REUTERS
DVA SJAJNA NAPADAČA

CARDIFF ĆE DATI KONAČAN ODGOVOR JESU LI U MADRIDU NAPRAVILI VELIKU POGREŠKU Četiri su sezone bili suigrači u Madridu, a onda je jedan morao otići

VRŠNJACI Gonzalo Higuain i Karim Benzema četiri sezone bili su suigrači, a onda su u Realu odlučili Argentincu nauštrb Francuza pokazati izlazna vrata
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. svibanj 2017. 11:00

Nema nikakve sumnje da je Gonzalo Higuain jedan od najboljih svjetskih napadača u ovom trenutku. Potvrdio je to i u srijedu, kad je dva Alvesova ubačaja protiv Monaca pretvorio u pogotke koji su Juventusu vjerojatno i prije uzvrata osigurali nastup u finalu Lige prvaka. Nije Argentinac atraktivan kao Messi ili Ronaldo, ne može se baš pohvaliti osvajanjem trofeja u posljednje vrijeme, ali čovjek uredno zabija. Ima taj golgeterski instinkt, ove sezone je za Juventus postigao 31 pogodak u 48 utakmica, od toga 23 u 34 prvenstvena nastupa.

Kad su ga prošlog ljeta dovodili iz Napolija, čelnici Stare dame dobro su znali što će dobiti za odštetu od čak 90 milijuna eura. Dobili su stroj za golove, predatora koji kažnjava i najmanju pogrešku suparničkih obrana. Higuain je pak rado prihvatio poziv iz Torina, iako je podno Vezuva imao status nogometnog božanstva jer je i u Napolijevom dresu redovito punio suparničke mreže. Prošle sezone bio je i najbolji strijelac Serie A sa čak 36 pogodaka, čime je srušio rekord star 50 godina.

Idealan scenarij

No, s Napolitancima je osvojio tek dva trofeja, talijanski Kup i Superkup, a to je ipak bilo premalo za njegove ambicije. Kad se odlučio za Juve, poručio je da s njim želi osvajati naslove, i zasad je na dobrom putu. Talijansko prvenstvo je praktički osigurano, teško da će Allegrijeva momčad ispustiti velikih devet bodova prednosti u odnosu na Romu, u finalu Kupa Italije suparnik je Lazio, a na obzoru je i veliki obračun s Realom u finalu Lige prvaka.

I nije nezamisliv scenarij da upravo Higuain u Cardiffu presudi svom bivšem klubu, s kojim se rastao u srpnju 2013. godine, u ne baš lijepim okolnostima.

- Bio sam vrlo sretan u Madridu tijekom nekih trenutaka, ali manje sretan tijekom drugih. Patio sam kad nisam igrao, kao i kad sam morao dijeliti utakmice s Karimom Benzemom. Igrao sam jednu utakmicu, a onda sljedeću nisam - govorio je Higuain nakon 39 milijuna eura vrijednog transfera iz Reala u Napoli.

Ovaj je Argentinac rođen u Francuskoj na Santiago Bernabeu stigao iz River Platea u siječnju 2007. godine s tek napunjenih 19 godina, uz odštetu od 12 milijuna eura. U sedam sezona provedenih u kraljevskome klubu osvojio je tri naslova prvaka Španjolske (2007., 2008. i 2012.) te španjolski Kup i Superkup. Za Real je postigao 122 pogotka i upisao 56 asistencija u 264 nastupa, od toga je u Primeri bilo 107 golova i 45 asistencija u 190 utakmica. Od odlaska iz Reala, danas 29-godišnji Higuain je ukupno upisao 122 pogotka i 29 asistencija u 194 utakmice koje je odigrao za Napoli i Juventus u svim natjecanjima, a prošle sezone bio je najubojitiji golgeter u pet najjačih europskih liga.

Kad su birali između Higuaina i njegovog vršnjaka Benzeme, jer bilo je jasno da za obojicu više nema mjesta u svlačionici, Realovi čelnici odlučili su se za Francuza. Jesu li pogriješili, bi li im Argentinac donio više? To je, dakako, tema o kojoj se može raspravljati nadugačko i naširoko, no dojam je da je Benzema ipak imao veći kredit. Činjenice govore da je Real od Higuainovog odlaska u Napoli dvaput osvajao Ligu prvaka, ali je ostao bez titule u španjolskom prvenstvu.

Zidane vjeruje Benzemi

Ukupno je Benzema u 360 nastupa za Real upisao 179 pogodaka i 102 asistencije, od toga u prvenstvu 121 gol i 68 asistencija u 241 utakmici. A kakav je učinak imao otkako je Higuain preselio u Italiju? U nepunih četiri sezone Benzema je za Real u 177 utakmica postigao 91 pogodak i upisao 47 asistencija. Dakle, imao je prosjek od 0,51 pogotka po utakmici, u odnosu na Higuainov prosjek od 0,63 gola po nastupu.

Svako malo pojavi se neka priča o tome da Real traži zamjenu za Benzemu, pa su se tako s dolaskom u Madrid povezivali mnogi klasni napadači poput Lewandowskog, Agüera, Cavanija, Aubameyanga, pa čak i Suareza prije nego što je Liverpool zamijenio Barcelonom. Međutim, Benzema i dalje u Realu uživa status prvog napadača, nije ga uspio istisnuti čak ni Morata koji je prošlog ljeta za 30 milijuna eura vraćen iz Juventusa. Morata je ove sezone na terenu proveo 1710 minutu i zabio 18 golova, dok su Benzemi za 17 golova trebale 2892 minute. Međutim, Zinedine Zidane i dalje više vjeruje svom sunarodnjaku i to će se, izgleda, teško promijeniti. Pogotovo ako Real na kraju sezone uzme i prvenstvo i Ligu prvaka...

Linker
19. svibanj 2024 06:06