ITALIJI

ČAK I AKO DINAMO POBIJEDI NA SAN SIRU, NEĆE OSIGURATI POVIJESNU ZARADU Evo gdje se zaustavio brojač milijuna eura na Maksimiru...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. studeni 2019. 23:34

Uoči svake utakmice Modrih u Ligi prvaka pišemo o financijskoj strani priče. Sasvim je to razumljivo: najelitnije klupsko nogometno natjecanje na Globusu donosi ogromnu zaradu, koja osigurava blagostanje klubovima koji ga igraju. Tako da je baš svaki sraz, osim onog čisto sportskog, rezultatskog natjecanja, ujedno i trka za milijunima eura.

Dakle, Dinamu bod u Milanu osigurava proljeće u Europskoj ligi te još dodatnih 500 tisuća eura za taj plasman. Pobjeda u Milanu pak ne osigurava drugo mjesto i plasman u proljeće Lige prvaka. Tako da, ako Modri trijumfiraju na San Siru, neće se znati jesi li spremili u blagajnu tih fantastičnih 9,5 milijuna eura, što je nagrada za taj uspjeh.

Ali svejedno, Modri su već dosad zaradili brdo novaca. Ulaskom u Ligu prvaka postali su bogatiji za 15,2 milijuna eura, dobili su i dodatnih 7,7 milijuna po koeficijentu, a tu su i prihodi iz marketinškog dijela. Recimo da neka okvirna cifra iznosi 25 milijuna eura.

Onda je došla pobjeda protiv Atalante (4:0) vrijedna još 2,7 milijuna eura i već smo na 27,7. A za remi u Harkivu i Zagrebu protiv Šahtara UEFA će isplatiti dodatnih 1,8 milijuna eura, dakle, ukupno se blagajna sada smješka s 29,5 milijuna eura. Kada bi Modri u Milanu uzeli bod i dobili tih dodatnih 500 tisuća eura za europsko proljeće u Europskoj ligi te još 900 tisuća za bod, cifra bi bila zaokružena na 31,9 milijuna eura.

Ako pak pobijede Atalantu - a za pobjedu u skupini Lige prvaka dobiva se onih spomenutih 2,7 milijuna eura - onda bi nakon Milana bili bogatiji za 3,2 milijuna eura jer bi se računalo i onih 500 tisuća za plasman u proljeće Europske lige. A ako bi se na kraju sve tako lijepo rasplelo da se uhvati i proljeće u Ligi prvaka i onih 9,5 milijuna, zarada bi iznosila preko 40 milijuna eura.

Dinamo je lani od uspjeha u Europskoj ligi zaradio oko 17 milijuna eura, sad bi ta zarada mogla premašiti i dvostruki iznos.

Dinamo je promijenio i sustav premiranja. Nema više nagrada za četiri HNL pobjede u nizu i za pojedinačne uspjehe, nagrađuju se “samo” trofeji u prvenstvu i Kupu te ulazak u Ligu prvaka. Tako su oni koji su najviše igrali u pretkolima dobili punu premiju od 120 tisuća eura bruto, oni koji su igrali manje zaradili su manje. Kad je riječ o premijama u skupini Lige prvaka, premija za pobjedu iznosi 50 tisuća eura, dok će za bod igrači biti nagrađeni s 30 tisuća eura.

Dakle, u Milanu će - osim potrage za još jednim velikim sportskim dostignućem - u igri biti i ples milijuna. Hoće li ga Dinamo otplesati na najbolji način? Nadamo se da hoće...

Linker
18. svibanj 2024 22:11