KIERAN GALVIN Nurphoto Via Afp
NAJAVA POLUFINALA

Cijenjeni hrvatski trener o Realovom podvigu u Engleskoj: ‘Modrićev će se potez brzo zaboraviti, a Kovačićev...‘

‘Ne bih krivicu svaljivao na njega, to je lutrija, ovaj se put dogodilo da je promašio‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. travanj 2024. 07:05

Distanca do Wembleyja sve je kraća. Kad je 2013. na kultnom stadionu bilo finale, igrali su Bayern i Borussia Dortmund. Bavarci su slavili 2:1, a Mario Mandžukić postao prvi Hrvat strijelac u finalu te začetnik niza slavlja Vatrenih u utakmici za najvredniji klupski trofej. Može li se to reprizirati? Prognoze nisu na toj strani, ali polufinala nude sve opcije za završni ogled 1. lipnja u Londonu.
Prvo se u utorak 30. travnja sastaju Bayern i Real Madrid pa u srijedu 1. svibnja Borussia Dortmund i PSG. Uzvrati su tjedan dana kasnije. Luka Modrić još je jednom jedina hrvatska igračka nada za krunu, ali tu je sada i trener Edin Terzić.

Velika šansa Bavaraca

- U paru Bayern - Real Madrid izgledi su 50:50 - kazao nam je naš cijenjeni nogometni stručnjak Nikola Jurčević.
- Pep Guardiola je i sam rekao da je Liga prvaka natjecanje u kojem se Real najbolje snalazi. Na Etihadu je Manchester City imao totalnu dominaciju, ali Real je na atipičan način, s obzirom na ofenzivnu kvalitetu koju ima, uspio izdržati u obrani te se lutrija jedanaesteraca okrenula u njihovu korist. S druge strane Bayern je imao nevjerojatno lošu sezonu u Bundesligi koja apsolutno ne odgovara kvaliteti te ekipe. Ne bih ih podcijenio, imaju kvalitetu, pokazali su to i s Arsenalom. Bez obzira na Realovu klasu i rutinu igranja Lige prvaka, sve je otvoreno, čak bih rekao da je to velika šansa Bayernu da se kroz Ligu prvaka rehabilitira za katastrofalnu sezonu u Bundesligi.
Vjerujemo da bi sami dali prvenstvo Njemačke kad bi znali da će biti prvaci Europe.

Čestitao Terziću

- Nije isključeno da budu. Sve je otvoreno.
Zašto City nije prošao? Dominirao je, imao i šanse...
- Posjedom, igrom, kornerima, City je imao apsolutnu dominaciju, skoro je bilo nevjerojatno da se to događa protiv takve momčadi kao što je Real, ali nisu došli do previše prilika. Erling Haaland nije bio pretjerano vidljiv, ostao je dobro čuvan, možda zbog toga nisu stigli do tog još jednog željenog gola.
Nakon prve utakmice konstatirali smo da Haalanda nije bilo, nakon druge možemo tek dodati da se ponovilo. Iako je jednom pogodio gredu...
- Tako je kod velikih golgetera, kad nastupi suša golova, odrazi se na cijelu momčad. U najvažnijem trenutku nije postigao pogodak i to je City koštalo. Iako engleskoj momčadi nemamo što zamjeriti, osim da je možda trebalo biti više udaraca, a ne toliko traženja rupe... No, to onda ne bi bio City. Po meni su i dalje najbolja momčad u Europi.
Tako je Pep Guardiola ostao na jednoj kruni Lige prvaka s Cityjem, a Thomas Tuchel bi mogao imati dvije, ako nakon Chelseaja uspije i s Bayernom. I to nakon objave da odlazi na kraju sezone... Arsenal su ukrotili, čeka ih teži zadatak.
Drugi par nije toliko glamurozan, Dortmund je malo tko očekivao tako daleko...
- Kazao sam da je u četvrtfinalu sve otvoreno. Pokazalo se da su lagani favoriti Barcelona i Atletico Madrid izgubili. PSG je napravio veliki preokret, a sličan i Dortmund koji je vodio 2:0, Atletico se vratio na 2:2, ali je Borussia slavila. Po rejtingu je ispod razine ostalih s time je uspjeh Edina Terzića još veći.
Čestitali ste mu?
- Jesam, čuli smo se, popričali - kazao je Jurčević koji je s Terzićem surađivao kad su zajedno bili u stožeru Slavena Bilića u Bešiktašu i West Hamu.
- Presretan je zbog pobjede, on je izvrstan stručnjak. Dobra kombinacija hrvatsko-bosanske ležernosti, opuštenosti, improvizacije i humora s jedne strane te njemačke pedantnosti i stručnosti s druge. Osim toga od djetinjstva je veliki navijač Dortmunda kojem se ostvario životni san da bude trener svojeg kluba i sad je napravio veliki uspjeh.

Sve se pomalo mijenja

Jeste li mu dali koji savjet?
- Nisam - nasmijao se Jurčević.
- Neobavezno smo porazgovarali. Privatno.
Kome u tom paru dajete veće šanse?
- Na papiru je to PSG. Ne treba zaboraviti da su igrali već ove sezone u takozvanoj skupini smrti, da je na Parku prinčeva bili 2:0 za domaćina, a u Njemačkoj 1:1. Zbog Kyliana Mbappea bih dao malu prednost Parizu. Međutim, dobro se znaju pa je sve moguće.
Engleza nema u polufinalu, pa ni Talijana, a prošle sezone bili su Inter i Milan.
- Mijenja se sve pomalo. Kad se dođe do najboljih osam, sve ovisi o formi, male su razlike u kvaliteti, puno toga temelji se na dnevnoj formi i ozljedama. Nakon dominacije Engleza vidimo da su se podignuli Nijemci koji su neko vrijeme bili u drugom planu. I to kao iznenađenja jer nisu bili favoriti - zaključio je Nikola Jurčević.

U Cityju očito nije bilo puno raspoloženih pucača

Joško Gvardiol igrao je za Manchester City svih 120 minuta, Mateo Kovačić kod domaćina i Luka Modrić kod gostiju ušli su kasnije. Prvo Modrić pa Kovačić nisu zabili s bijele točke. Biste li dali Kovačiću da puca jedanaesterac, pitali smo Nikolu Jurčevića.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. obranio mu je Akinfejev u četvrtfinalu Hrvatske s Rusijom, a na Transfermarktu nema upisan niti jedan jedini kazneni udarac da je pucao za klub u karijeri u službenim susretima. Kako je igrao u velikim klubovima, zacijelo ne bi to promaknulo, a u Dinamu prije toga nije šutirao s bijele točke. Modrić je pucao često, većinom je zabijao, ali bio je to šesti promašaj.

- Ha, dobro... Nažalost promašili su ta dva jedanaesterca. Modrićev će se odmah zaboraviti, a što se tiče Kovačića, to je obično situacija gdje trener pita tko je najspremniji. Ne bih krivicu niti odgovornost svaljivao na njega, to je lutrija, ovaj se put dogodilo da je promašio. U tom trenutku izvan igre bili su De Bruyne, Haaland, glavni pucači. Činjenica da je šutirao golman Ederson pokazuje da nije bilo puno raspoloženih za to - odgovorio je Jurčević.

Možda je pravi trenutak za PSG

Kylian Mbappe mogao bi u finalu igrati za PSG protiv Real Madrida za koji se odavno govori da će mu biti budući klub. Dakle, proslavi s PSG-om te sjedne u zrakoplov Reala i ode s njim u Madrid...
- Ha, ha, sve govori da će Mbappe završiti u Madridu. Takav je igrač i golgeter strašno potreban Kraljevskom klubu. Međutim, PSG je u situaciji u kakvoj je bio Manchester City godinama, pa je osvojio lani. Možda je sada trenutak da PSG zaokruži priču i naplati sve kupovine zvijezda. Bilo bi zanimljivo kad bi se to dogodilo u trenutku kad su ostali bez magičnog trija (Neymar, Messi, Mbappe) nego imaju samo Mbappea.

Linker
19. travanj 2024 07:08