REUTERS/Andrew Yates
PUCA OD SAMOPOUZDANJA

DEJAN LOVREN NAKON DEMOLIRANJA MOĆNOG MAN. CITYJA SAMO ZA SPORTSKE NOVOSTI HRABRO NAJAVIO 'Liverpool je moćan i može uzeti naslov u Ligi prvaka'

Liverpoolov hrvatski stoper odlično je odigrao u velikom trijumfu nad Cityjem na Anfieldu, ali daleko od toga da smatra kako je posao gotov.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. travanj 2018. 13:57

Liverpool je ‘zamračio’ Manchester City, Jürgen Klopp poigrao se s Pepom Guardiolom nanijevši mu jedan od najtežih i najbolnijih poraza. Redsi su pametnom i mudrom strategijom srušili vodeću momčad Premiershipa i na korak su do polufinala Lige prvaka.

Značajni doprinos u velikoj pobjedi Liverpoola dao je hrvatski reprezentativac Dejan Lovren, koji je odigrao bez greške, na najvišoj mogućoj razini, još jednom pokazavši svoju klasu na stoperskoj poziciji. Kad smo mu čestitali na njegovoj odličnoj prezentaciji i pobjedi Liverpoola, povukao je ručnu...

- Pustite vi sad te čestitke... Idemo se mi lijepo porazgovarati nakon uzvratne utakmice, pa mi onda čestitajte. Znate kako je nogomet čudan. Dobro je bilo, prednost je lijepa, ali polako. Ništa još nije gotovo, nije dobro čestitati unaprijed - kazao nam je u uvodu hrvatski reprezentativac.

Redsi su, naročito u 1. dijelu, djelovali kao savršen stroj, sjajnom tranzicijom igre ‘ubijali’ su City.

- Da, igrali smo dobro u prvom poluvremenu. U drugom baš i nije bilo tako dobro, budimo skroz iskreni. Zapravo, još realnije, u drugih 45 minuta prestali smo igrati nogomet i na tome trebamo poraditi. Ne bi se to trebalo događati. Tako je bilo i na našoj posljednjoj utakmici, kad smo vodili 4:1, a na kraju je završilo 4:3. No, srećom, ovoga puta smo se dobro branili. Ali svakako moramo popraviti taj segment, odnosno trebamo nastaviti i dalje igrati u istom ritmu kad vodimo i imamo uvjerljiv rezultat. Međutim, mislim da smo se u srijedu malo i ispuhali u prvom poluvremenu. Na svakoj smo poziciji dali sve od sebe, trčali kako treba, a posebno smo fantastično odradili sve u defenzivnom smislu.

To što nam je pričao Lovren dobilo je punu potvrdu u statističkim podacima. Zamislite, velika momčad Pepa Guardiole, koji je u pojačanja ulupao pola milijarde eura, nije u okvir Redsa uputila niti jedan udarac! Zvuči pomalo nestvarno, zar ne?

- To je bila posljedica naše momčadske igre. Svi smo dobro odrađivali posao, super smo se branili. Baš sam kazao dečkima na početku utakmice, ‘ključ svega je dobro se braniti, a uvijek ćemo stvoriti šansu i zabiti’. Baš je tako i bilo. Kad mi imamo šanse, onda zabijamo golove. Imamo takve vrhunske igrače koji šanse znaju iskoristiti. Igrači poput Salaha, Firmina, Manea, Chamberlaina ne promašuju, oni zabijaju u šansama. Protiv momčadi kao što je City, ključ svega je znati se dobro obraniti. Onda ostalo dođe samo po sebi. Mi ćemo zabiti, to je gotovo sigurno.

Pitali smo Lovrena je li baš očekivao tako uvjerljivu pobjedu od 3:0? Ipak se radilo o utakmici ogromnog značaja, protiv vrhunske momčadi..

- Ne mogu kazati da sam očekivao tako uvjerljiv trijumf. Međutim, očekivao sam pozitivan rezultat, našu pobjedu. Jer znam da Liverpool može igrati protiv velikih momčadi i da ih može pobjeđivati. Već sam vam rekao, u toj utakmici koja je završila 4:3, mi smo njih zapravo razbili, ali smo dobili tri glupa pogotka. Zato što smo stali, nismo više igrali... Kod njih je na Etihadu Mane dobio crveni karton, ali smo u prvih dvadeset minuta bili bolji, tek je onda s igračem manje krenuo naš potop, pa smo izgubili 5:0.

Kakvu utakmicu možemo očekivati u uzvratu na Etihadu?

- Sigurno se nećemo braniti, u to budite uvjereni. Mi na uzvrat idemo po pobjedu, po još jedan trijumf nad Cityjem. Kad bismo se išli braniti, bila bi to najveća greška koju bismo mogli napraviti. No, s obzirom na to da znam kako diše naš trener Jürgen Klopp i kako diše naša momčad, mi ćemo na njihovu stadionu odmah krenuti po pobjedu bez pardona. Nemamo mi što kalkulirati.

Vama jedan pogodak praktički osigurava plasman u polufinale Lige prvaka. Teško da ćete ih onda primiti pet, bez obzira što ove sezone doduše već jeste.

- Naravno, ali mi uopće ne razmišljamo na taj način, ne razmišljamo što nam nosi pogodak u gostima. Mi na Etihad ne idemo zabiti pogodak, već ponavljam, idemo po još jedan trijumf!

Prije nekog vremena, nakon grupne faze Lige prvaka, razgovarali smo s Lovrenom. U jednom trenutku nam je kazao kako je cilj Liverpoola otići do finala, osvojiti Ligu prvaka. Mnogi su nam, nakon što su pročitali taj intervju s hrvatskim reprezentativcem, kazali da Lovren ipak pretjeruje, da Redsi ipak nisu tako moćni da se popnu na krov Europe. Jučer smo ga podsjetili na taj razgovor.

- A što bih trebao kazati? Zar bih trebao biti negativan, nekome priznati da je bolji od Liverpoola? Mnogi ljudi na sve oko sebe gledaju negativno, ne vjeruju sami sebe, često se podcjenjuju... Zato im ide teže u životu. Ja sam pozitivan i zato mi se u životu vraća pozitivno. Mislim da se to vidi na terenu. Da, opet ću ponoviti, mi smo momčad koja može otići do kraja i trčati pobjednički krug s peharom Lige prvaka. Neću lagati sam sebi. Prvo sam iskren sam prema sebi, a onda isto tako prema drugima. Uvijek ću govoriti onako kako jest. Mi smo moćna momčad, ali isto tako imamo nekoliko ozljeda igrača koji nam nedostaju u ovim trenucima. No, kvaliteta kompletnog rostera je takva da možemo nadopunjavati momčad s imenima koja nužno ne trebaju biti - velika imena. Pogledajte Premiership. Da na startu nismo kiksali na nekim utakmicama, danas bismo se s Cityjem borili za naslov prvaka. Mogu kazati da učimo iz godine u godinu, nadam se da ćemo sljedeće godine u prvenstvu to bolje odraditi. Znamo kako ‘diše’ City i svi ostali. Logično je da si mudriji što godine prolaze.

Zanimalo nas je kako gleda na ostale rezultate četvrtfinala Lige prvaka? Nekako se čini da je sve manje-više riješeno, da prolaze Real, Barcelona, Bayern i Liverpool?

- Ponavljam ono s početka, nećemo ništa unaprijed zaključivati, tek smo stigli na pola puta. Ali možemo kazati da su favoriti pobijedili u prvim utakmicama i imaju lijepu prednost. U Ligi prvaka je sve moguće, ali velike momčadi kao što su ove koje su stekle prednost u prvim utakmicama ne bi smjele dopustiti da im se u uzvratima dogodi nešto neočekivano, iznenađujuće. Jer nitko od njih neće kalkulirati, neće si dopustiti da napravi nekakvu glupost.

Nikome neće biti lako

Liverpool igra jako dobro u Premiershipu, sad ste razbili Manchester City u Ligi prvaka... No, Guardiolinu momčad ipak dobro poznajte, stari su suparnik. Možete li na isti pobjednički način igrati protiv Reala, Barcelone, Bayerna?

- Drukčije je igrati protiv momčadi iz Premiershipa, a drukčije protiv, recimo, Reala ili Barce... Volio bih odgovoriti na to pitanje, ali ne znam sad kako bih odgovorio. Pričekajmo da se nađemo s nekima od njih u polufinalu, finalu… Znam samo da svakom od tih velikih klubova neće biti lako na Anfieldu! Neće im biti lako s Liverpoolom!

Linker
09. svibanj 2024 14:24