Diego Simeone

 PAUL ELLIS Afp
SKANDALOZNI STIL

Cholo Simeone je brutalni ratnik i diktator, ali ključeve ovakvog Atletica drži famozni Profesor!

Svijet od Atletica, koji će igrača platiti 100 milijuna, očekuje da teži igri, a ne ‘street fightu‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. travanj 2022. 15:10

Vritnjak Philu Fodenu. Udarac glavom Raheemu Sterlingu. Povlačenje za kosu Jacka Grealisha. U proteklih desetak godina Manchester City naučio nas je na visoke standarde, ali srijeda na Wandi Metropolitano tražila je drukčiju vrstu klase. "Građani" su džentlmenski istrpjeli nalete zlostavljača i nasilnika u crveno-bijelim dresovima, kaubojštinu primjerenu kirvajskim utakmicama, prizore nakon kojih rejting Diega Simeonea počinje kopnjeti i među njegovim zadrtim fanovima.

Eh sad, poseban je par rukava to što "Chola" Simeonea rejting nikada nije opterećivao, ili se Argentinac barem u javnosti vješto gradio trenerom od teflona, čovjekom otpornim na svaku kritiku. Simeone nije slučajno "Cholo", termin koji izvorno otkriva miješano rasno podrijetlo, ali se u žargonu lijepi kao etiketa razbojnicima, gangsterima i beskrupuloznim tipovima. Od prvog trenerskog dana u Madridu - a tamo je već duže od desetljeća, od prosinca 2011. godine

Žestoki momak

- Simeone se predstavlja kao Atleticov vojnik, lojalan do kosti, spreman poginuti za ideju kluba tradicionalno bliskog španjolskoj radničkoj klasi. Plavi ovratnici, naporan rad, težak kruh. Za nas je ionako rezerviran društveni prijezir i zato ćemo vam pokazati što je prava borba.

image
OSCAR DEL POZO Afp

"Chicos, el esfuerzo no se negocia", neizbježan je citat za kojim posežu novinari kada se dohvate fenomena Diega Simeonea. "Dečki, o naporu nema pregovora", rekao je 52-godišnjak na prvom Atleticovu treningu na kojem se okupilo sedam tisuća navijača. U klub s kojim je 1996. kao igrač osvojio La Ligu vratio se nakon što je uspješno stažirao u nekoliko argentinskih klubova.

Crtu žestokog momka s kojim nema šale pokazao je još za ranih igračkih dana, pa zapravo i nije bila senzacija kada se kasnije kao trener opredijelio za diktaturu. U kojem pravcu će se razvijati priča dalo se vidjeti već u ljeto 2008. godine. Simeone je odveo River Plate do naslova nacionalnog prvaka i na dan proslave titule hladno iz sastava otpilio klupsku ikonu Ariela Ortegu. "El Burrito" je imao tu nezgodnu naviku da na trening dođe ravno iz noćnog izlaska, a Simeone je njegovao još nezgodniju naviku da ni za koga nema povlastica.

"Dao sam ti 'desetku' i promovirao te u vođu momčadi, ali tebe očito nije briga. Pogledaj se na što ličiš. Sutra nećeš igrati",pred suigračima je Simeone održao lekciju nacvrcanoj klupskoj zvijezdi. "Cholo, nemoj mi to raditi. Znaš da sutra igram svoju oproštajnu utakmicu", preklinjao je Ortega. "Možeš proslaviti naslov s momčadi na terenu, ali sjedit ćeš na klupi", mladi je trener odlučio da nema pregovora.

"Ako ne igram, neću ni doći!", pokušao je Ortega malom ucjenom pokolebati Simeonea, ali samo kako bi čuo: "Ne moraš, o tvojoj odluci obavijestit ću momčad".

Takav žestok i tvrd, zagovornik nogometa s nožem u zubima, Diego Simeone dočekan je kao dašak svježeg vjetra u Atleticu, klubu koji je bio ogrezao u prosjeku i na kojem je Real Madrid petnaestak godina u gradskim derbijima trenirao strogoću. Kada ih je preuzeo, mediji su ih bili zakitili etiketom "pupas", oni su bili ukleti, defetistički raspoloženi, životni luzeri koji će zaslužiti neslavan filmski hommage u liku "Torrentea", korumpiranog i prljavog madridskog policajca.

Šest mjeseci nakon Simeoneova dolaska - zaokret. 2012. godine "colchonerosi" su osvojili Europsku ligu. Godinu dana kasnije momčad predvođena uličnim borcem Diegom Costom obračunat će se s prokletstvom iz susjedstva: u finalu Cope del Rey pobijedit će Real Madrid.

Izgubio svaki šarm

Prvi "Cholov" Atletico s Radamelom Falcaom u vrhu napada i Ardom Turanom iza njega imao je svojeg šarma. Kolumbijski "El Tigre" na vrhuncu moći isporučivao je spektakularne golove, a Arda jednako zabavne asistencije. Svakom sljedećom nadogradnjom Atletico je postajao sve konkurentniji - momčad je 2014. i 2016. igrala finala Lige prvaka - ali je usput bivao i sve dosadniji. Igrao se pragmatičan, često brutalan nogomet. Objektivno, neutralnom gledatelju danas nije lako ispred televizora presjediti 90 minuta Atleticove utakmice.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Atleticov roster možda ne skriva "galacticose" ili potencijalne osvajače Zlatne lopte, ali i dalje se može pohvaliti zvijezdama poput Antoinea Griezmanna, Joaoa Felixa ili Luisa Suareza, a onda i ponekim plemenitim veznim igračem poput Marcosa Llorentea ili Rodriga De Paula.

"Colchonerosi" bi, u prijevodu, trebali igrati oku ugodniji nogomet, ali to se neće dogoditi sve dok ključeve momčadi drži Oscar Ortega, famozni "Profe" (profesor), koji je Simeonea kao suradnik pratio u svakom njegovom klubu. Ortega je kondicijski trener koji voli kazati da "trava mora gorjeti" od napora njegovih igrača. Ali što kada snaga, žestina i visok ritam ne donose opipljiv rezultat? Kako nadograditi priču ako "heat map" pokazuje da je na Etihadu prije tjedan dana trava gorjela samo na Atleticovoj polovici?

Tako što ćeš primijeniti "bully" strategiju, zaključio je Simeone i uoči uzvrata svoje nogometaše pretvorio u nasilne ratnike. Stefan Savić, inače nekadašnji stoper Man Cityja, serijski je mlatio suparnike, obrambeni kolega Felipe mu je pružao logističku podršku na terenu, a Šime Vrsaljko je strah u suparničke kosti utjerivao izljevom bijesa u tunelu.

Atletico je odigrao nešto gledljiviju utakmicu nego u Manchesteru, ali su se njegovi igrači usput skandalozno ponašali. Jutro nakon meča Twitter je proključao od silnih poziva da se militaristički raspoloženim "colchonerosima" zabrani igranje u Europi.

Street fight

"Ovi ljudi imaju ozbiljnih problema", piše jedan navijač. "Najprljavija momčad koju sam vidio u životu", zgraža se drugi. "Atletico treba izbaciti iz Europe sljedeće sezone. Sve ovo je Simeoneovo maslo", poziva na akciju treći.

Enrique Cerezo, filmski mogul i klupski predsjednik, na takve će pozive odmahnuti rukom. Atleticovi navijači navikli su se na estetiku ružnog, industrijski nogomet ne smeta im sve dok Diego Simeone isporučuje trofeje i čini ih konkurentnima. A Simeone ovdje još nije zakazao.

Otkako je sletio u crveno-bijeli dio Madrida, donio je klubu dvije La Lige, dvije Europske lige, Kup kralja, Uefin Superkup i dva finala Lige prvaka. Ljetos, kada se stišalo šampionsko slavlje, potpisao je produženje ugovora do ljeta 2024. godine. Nagledat ćemo se još "Cholovih" utakmica u formi street fighta...

Linker
26. travanj 2024 07:08