KONSTANTINOS TSAKALIDIS Sooc Via Afp
PROTIVNIK RIJEKE

Ćiro o nezaboravnom trenutku u karijeri: ‘Ono što je u bivšoj Jugoslaviji bio Dinamo, to su oni u Grčkoj‘

Kad je Hrvatska igrala protiv Grčke, u solunskoj zračnoj luci Ćiru je dočekalo 100-tinjak navijača.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. kolovoz 2021. 18:12

Prije povratka u Hrvatsku, u sezoni 1991./92., Miroslav Ćiro Blažević bio je trener grčkog PAOK-a. Iako je od tada prošlo 30 godina, Ćiro se dobro sjeća solunskih dana...
- Kad se spomene PAOK, prvo što mi padne na pamet su navijači! To je najfanatičnija skupina navijača, tradicionalno su žestoki i obožavaju svoj klub. Jasno je da u toj silnoj ljubavi i strasti gdjekad idu iz krajnosti u krajnost, ali meni su ostali u najljepšem sjećanju. I onda su bili najbolji igrač PAOK-a, vjerujem da je i danas tako - rekao je Ćiro.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

Godina za dojam

Prisjetili smo se i 1997. godine, kad je Ćiro bio hrvatski izbornik i 30. travnja naša je reprezentacija igrala iznimno važnu utakmicu u kvalifikacijama za SP u Solunu protiv Grčke. Pobijedili su Vatreni 1:0 pogotkom Davora Šukera u 74. minuti, nakon dodavanja Slavena Bilića, koji je tada odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri.


Igralo se na stadionu Iraklisa (Kaftanzoglio) pred 25.000 fanatičnih Grka, a razlog zašto sve to spominjemo vezan je uz dolazak Hrvatske u Solun.

image
SAKIS MITROLIDIS Afp


Naime, u zračnoj luci Ćiru je dočekalo 100-tinjak najžešćih navijača - PAOK-a! Sa šalovima i zastavama, palili su baklje, fotografirali su se s našim izbornikom i tražili autogram, obećavali su da će „navijati za Hrvatsku”...
- Uh, prekrasno se toga sjetiti. Baš sam bio ponosan, dokaz je to bio da sam ostavio dobar dojam u klubu, iako sam tamo proveo samo jednu sezonu - sjeća se Ćiro i ističe:

image
TOM BODE Afp


- Ono što je u bivšoj Jugoslaviji bio Dinamo, to je PAOK u Grčkoj! Veliko je suparništvo, naime, između atenskih klubova Panathinaikosa, Olympiacosa i PAOK-a, u Solunu ne mogu smisliti Atenjane. A u tim sam grčkim danima dobro naučio samo jednu njihovu riječ - „avrio”! Sutra! Avrio znači sutra! Kad god sam, naime, dolazio u klub kod predsjednika na razgovor i kad sam tražio da mi plate ono što smo se dogovorili, čovjek se srdačno nasmijao, stisnuo mi ruku i rekao: „Avrio”! I tako mjesecima... Nisam više mogao izdržati i slušati obećanja, pa sam otišao. Nešto su mi poslije ipak platili, ali ostali su mi dužni glavni dio novca. Umorio sam se čekajući tu isplatu, pa sam odustao od svega. No, dobro, ipak nisam „džaba” radio u Solunu - rekao je Ćiro i zaključio:


- Ne poznajem današnji PAOK, nisam ga gledao. Ali, upozoravam Rijeku na taj grčki fanatizam, prepuni su strasti i na terenu i na tribinama. Ne mogu, dakle, ništa prognozirati, ali Rijeka me oduševila i siguran sam da ima opipljive šanse za prolaz - kaže Blažević.

Linker
04. svibanj 2024 16:35