PAUL ELLIS Afp
‘SPORTCAST‘

‘City je favorit, ali Inter ima psihološku prednost. Evo koja je glavna razlika između Haalanda i Mbappea‘

O finalu Lige prvaka u novom Sportcastu priča nogometni trener Domagoj Abramović
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 10. lipanj 2023. 11:26

Nogometna sezona došla je do svojeg vrhunca. Večeras ćemo saznati tko će biti prvak Europe nakon što Manchester City i Inter odigraju finale ovog natjecanja. U našem ovotjednom Sportcastu nekadašnji nogometaš i aktualni trener Domagoj Abramović je analizirao sve što nas čeka u večerašnjoj utakmici.

- S obzirom na formu i snagu momčadi City je favorit, ali igra se jedna utakmica u kojoj je sve moguće, a posebno protiv talijanske momčadi koja će sigurno igrati jako čvrsto i disciplinirano. City je pokazao svoju snagu u Premiershipu gdje je sustigao i prestigao Arsenal koji je imao veliku prednost, ali ne toliku širinu koju ima Guardiolina momčad.

Španjolski trener je ove godine opet napravio veliku promjenu u svojoj momčadi. Promijenio je sustav te sada umjesto s četvoricom igra s trojicom u obrani, a ključni igrač je John Stones koji je od stopera postao zadnji vezni.

- Guardiola uvijek ima neke inovacije i te promjene su mu donijele rezultat ove sezone. Dizanje Stonesa u vezni red mu je donijelo čvrstinu u tom dijelu terena, a vidjelo se da on može igrati s loptom pa ne pati organizacija igre. Dizanjem obrambenog igrača u vezni red donijela je veliki blok ispred obrane.

image

Domagoj Abramović

SPORTSKE NOVOSTI

Koliko god Stones bio važan, koliko god Guardiola bio inovativan, toliko je ključ Cityjeve igre ove godine Erling Haaland

- Guardiola je godinama bio tvrdoglav i nije želio imati klasičnog centarfora u momčadi, ali pokazalo se da trebaš imati jednog pravog strijelca, robusnog napadača kada dođu te najveće, odlučujuće utakmice. Takvi igrali postižu golove i iz najmanjih šansi, mogu zadržati loptu, dobro reagiraju na centaršuteve, a Haaland je definitivno igrač koji će iskoristiti svaku šansu. Kada imaš takozvanu ‘lažnu devetku‘ dobiješ na kreaciji, ali takav igrač neće biti gol-igrač kakav je to pravi napadač - rekao je Abramović i dodao:

- Fascinantno je koliko on golova zabija u seniorskoj konkurenciji, posebno kada su obrane svih momčadi potpuno koncentrirane na njega. Kako ga čuvati? Ne možeš ga čuvati ‘čovjek na čovjeka‘, tu je potrebna velika pomoć cijele momčadi i zonsko ga čuvati te duplirati ga svaki put kada je to potrebno.

Kako je krenuo, Haaland bi na kraju karijere mogao biti uspoređivan s onim najvećim igračima u povijesti.

- On bi mogao dugo trajati, baš kao Messi ili Cristiano Ronaldo. On je iznimno posvećen očuvanju karijere, pazi na svaki detalj prehrane, spavanja, odmora i svega. Tu bih ga najviše usporedio s Cristianom Ronaldom. Što se tiče usporedbe s Kylianom Mbappeom, čini mi se da se francuski nogometaš troši na nekim stvarima koje nisu potrebne. On se ne treba više nikome dokazivati pa mu ne treba da troši energiju na nepotrebne stvari poput toga hoće li on pucati jedanaesterac ili slobodni udarac, odnosno hoće li imati veći ugovor od Messija ili Neymara. To mu nije potrebno, on je top igrač i ne treba se na to obazirati.

Dok ulazak Cityja u finale Lige prvaka nije nikakvo iznenađenje, to se ne bi moglo reći za Inter.

- Inter je iznenađenje. Da ste im prije sezone ponudili polufinale Lige prvaka, a kamoli finale, mislim da bi bili presretno. No, iskoristili su ždrijeb i zasluženo došli do finala. Sve su znali iskoristiti - čvrsto se postavili i pobjeđivali. Nisu to bile neke uvjerljive pobjede, igrali su tipično talijanski i došli do rezultata.

U Hrvatskoj će biti puno onih koji će navijati za Inter zbog Marcela Brozovića.

- Uvijek imamo predstavnika u finalu i volio bih zbog Brozovića da inter osvoji. Marcelo je imao turbulentnu sezonu i probleme s ozljedom pa je u jednom trenutku izgubio mjesto jer je Calhanoglu igrao dobro na njegovoj poziciji. No, mislim da Inter najbolje igra kada su njih obojica u prvoj momčadi.

image

Domagoj Abramović i Emir Fulurija

SPORTSKE NOVOSTI

Kako se Inter treba postaviti protiv Cityja?

- Bilo bi samoubojstvo napasti City visoko i dati im prostor za brze napade, ali Inter se nikako ne smije povući i igrati nekakav bunker. Trebali bi staviti u niski blok, biti kompaktni i to im je najveća šansa da se othrvaju Guardiolinoj momčadi. Koliko god je City opasna momčad, pokazalo se da imaju problem kada im protivnici uspiju oduzeti loptu u sredini terena i brzo kreirati napade. Talijani moraju što prije doći naprijed.

Jedno je sigurno, momčad iz Manchestera ima veći psihološki pritisak uoči večerašnje utakmice.

- City je momčad kojoj je glavni cilj Liga prvaka i definitivno je pritisak na njima. Inter nema nikakav imperativ, mogu lagano igrati, a kod Cityja je prethodnih godina bilo vidljivo koliko im to osvajanje stvara pritisak. Sigurno će im i ovaj put prolaziti kroz glavu sav onaj neuspjeh proteklih godina.

Što je još Domagoj Abramović rekao o finalu Lige prvaka, ali i utakmici Hrvatske protiv Nizozemske u Ligi nacija te kako je komentirao ‘slučaj Livaja‘ pogledajte u našem Sportcastu:

Linker
01. svibanj 2024 04:55