MATIJA DJANJESIC/CROPIX
JEDNA STVAR ĆE PRESUDITI

Damir Mišković za SN: ‘Superliga je za nas manje države katastrofa, na kraju oni uzimaju igrače od nas!‘

‘Ne vjerujem da bi se upuštali u ovo da već nisu napravili računicu‘, kaže predsjednik Rijeke.
Piše: D. Antolić/Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. travanj 2021. 08:45

UEFA se bori kako spriječiti Superligu, a ujedno je predstavila novi format kojeg je Izvršni odbor odobrio za klupska natjecanja od sezone 2024./25.


U Ligi prvaka natjecat će se 36 momčadi umjesto dosadašnjih 32. Najveća je promjena što se više neće igrati po skupinama, svaki od sudionika imat će zajamčeno najmanje 10 susreta protiv 10 različitih suparnika (pet utakmica kod kuće, pet u gostima). Osam najbolje plasiranih momčadi izravno će se plasirati u eliminacijsku fazu, dok će klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta odlučivati o prolazu u osminu finala kroz dvije utakmice play-offa.


Slične će se promjene formata natjecanja provesti i u Europskoj ligi koja će imati osam utakmica u ligaškoj fazi, te u Konferencijskoj ligi gdje će klubovi u prvom dijelu natjecanja igrati šest utakmica. Ostavljena je mogućnost da se i ta dva natjecanja prošire na ukupno 36 ekipa.


Što bi za hrvatski nogomet značilo da krene Superliga, a koliko vrijedi nove UEFA-ina shema, pitali smo Damira Miškovića, dopredsjednika HNS-a i prvog čovjeka Rijeke.


- Osnivanje Superlige je za nas manje države katastrofalno. Napravit će još veći jaz između bogatih i ostalih koji smo daleko od svega toga. Financijski i po bilo kakvoj moći. Potrebno je naći kompromis jer nogomet postoji i u manjim državama - kazao nam je Mišković, dodajući:


- Na kraju ti veliki klubovi uzimaju igrače od nas. Dakle, nužan je dogovor da i do drugih dođe neki novac. Ili će nogomet u manjim državama postajati sve manji, čak simobličan. Već nekoliko godina govorim da u Hrvatskoj ide prema amaterizmu, koliko god ovog časa prvenstvo izgledalo odlično. Bez sponzora, gledatelja i TV prava nogomet u našoj državi i regiji nije dobro i može biti samo gore.


Mislite da je moguć dogovor UEFA-e i klubova Superlige?
- Čak i da se dogodi Superliga, ne mogu bogati sve pokupiti. UEFA mora napraviti kvalitetno natjecanje i za ostale. Ključno će biti koliko će UEFA uspjeti zadržati sponzora i koliki će biti njezin kolač. Ako će se veliki kolač dijeliti samo na bogate klubove, a UEFA izgubi sponzore i mi ostalih 98 posto nećemo biti dio pozitivne priče, bit će jako teško. Svake godine sve gore i gore. UEFA je naša krovna organzacija i čekamo što će ona napraviti. Očekujem kad se Davor Šuker, član IO-a UEFA-e vrati iz Švicarske da mi malo bolje objasni sve što se događa.


UEFA raditi pritisak na politička vodstva država da spriječe Superligu.
- Uvijek govorimo da politiku i sport ne treba miješati - uzvratio je Mišković.


U novoj UEFA-noj Ligi prvaka kvalifikacije će i dalje biti otvorene te će klubovi u njima moći sudjelovati na temelju rezultata ostvarenih u domaćim prvenstvima. Jedno od dodatnih mjesta ići će klubu koji će biti trećeplasiran u savezu koji drži peto mjesto na UEFA-inoj ljestvici, a jedno mjesto više dobit će jedan od nacionalnih prvaka s obzirom na to da će se tzv. "put prvaka" proširiti sa četiri na pet klubova.

Preostala dva mjesta pripast će klubovima s najvišim koeficijentima u posljednjih pet godina iz država koje nemaju izravno sudionka u skupini Lige prvaka. Na taj način smanjen je broj ekipa iz liga Petice.
- Ključ svega, ako krene Superliga, bit će nagradni fond koji će UEFA moći osigurati. Ne vjerujem da je UEFA u zadnji čas to saznala jer u poslovnom svijetu cure informacije. Što se tiče najave kazni za reprezentativce, to ne bih sada komentirao jer tek treba vidjeti što će biti s time - dodao je Mišković.


Nije sretan ni sa Europskom ligom i Konferencijom ligom...
- Bio sam pobornik Konferencijske lige, no mislio sam da će Hrvatska imati jednog predstavnika u Europskoj ligi, a jednog izravno u skupini Konferencijske lige, a ne ovako da tri naša kluba idu u 2. pretkolo Konferencijske lige.

Linker
20. srpanj 2024 17:24