REUTERS/Alberto Lingria
PROROČANSKE RIJEČI

'CRUYFF JE JOŠ 2013. GOVORIO DA ĆE AJAX ZA 6 GODINA IGRATI FINALE LIGE PRVAKA' Bivši igrač Kopljanika otkrio nevjerojatnu priču nogometnog umjetnika

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 08. svibanj 2019. 15:39

Četiri puta bili su na krovu Europe, početkom sedamdesetih godina bili su avangarda. Početkom devedestih vratili su se na vrh, a onda je slijedom promjena u europskom nogometu, odnosno Bosmanovim zakonom, Ajax potonuo u europski prosjek.

Stala je i proizvodnja talenata po kojoj su bili poznati, ali 24 godina nakon posljednje titule prvaka Europe i 23 nakon posljednjeg finala, Kopljanici su korak do raja, odnosno finala u Madridu, iz prve utakmice donijeli su prednost koju bi pred svojim navijačima trebali obraniti. Barem tako misli Sonny Silooy, negdašnji igrač Ajaxa.

- Nemam nikakve dvojbe, Ajax mora igrati kao u prvih pola sata londonskog dvoboja. Samo je Donny van de Beek trebao zabiti još dva gola. U svakom slučaju Ajax stvara prigode, ne treba uopće brinuti, bit će sve u redu. Igraju vrlo pametan nogomet, nešto poput Barcelone - započeo je 53-godšnjak, dodavši:

- Siguran sam u prolazak, bit će 2:0 ili 3:0, bilo bi fantastično uzeti taj trofej. Nedavno sam vodio zanimljiv razgovor s jednim grčkim novinarom. Njemu je 2013. godine Cruyff rekao da će za šest godina Ajax ponovno igrati u finalu - završio je Silooy.

Soccer Football - Champions League Semi Final First Leg - Tottenham Hotspur v Ajax Amsterdam - Tottenham Hotspur Stadium, London, Britain - April 30, 2019  Ajax's Donny van de Beek celebrates after the match                     REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS

Trofej nakon pet godina

Inače, Ajax je protekog vikenda osvojio Kup, bili su uvjerljivi protiv Willema II. Napokon su tako prekinuli sušu koja je trajala od 2014. godine kada su posljednji puta bili prvaci države. Prepuni samopouzdanja čekaju Tottenham, a trener Erik ten Hag nema nikakvih briga oko postave.

Martin Jol, negdašnji trener Ajaxa i Tottenhama, također isijava optimizmom.

- Rekao sam prijateljima u Engleskoj da još nisu ni vidjeli najbolje što Ajax može. Zamislite tek što će onda biti, ako Tadić, De Jong i Ziyech budu na visokoj razini, onda Spursi nemaju nikakve šanse. Teško da i oni mogu nešto napraviti, Ajax je bolji u svakom pogledu - rekao je Jol koji je posebno fasciniran Frenkiem de Jongom.

- On je najvažniji igrač Ajaxa, sličnog stila igre kao Cruyff. I on je tako obilazio suparnike i imao početnu brzinu, ostavljajući suparnike za sobom kao da ih ni nema na terenu. Mislim da će De Jong biti jedan od pet najboljih nizozemski igrača u povijesti - zaključio je 63-godišnji stručnjak.

Dakle, optimizam vlada u Amsterdamu, Ajaxova mladost je pred konačnim ciljem, a njihova Arena koja nosi ime najvećeg nizozemskog nogometaša u povijesti - Johana Cruyffa - danas bi trebala svjedočiti novom ulasku Kopljanika u finale elitnog klupskog natjecanja, bilo bi to njihovo sedmo u povijesti.

Linker
02. svibanj 2024 11:11