Profimedia
VIDEO: FINALE PRIJE FINALA

City ‘bombom‘ najavio dramu u Manchesteru, pogledajte show Camavinge, Modrića i Vinija pa golčinu De Bruynea

Real Madrid i Manchester City remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka
Piše: SN, Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2023. 22:54

REAL MADRID - MANCHESTER CITY 1:1 (Vinicius 36. /De Bruyne 67.)

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga ?; Valverde, Kroos ? (od 84. Tchouameni), Modrić (od 87. Nacho), Rodrygo (od 82. Asensio), Vinicius ⚽ , Benzema

Man. City: Ederson; Walker, Dias, Akanji; Stones, Rodri, De Bruyne ⚽, Gündogan ?, B. Silva ?, Grealish; Haaland


Manchester City u uzvratu će imati prednost domaćeg terena, sve ostalo je poravnato nakon 1:1 u prvoj utakmici. Iskusni i prekaljeni Real nije stekao zalihu na Santiago Bernabeu, ali niti gost koji je u zaletu i po mnogima imao ulogu favorita. Kevin De Bruyne vodio je Građane i dao sjajan gol, no Erling Braut Haaland nije došao do riječi. Čovjek u kojeg su bile uperene kamere zaustavljen je od obrane Kraljevskog kluba, posebice Rüdigera.

Manchester City prednjačio je u posjedu od starta susreta, u prvom poluvremenu imao je loptu 68 posto, na kraju je to ipak palo na 57 posto jer u drugom dijelu Bijeli su došli do daha. Prvi šut u okvir vrata bio je djelo De Bruynea u osmoj minuti koji je Courtois obranio. Belgijac je na mjestu bio i u 14. minuti na udarac Rodrija iz poprilične daljine, uskoro i Haalanda s kraće distance nogom pa glavom.

Kombinatorni nogomet Josepa Guardiole dominirao je u igri, lako su stizali pred kazneni prostor domaćina, pogotovo inzistirali na akcijama po svojoj desnoj strani, no bedem je odolijevao. Real dugo nije bio svoj, Kraljevski klub obično gleda druge u podčinjenom položaju, na Bernabeu kao da je u prvom dijelu igrao ulogu Cadiza, mislio na defenzivu i tražio šansu u brzim akcijama. Ponekad su i srljali i nerezonski htjeli preskočiti igru te doći do kaznenog prostora, da bi u 36. minuti poveli iz prvog udarca prema vratima. Camavinga je povukao napad nakon dvostrukog proigravanja s Lukom Modrićem, a Vinicius naciljao i pogodio s dvadesetak metara. Real može i tako, drugačije od svojeg habitusa, igrati i zabiti jer u napad ima klase, a obrana Cityja slabiji je dio ekipe.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

image
THOMAS COEX Afp

Igralo se nervozno u dobrom dijelu ogleda, bilo je grubosti, sudac Artur Soares Dias odlikovao se strpljenjem, dugo nije vadio kartone sve to završnice prvog dijela kad ga je pokazao Kroosu, a imao je itekako mogućnosti i ranije.

City ima više mehanizama u igri, šablonski je jači, a opet s vrsnim individualcima, dok Carlo Ancelotti puno toga polaže na pojedinačnu klasu svojih igrača koji kreiraju igru i njihovu imaginaciju. Drugo poluvrijeme krenulo je šansom Benzeme kojeg je blokirao Stones da bi De Bruyne imao čistu priliku. Izašao je na Courtoisa koji je obranio desnom rukom.

Real je počeo bolje držati loptu, biti mirniji u pasu, braniči su više ulazili u igru i tako smanjili brojčanu prednost gostiju u vezi te je domaćin popravio stvari s posjedom lopte. U drugom poluvremenu igralo se ravnopravno s prijetnjama koje su se smjenjivale na obje strane. Manchester City izjednačio je u 67. minuti. De Bruyne je poslao granatu s gotovo 25 metara, čak ni Courtois nije ništa mogao. Ostavili su mu prostor između linija, a Modrić je kasnio u blok...

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

image
THOMAS COEX Afp

U 78. minuti Benzema je glavnom pucao na drugoj vratnici što je Ederson uspio obraniti. Treneri ništa nisu mijenjali, vjerovali su postavama za koje su se odlučili na početku sve do 81. minute kad je Ancelotti umjesto Rodryga uveo Asensija. U 90. minuti Ederson je obranio šut Tchouaménija iz daljine.

Luka Modrić igrao je do 87. minute, ovaj put više se natrčao i radio nego što je mogao uživati u igri. Imao je visok postotak dodavanja (94 posto), ali ostao je bez udarca, izgubio je neke lopte u duelima, dobio je tek jedan od četiri, no najvažnije je da je izdržao utakmicu, da zloguke najave kako bi se mogao ponovno ozlijediti nisu bile točne, a u drugom dvoboju može biti i bolji. Sudjelovao je kod gola i u nekoliko navrata potezima pokazao zrelost i klasu.

Erling Braut Haaland koji se poigrao s mnogim suparnicima ovaj puta nije došao do izražaja. Imao je dva udarca unutar okvira u prvom poluvremenu i na tome je ostao. Međutim, niti Benzema, devetka domaćina, nije ponudio više. Zato je De Bruyne bio opasan i razigran, a pratili su ga Grealish, Gündogan i Bernardo Silva. Rodri je opet lijepo nadzirao sredinu terena. Kod domaćina strijelac Vinicius bio je po nekim elementima prvo ime, premda je Camavinga odigrao odlično. I ako branič i kao veznjak, a cijele je obrana bila dobra.

Sve je otvoreno za Etihad. Haaland je ostao samozatajan u Leipzigu pa ih je kod kuće demolirao. Može li nešto od toga ponoviti ili će "stara kost" iz Madrida biti mudrija i bolja?


Prijenos uživo:

KRAJ UTAKMICE

90‘ Bomba Tchouamenija! Francuski veznjak s 20-ak metara silovito je opalio, a Ederson brzom reakcijom prebacuje loptu iznad prečke. Igrat će se još minimalno tri minute.


87‘ Modrić izlazi iz igre, ulazi Nacho.

84‘ Druga zamjena kod Reala - Tchouameni ulazi na mjesto Kroosa.

82‘ Rodrygo izlazi iz igre, ulazi Asensio.


78‘ Sjajna šansa za Real! Kroos je ubacio iz slobodnog udarca i pronašao Benzemu, da bi Francuz iz blizine tukao glavom, no Ederson je spremno dočekao loptu.

image
JAVIER SORIANO Afp

77‘ Valverde je predriblao Akanjija i opasno ušao u kazneni prostor, ali loše je izveo dodavanje prema Benzemi, stoga nema opasnosti za Edersona.

75‘ Alaba čisti opasan centaršut De Bruynea. City je zavladao posjedom.


67‘ GOOOOOOOOOL!

Kakva bomba, Kevin de Bruyne za 1:1, City je izjednačio! Camavinga je poslao pogrešno dodavanje, u nastavku akcije Gundogan se našao s loptom i vratio ju De Bruyneu, a Belgijac s 20-ak metara perfektno poteže za izjednačenje u Madridu. Silovit udorac, loptu se teško moglo ispratiti pogledom, kamoli reakcijom, nemoćan je ostao Courtois. POGODAK POGLEDAJTE OVDJE


62‘ Kraljevi traže kazneni udarac, Valverde širi ruke jer smatra da je Grealish igrao rukom u kaznenom prostoru. Dias se ne slaže s procjenom. Real izgleda znatno bolje nego u početnom dijelu drugog poluvremena.

image

Toni Kroos

JAVIER SORIANO Afp

60‘ Real odgovara na prijetnje. Rodrygo, Kroos i Valverde zapucali su s distance, ali samo u blok, a zatim i preko gola.

55‘ De Bruyne je probao i s distance, ali nedostajalo je žestine u tom udarcu, stoga Courtois ni ovaj put nema problema. Nedugo zatim i Haaland se našao u opasnom trku, a njegov pokušaj blokirao je Alaba, samo korner za City.


52‘ Opasna šansa za City!

Silva je s desne strane proigrao De Bruyjnea, a Belgijac je utrčao u kazneni prostor i potegao iskosa, no Courtois je spreman i na taj pokušaj. Gledamo još jedno sjajno izdanje golmana Reala.

image
OSCAR DEL POZO Afp


50‘ Sjajna akcija Reala! Vinicius i Benzema su kombinirali, da bi Francuz potegao iz ukošene pozicije s 10-ak metara, ali pogodio je malo pored vratnice.


46‘ Počinje drugo poluvrijeme!


KRAJ PRVOG DIJELA

Ancelotti je ispunio sve zamisli - ugušio je City u napadačkom dijelu i premda su kontre Reala izgledale bezopasno, jedina prava rezultirala je pogotkom Viniciusa u 36. minuti.

45+2‘ Kroos je požutio zbog starta na Gundoganu.

45‘ Zakuhala se atmosfera nakon Caravajalovog nepotrebnog starta na Grealisha. Englez i Španjolac izmijenili su nekoliko riječi uz grub izraz lica, igra ide dalje. Bit će dvije minute nadoknade.

42‘ Gundogan je upasno uletio u 16-erac Reala s lijeve strane, a onda tražio nekog u sredini, no nitko od Građana nije bio spreman na dodavanje.

image

Vinicius slavi pogodak

JAVIER SORIANO Afp


36‘ GOOOOOOOOOL!

Vinicius je opalio s distance, neobranjivo za Edersona, Real vodi 1:0! Modrić je začeo akciju, poslao Camavingi koji je trkom osvojio mnogo prostora i proigrao Viniciusa, a Brazilac se sjurio i silovito udario s 20-ak metara! Dias je pokušao blokirati, ali nije uspio. Real je poveo iz prvog udarca prema golu! POGODAK POGLEDAJTE OVDJE


34‘ Sjajno je Modrić ubacio lijevicom nakon akcije iz kornera, ali gostujući stoperi bolje su se snašli u petercu.

image

Caravajal i Grealish

JAVIER SORIANO Afp

29‘ Gundogan je ostao ležati na travnjaku nakon duela s Rudigerom, čini se da ga je Nijemac u duelu pogodio rukom u glavu. Gostujući igrači vrše presing na glavnog suca Artura Diasa, ne sviđa im se što Rudiger nije požutio.

25‘ Dekoncentracija u obrani Građana umalo je rezultirala vodstvom Reala! Vinicius je oteo loptu na protivničkoj polovici i oštrim dodavanjem tražio Benzemu na liniji peterca, a Ruben Dias u posljednji tren klizećim je startom otklonio opasnost.

image
OSCAR DEL POZO Afp

24‘ Bez ijedne šanse u posljednjim minutama. City strpljivo "plete mrežu" i čeka gdje će disciplinirana obrana Reala pogriješiti.

19‘ Dugo je City kružio oko 16-erca Reala, pa se Gundogan odvažio na udarac s distance. Nijemac gađa izvan okvira.


16‘ Još jednom Haaland!

Grealish je probio po lijevoj strani, Caravajal već sada ima problema s engleskom zvijezdom. Grealish je ubacio, a Haaland najviše skočio, no lopta ide ravno u ruke Courtoisa.

image
OSCAR DEL POZO Afp

15‘ Pokušava i Haaland! De Bruyne mu je poslao loptu, a Norvežanin je u naletu iskosa pogodio ravno u Courtoisa.


14‘ Nova bomba prema madridskim vratima!

Ovaj put pokušao je Rodri iz još veće udaljenosti od De Bruynea. Naciljao je nisko u Courtoisov desni kut, ali Belgijac je još jednom odlično reagirao.

11‘ City je zavladao posjedom, Real traži brza rješenja dugim loptama, ali bez konkretnog poteza koji bi priredio neugodnost pred Edersonom. Modrića smo u početnim minutama malo vidjeli s loptom.


8‘ Opasan udarac De Bruynea!

Veznjak Man. Citya potegao je s ruba 16-erca nakon što je Bernardo Silva "slomio" Camavingu na desnom boku. Silovito je ptoegao De Bruyne na povratno dodavanje Portugalca, ali njegov suigrač iz reprezentacije spreman je na prvi veći izazov.

5‘ Gundogan je pokušao s 20-ak metara, ali samo u blok domaćina.

image

Pozdrav Guardiole i Ancelottija uoči susreta

JAVIER SORIANO Afp

4‘ Blago uzbuđenje nakon kontre Reala. Vinicius je projurio lijevom stranom i tražio Benzemu niskom loptom, ali Francuz nije uspio iskontrolirati loptu.


1‘ Počela je utakmica polufinala u Madridu!


20:30 - Igrači su unutar Santiago Bernabeua, a ovako je Kraljeve dočekala publika.

20:19 - Prije velike utakmice pojavila se i interesantna snimka Pepa Guardiole. Nastala je oko 19:30, španjolski stručnjak usamljeno je šetao terenom Santiago Bernabeua. Razmišlja li o posljednjim uputama Haalandu i družini, provjerava li travnjak, ili šetnjom ispoljava nervozu? Real ga je prošle sezone eliminirao u ovom stadiju natjecanja, Guardiola za trofej Lige prvaka ne zna od zlatnih dana u Barceloni. Jedina mu je to "mrlja" na dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

20:00 - Nema iznenađenja ni u sastavu Manchester Cityja: Ederson; Walker, Dias, Akanji; Stones, Rodri, De Bruyne, Gündogan, B. Silva, Grealish; Haaland

19:00 Stiže i službeni sastav Real Madrida, Modrić je starter! Courtois; Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga; Kroos, Modrić, Valverde; Rodrygo, Benzema, Vinicius. Modrić je u karijeri 15 puta igrao protiv Manchester Cityja, broji po šest pobjeda i poraza te tri remija. Samo jednom direktno je sudjelovao u pogotku protiv Građana, bila je to asistencija u 2:1 pobjedi Tottenhama u Premier ligi sezone 2008./2009.

17:50 - Kako tradicija i nalaže, navijači Real Madrida dočekat će Modrića i društvo prije ulaska u stadion. Podijeljeni u dvije kolone, navijači će pružiti podršku Kraljevima uoči "finala prije finala".

17:40 - Izgledno je da branič Man. Cityja Nathan Ake neće zaigrati večeras zbog ozljede zadobivene u susretu s Leedsom u subotu.

17:30 - Stižu prve informacije o mogućim sastavima. Od jučer je poznato da će Luka Modrić zaigrati od prve minute, potvrdio je Carlo Ancelotti, a dobre vijesti ima i Pep Guardiola. Engleski mediji pišu da je Kevin de Bruyne najvjerojatnije spreman zaigrati od početka utakmice, ozljeda protiv Leedsa prošlog vikenda nije bila teže prirode. Grealish, Stones, Rodri i Bernardno Silva - četvorka koja je odmarala u prošlom kolu Premier lige - također je spremna za akciju.

Linker
08. svibanj 2024 01:17