REUTERS
DETALJAN PLAN

ČITAV SVIJET POKUŠAVA NAPRAVITI ONO ŠTO JE ZLATKU DALIĆU POŠLO ZA RUKOM, ALI IMAO JE SVOJE 'TAJNO ORUŽJE' Evo kako je izbornik zaustavio najboljeg

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. svibanj 2019. 19:03

Za Liverpool, zapravo, nije bilo iznenađenja - koga se bojao, taj ga je i pokopao. Nekome je Messi bog, po drugima vrag, gotovo svima impozantan nogometni čudotvorac čija moć gdjekad kao da nadilazi ovozemaljsku.

No Hrvatska se s njim susrela na Svjetskom prvenstvu, u Nižnom Novgorodu Vatreni su slavili s 3:0, a Messi pobjegao s terena potpuno razoružan. Pomalo i posramljen. Što je to Zlatko Dalić učinio, a Jürgen Klopp nije, zašto je Messi s Hrvatskom bio nevidljiv, a protiv Redsa goropadan, pitaju se neki želeći povući paralelu između baš tih dviju utakmica. Jedno je Messi u Barceloni, drugo u Argentini; to je prva je razlika. Katalonci imaju jaču i uigraniju momčad s kreativnijim veznim redom koji mu nudi više igre i prostora. U reprezentaciji nije ni sjena genijalca u Barceloni. Pogotovo u Rusiji Gauči su bili fragilni kao argentinski bankarski sustav.

Međutim, konstatirati da Messi negdje valja, a negdje ne valja bila bi pretjerana simplifikacija, jer Klopp i Dalić imali su totalno oprečnu ideju igre, a tako su i prošli. Slučajno ili ne, svatko neka sudi sam...

Nijemac, računajući da se Argentinca ne može zaustaviti jedan na jedan i da bi flaster bio nužno izvrgnut javnom ruglu, zapovijed je sveo na tri riječi: igrajmo svoj nogomet! Liverpool je napadao, visoko izlazio, presingom težio doći do lopte kao da je s druge strane Burnley ili Huddersfield, Messija je tretirao kao jednog od nogometaša s kojim će se pozabaviti defenzivac u čiji prostor dođe. Uzdajući se u klasu najboljeg igrača Premier lige Van Dijka da će zakrpati ako procuri. Redsima je to donijelo igru i šanse, ali nož je cijelo vrijeme bio pod grlom. Nisu zabili, Messi je kaznio i ostale su im samo frustracije. Leo je uživao, rijetko je kada imao toliko slobode na 20-30 metara od suparničkog gola, a najviše je prijetio iz kontri. Znatno je manje nego inače igrao na postavljenu obranu.

Zlatko Dalić proveo je drukčiju strategiju; Hrvatska se postavila u bloku, prepustila inicijativu Argentini, a onda bi povremeno krenula u presing da pokuša iskoristiti slabe točke obrane. Messi je naišao na čvrst bedem i pomno su ga pratila čak trojica.

U knjizi “Rusija naših snova“ Dalić je opisao kako je pripremao plan da bi se ukrotio fenomen:

Složen trokut

“Igrati jedan na jedan protiv njega ne prolazi. Potrošit ćemo igrača, a on će svejedno napraviti višak. Moramo djelovati kao momčad. Slažemo trokut: lijevi bek Strinić, zadnji vezni za kojeg se odlučimo i lijevo krilo Perišić. To je naš ‘kavez’ za Lea. I ključno: valja nam spriječiti dotok lopte. Kad je uzme, tko mu se može suprotstaviti? Trebao mi je korektor u sredini terena... Izbor je, u razgovoru sa stožerom, pao na Brozovića. Pokretljiv je, na nama je da mu usadimo da kontrolira poziciju, da se u fazi obrane pokreće polulijevo, kamo dolazi Messi, i napravi trokut sa Strinićem i Perišićem. Taktika je definirana: puštamo im posjed lopte, stajemo u blok, bit ćemo zgusnuti. Ako se otvorimo, dat ćemo im puno prostora i imati problema. Idemo se zbiti u 30 metara i otvarati brzo. Nikola Jerkan ponudio nam ih je na pladnju, još u Rovinju imali smo cjelovitu sliku Argentine.”

Soccer Football - Champions League Semi Final First Leg - FC Barcelona v Liverpool - Camp Nou, Barcelona, Spain - May 1, 2019  Barcelona's Lionel Messi celebrates scoring their third goal  REUTERS/Susana Vera
REUTERS

Zabili su Rebić, Modrić i Rakitić, pogotovo je veznjak Barcelone odigrao golemu rolu, jer na temelju njegovih instrukcija slagao se dobar dio taktike. On Messija zna u dušu. I odigrao je izvrsno. Jedna od razlika za Messija je igra li Rakitić s njim ili protiv njega.

“Messi? Nakon utakmice, u našem slavlju, nisam ga ni uočio“, nastavio je Dalić u knjizi, dodajući:

“Zapravo, nisam ga ni na terenu zamijetio. I Brozović i Strinić i Perišić savršeno su obavili posao. Messi je bio kao ptica u krletki, ni u jednom trenutku nije ‘propjevao’. Nije se oteo kontroli i demonstrirao bilo što s briljantnog repertoara kojim raspolaže. To što smo odigrali bio je školski primjer kako baciti Messija u očaj i učiniti ga nemoćnim. Nije ga bilo zahvaljujući nama, sustavu i igri koju smo prezentirali...

Rakitić mi je rekao:

- Messi je genij, ali čim sagne glavu i ide na centar, gotovo je. Znači da je izgubio koncentraciju, da nije svoj.

Tako je i bilo. Pognuo je glavu i priznao poraz.”

Liverpool se uzdao u vlastitu snagu i mislio da će njome nadmašiti Barcelonu, Messiju unatoč. Hrvatska je procijenila da je ključno stati na kraj Messiju, koliko je to moguće, želiš li se nadati trijumfu. To je taktički aksiom zbog kojeg je Klopp izgubio, a Dalić pobijedio. Uz razliku u kvaliteti u korist Barcelone u odnosu na Argentinu.

Nije isto

Nikola Jerkan, skaut Vatrenih, koji živi u španjolskom Oviedu, rekao nam je:

- Kad je god Barcelona bila u teškoj situaciji, on bi se ukazao i riješio, ali ne smijemo zanemariti ni druge igrače vrhunske kvalitete, pritom bih izdvojio Ivana Rakitića, koji igra u velikoj formi svaku utakmicu. Nije samo Messi Barcelona, ali kad se lomi susret, on iskoči u prvi plan. Imati Messija golemo je bogatstvo. Ako uspoređujemo našu utakmicu s Argentincima i ovu Barce i Liverpoola, moramo biti objektivni i reći da je rezultat u srijedu bio nerealan. Liverpool je bio ravnopravan i imao šanse da postigne gol koji bi utakmicu odveo u drugom smjeru. Isto tako, jedno je kad Messi igra u Barceloni, a drugo kad igra za Argentinu.

Jerkan je o koncepcijskim razlikama dodao:

- Klopp je pritisnuo Barcelonu na njihovoj polovici i nije im dao da izađu van. No takvu je igru teško to provoditi svih 90 minuta, sve se mora poklopiti, jer uvijek postoji opasnost da ti protivnik iz kontre napravi probleme. Barca ovaj put nije imala prepoznatljiv posjed lopte i dominaciju, namjerila se na suparnika koji je fizički moćan i dobar. Dalić je našu taktiku postavio vrhunski, to je bila mješavina presinga i povlačenja na svoju polovicu i čekanja. Igrači, posebno ti koji su se susretali s Messijem, odigrali su savršeno.

Imaju iskustvo

Liverpool i Barca igraju ponovno. Već u utorak. Na Anfieldu.

- Nemojmo zaboraviti što se dogodilo lani Barceloni s Romom. Iako, to im je iskustvo, pa je teško vjerovati da će im se ponoviti. Vjerojatno su izvukli pouku. Napasti Barcu je riskantno, vidjelo se i ove srijede - konstatirao je Jerkan.

Linker
18. svibanj 2024 02:00