MATT WEST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Matt West/shutterstock Editorial/profimedia
TO NIJE SLUČAJNOST

Da je Pep Guardiola ovo znao, nikad ne bi dao Kovačiću da puca penal! Podatak o Vatrenom zvuči nevjerojatno

U četvrfinalima europskih kupova čak četiri dvoboja su riješena nakon raspucavanja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. travanj 2024. 22:11

Dominik Livaković obranio je dva jedanaesterca, ali nije uspio pomoći Fenerbahčeu čiji su pucači bili loši te su ispali od Olympiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige i tako je zaokružio kisele ovotjedne dojmove Hrvata o “penalima”. Naš reprezentativac u 120 minuta igre imao je samo dvije obrane, no obje vrhunske. Masouras je došao nebranjen do njega, međutim izašao mu je u šut, a u finišu je iz blizine nogom odbio vrlo nezgodan udarac. Fener je napadao, a Grci su se uzdali u rijetke akcije prilikom kojih je Livaković pokazao koncentraciju i kvalitetu. Završilo je 1:0, a kako je u Pireju bilo 3:2 za Crveno-bijele, odlučivali su jedanaesterci. Proslavio se mladi Grk Konstantinos Tzolakis s tri zaustavljena šuta.

Bonucci ušao i promašio

Njegovi su kolege bili i osjetno sigurniji na lopti. Pokušaji igrača Fenerbahče bili su neuvjerljivi, i to iskusnih internacionalaca - Dušana Tadića, Cengiza Undera i Leonada Bonuccija koji je ušao na teren u 122. minuti samo kako bi izveo jedanaesterac. Učinio je to slabo.

Trojica Vatrenih u istom su tjednu sudjelovali u europskim raspucavanjima, samo je Livaković bio uspješan, ali je jedino na kraju Luka Modrić slavio jer Real Madrid je izbacio Manchester City. Carlo Ancelotti je Luki dao da puca prvi, Ederson ga je pročitao, a veliko je bilo iznenađenje što je Pep Guardiola kao trećeg postavio Matea Kovačića. Naoko izgleda nevjerojatno to što Kovačić nikad u profesionalnoj klupskoj karijeri, u niti jednom klubu od Dinama do Cityja nije izveo kazneni udarac u službenim susretima. Niti je zabio, niti promašio, jednostavno nije šutirao. Samo Zlatko Dalić doveo ga je u takvu (ne)priliku s Rusijom u četvrfinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine, i tada je Akinfejev obranio. To nije slučajno.

image
DARREN STAPLES Afp

Trema je bila jača

Nije glavni razlog što nije vrstan šuter, nego Kovačić djeluje kao igrač kojeg trema potpuno svlada. Tako je izgledao i pucao i ovaj put. Kako to golem Guardiolin stožer nije znao ili nije uzeo u obzir?

Hrvate su proslavili jedanesterci, usporedbe su išle s Njemačkom koja je uredno dobivala s bijele točke. Srebro u Rusiji 2018. godine i bronca u Katar 2022. godine iskovane su na najdramatičniji način, potvrdile karakter i mentalnu snagu naše momčadi, ali i lansirale u orbitu sjajne golmane Danijela Subašića i Dominika Livakovića. Scenariji su bili slični jer Subašić je u osmini finala Mundijala u Rusiji zaustavio Dancima tri šuta, a u četvrtfinalu Rusima jedan, uz jedan njihov promašaj. Četiri i pol godine kasnije sve je reprizirao Livakovića s Japanom i Brazilom. Pritom je taj Brazil bio najveće djelo jer je u 120 minuta igre imao 10 obrana, od čega su neke bile virtuozne, a druge golmanski klasne.

To je bila Livijeva partija života, utakmica za - desetku! Pozitivna iskustva imali su Vatreni i na dva turnira, na Kupu kralja Hasana još 1996. godine u Maroku protiv domaćina i Češke, te nedavno u Egiptu s Tunisom. Postojao je još jedan turnir u Kini 2017. godine, ali na njemu je zapravo igrala selekcija HNL-a s ponekim igračem iz inozemstva, nije to bila A reprezentacija. Oni su u polufinalu poraženi od Čilea na jedanaesterce 4:1, a za treće mjesto su također bili lošiji od domaćina Kine 4:3.

image
PAUL ELLIS Afp

U finalu Lige nacija lani u Rotterdamu Španjolska je bila bolja 5:4, što je pobudilo sjećanje na mitsku tragediju u Beču 2008. s Turcima, tada u četvrtfinalu Eura. Zbivanja na De Kuipu i recentni događaji u klupskom nogometu tjeraju na pitanje što će se zbiti bude li trebalo rješavati na takav način koju utakmicu u Njemačkoj na Euru? Jesu li to samo iznimke koje potvrđuju pravilo da su Hrvati najjači kad je najteže? Pritom treba imati na umu kako nije svejedno tko je suparnik jer i njega se pita. Španjolci su bili izvrsno pripremljeni za Livakovića, bolje nego on za njih, te osim Aymerica Laportea koji je pogodio gredu vrlo precizni u realizaciji.

image

Dominik Livaković

IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Danas kao zanimljivost stoji činjenica da je Hrvatska dobila sve “penale” u natjecanjima po okriljem FIFA-e - četiri navrata, i u prijateljski turnirskim dvobojima u kojima je doista sudjelovala A vrsta - tri puta, a da je gubila u UEFA-im susretima - dva puta.

Šukerov promašaj u finalu

UEFA-i je i klupski sustav, a sjećamo se da je Davor Šuker 2000. godine zapucao jedanaesterac za Arsenal u finalu Kupa UEFA s turskim Galatasarayem. Prvi je uzeo loptu kao ove srijede Modrić. Mnoge pehove raznih vrsta imala je Hrvatska ne europskim prvenstvima. Na Euru koji dolazi ne priželjkujemo jedanaesterce, ali ako se dogode nadamo se da će se mundijalska karma konačno prenijeti i na UEFA-in program.

Ovaj su tjedan četiri četvrtfinala riješena udarcima s bijele točke i još se jednom potvrdilo da to nije samo lutrija nego vještina, mentalno snaga, raspoloženje i samopouzdanje toga trenutka. Pravo nadmetanje, igra živaca pucača i golmana. Posebno je to demonstrirao Argentinac Emiliano Martinez. U Kataru je njegova reprezentacija dvaput dobila s bijele točke i tako postala svjetski prvaka, a sada je odveo Aston Villu preko Lilleu do polufinala Konferencijske lige.

Linker
19. travanj 2024 22:14