REUTERS
PUNA KASA OD LIGE PRVAKA

ČUDO LIGE PRVAKA RUŠI FINANCIJSKE BARIJERE Jedna ih utakmica dijeli da u jednom natjecanju premaše sve što su zaradili u cijeloj godini

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. svibanj 2019. 16:24

Ajax je u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka u Londonu pobijedio Tottenham 1:0. Jedini strijelac na utakmici bio je van de Beek u 15. minuti.

"Sada smo na pola puta do finala, a idućeg tjedna trebali bismo izgledati bolje na travnjaku, rekao je nakon utakmice Erik ten Hag.

A ako to bude bio slučaj i ako Ajax za tjedan dana u Amsterdamu izbori finale Lige prvaka, tada će količina prihoda ostvarena od samog natjecanja biti veća od ukupnog prihoda koji je klub ostvario u cijeloj prošloj godini.

Budući da je prošle sezone Ajax završio drugi u nizozemskom prvenstvu, morao je proći sva tri pretkola Lige prvaka. Za ulazak u grupnu fazu UEFA je svakom klubu na račun uplatila 15.25 milijuna eura. Također, prvi puta u povijesti UEFA je svakom klubu isplatila i bonus - najviše su dobili oni najbolji, najmanje oni najslabiji. Uglavnom, Ajaxu je pripalo 18.8 milijuna eura.

Nakon toga, za dvanaest bodova koje je Ajax osvojio u skupini isplaćeno je 10.8 milijuna eura. Također, ove godine UEFA je za remi u grupnoj fazi namijenila cifru od 1.8 milijuna eura, a u grupnoj fazi bilo je ukupno 22 remija. Sve skupa, dakle, riječ je o cifri od 19.8 milijuna eura, a ona će ove godine po zasad još uvijek nepoznatoj distribucijskoj logici biti raspodijeljena svakoj od 32 momčadi.

Prolazak u osminu finala honoriran je s 9.5 milijuna eura, dok su od TV prava u Amsterdamu zaradili 2.5 milijune eura. Plasman u četvrtfinale u klupsku je blagajnu donio još 10.5 milijuna eura, a prolazak u polufinale dodatnih 12 milijuna eura. Svaku domaću utakmicu Ajax je odigrao pred punim stadionom i procjena je da je od prodaje ulaznica zarađeno 10.7 milijuna eura.

U slučaju da se plasira u finale Ajax će zaraditi još 15 milijuna eura, čime bi se prebacila cifra ukupnih prihoda koje je klub ostvario u prošloj godini, odnosno cifra od 92 milijuna eura.

Pobjednika Lige prvaka UEFA nagrađuje i bonusom od 4 milijuna eura,a titula garantira i igranje u europskom Superkupu i dodatnih 3.5 milijuna eura prihoda.

Što se tiče troškova, Ajax je u ovu sezonu uložio 45.59 miljuna funti, više nego sve ostale momčadi nizozemskog prvenstva zajedno.

Linker
06. svibanj 2024 15:40