MANAURE QUINTERO Afp
LUDNICA U ŠPANJOLSKOJ

Debitant u Ligi prvaka bio nadomak prvim bodovima, na kraju postavio neslavan rekord

Pet golova, dva autogola i dva promašena jedanaesterca konačni su epilog utakmice u Gironi
Piše: Vito TomasObjavljeno: 02. listopad 2024. 21:14

Činilo se da će ‘ludi‘ program Lige prvaka u utorak s 32 postignuta pogotka teško biti nadmašen, no utakmice ranijeg termina u srijedu najavile su da bi ovo mogla biti večer za ‘povijest‘ u najelitnijem nogometnom natjecanju.

Iako je Atalanta s 3:0 svladala Šahtar Donjeck, koji vodi hrvatski stručnjak Marino Pušić, utakmica koja se zbog ratnog stanja u Ukrajini igrala u Gelsenkirchenu po pitanju atraktivnosti i sadržaja nije bila ni blizu onoj koja se odigrala u Španjolskoj. Točnije Kataloniji, gdje je na stadionu Girone po prvi puta u povijesti kluba zasvirala himna Lige prvaka.

Nogometaši španjolske momčadi u prvom su kolu tek u 90. minuti autogolom vratara Paula Gazzanige pokleknuli u Parizu, stoga su na domaćem terenu prve bodove tražili protiv Feyenoorda. Iako se u danima prije susreta tražila ‘karta više‘ za utakmicu, zanimljive su, odnosno turobne, bile scene na tribinama prije prvog sučevog zvižduka. Estadi Montilivi jedini je, pak, stadion u Ligi prvaka koji s Maksimirom može u isti koš. Nije tu riječ o nekoj ljepoti, već o činjenici da ni Gironin stadion nema krov, pa je, s obzirom na veliku kišu, dobar dio tribina neočekivano ostao zjapiti prazan.

Ipak, u ‘inat‘ lošim vremenskim uvjetima i nepopunjenim tribinama, nogometaši španjolske i nizozemske momčadi ‘odlučili su‘ odigrati uistinu spektakularnu utakmicu.

image
MANAURE QUINTERO Afp

Domaćini su počeli furiozno i već u 16. minuti došli u vodstvo. Prvi, povijesni pogodak Girone u Ligi prvaka zabio je 34-godišnji David Lopez. Međutim, gosti su se ubrzo konsolidirali i dvama brzim pogotcima ‘okrenuli mlin‘ na njihovu stranu. Prvo je u 23. Yangel Herrera poslao loptu u vlastitu mrežu, da bi Antoni Milambo u 33. povisio na 2:1.

Tri minute kasnije jedanaesterac za Feyenoord. Odgovornost je preuzeo Ayase Ueda, a grešku koja je prouzrokovala kazneni udarac ispravio tragičar iz prošlog kola, Argentinac Gazzaniga, i sjajno obranio pokušaj Japanca. Bio je to rezultat kojim se išlo na predah i kojim je završilo ludih, intenzivnih prvih 45.

Odmah po početku nastavka domaćini su dali naslutiti ni da u drugom poluvremenu neće biti ništa drugačije. David Hancko u 51. je poentirao za izjednačenje i oduševljenje na tribinama, no pogodak je nakon kraće VAR intervencije poništen. U 67. nova prilika za Gironu, ovoga puta jedanaesterac su pucali domaćini. Pucao je sjevernomakedonski napadač Bojan Miovski, a njegov pokušaj obranio je vratar gostiju Timon Wellenreuther.

Ipak, u 74. Feyenoord se više nije mogao oduprijeti ‘rafalnoj paljbi‘ domaćina. Danjuma je sjajno prošao po lijevoj strani, a Donny van de Beek zabio za poravnanje na semaforu. No, samo pet minuta kasnije uslijedio je novi šok za domaćine, jer je za konačnih 3:2 zabio Ladislav Krejči. Domaćini su u samoj završnici, zbog igranja rukom jednog od igrača Feyenoorda, tražili još jedan jedanaesterac, no Švicarac Urs Schnyder umjesto na bijelu točku pokazao je prema svlačionicama, odnosno dosudio kraj susreta.

Pet golova, dva autogola i dva promašena jedanaesterca konačni su epilog utakmice u Gironi. Bili su domaćini itekako blizu prvim bodovima, no njih će morati tražiti u trećem kolu kada 22. listopada dočekuju Slovan Bratislavu. S druge strane, postavili su jedan neslavan rekord, nakon samo dvije utakmice izjednačili su ‘pothvat‘ Fenerbahçea koji je u sezoni 2007./2008. s 3 autogola postavio rekord najviše poslanih lopta u vlastitu mrežu u jednoj sezoni ige prvaka. Nadalje, postali su prva ekipa koja je u svoje prve dvije utakmice u natjecanju zabila autogolove.

image
LLUIS GENE Afp

Linker
02. listopad 2024 23:06