Pep Guardiola

 Martin Rickett/PA Images/Profimedia
Tomislav Juranović
ZLOSTAVLJANJE REALA

Detalj u svlačionici Cityja pokazao je čime je Pep opsjednut. A Modrić s Etihada ipak nosi dobru vijest

Inovator koji od odlaska iz Barcelone živi pod Messijevom stigmom sad je se može riješiti
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 23:12

Bio je to neki video intervju s Jackom Grealishem, jednim od onih zadnjih engleskih boema koji bez pardona u kameru, na užas svih purista, govori kako je nogomet, engleski nogomet, i dalje tvrd u svojoj tradiciji i da on voli izaći i popiti, ako pritom ne pati njegov nogomet. Grealish, međutim, nije toliko bitan, koliko kamera koja ga je snimala i koja je radeći taj razgovor "švenkala" dio Cityjeve svlačionice, točnije jedan stup, na kojem se nazire, velikim slovima, "Cilj", a ispod njega - trofej Lige prvaka...

Taj kadar prošao je kroz glavu u času gledanja uzvrata duela dvaju "teškaša", Cityja i Reala, Madriđana kao serijskog osvajača "uhatog prijatelja" i onih koji ga tek žele premijerno osvojiti. Pogotovo pod vodstvom "masterminda" Pepa Guardiole, inovatora koji od odlaska iz Barcelone živi pod "Messijevom" stigmom: čovjeka koji odlaskom iz Barcelona, vodeći Bayern i Man. City, nikad do toga nije došao...

Nije bilo mađioničarskog trika

Real je volio Cityju lupiti "zaušnjak", kakav rade klasični europski "bullyji" onima koji bi to voljeli postati, ali već nakon prvoga susreta polufinala Lige prvaka u Madridu, koji je okončan rezultatom 1:1, mnogi su smatrali da je nemoguće da i ovoga puta Real, pardon Ancelotti izvuče iz rukava neki mađioničarski trik kojim će se oduprijeti mlađem, gladnijem, i moćnijem suparniku.

Da su u pravu, Guardiola & co. potrudili su se dati do znanja praktički otpočetka, a zaključno do kraja prvoga dijela: City je odmah krenuo dominirati, kao što je radio i prije tjedan dana na Bernabeu, a onda je u 23. De Bruyne sjajnom loptom pronašao Silvu u šesnaestercu Reala, koji ju lako šalje iza leđa danas raspoloženog Courtoisa koji sada nije mogao ništa.

image

John Stones i Luka Modrić

PAUL ELLIS/Afp

Odgovor? Stigao je s iste strane. Iako je Real u par navrata pokušao (Benzema, Kroos), City je u 37. autorizirao duplanje vodstva, a strijelac je još jednom Silva: probao je Gündogan, Courtois mu obranio, ali na odbijenu loptu naletio je Silva i zakucao ju glavom u mrežu.

S takvim se omjerom otišlo na odmor, no niti nastavak nije donio promjenu paradigme. Štoviše, City je uspio smiriti dvoboj, a onda u 73. promašenu priliku Haalanda popravlja Akanji. Točku na i stavio je Alvarez u sudačkoj nadoknadi. City - Real 4:0!

Alibi ovog puta ne postoji

Uslijedila je pandemonija na tribina i ogromno slavlje, jer mnogi su ovaj korak vidjeli ključnim u dolasku do naslova, slavlje je trajalo do dugo u noć, no, ipak, premda bili čvrsti favoriti, nešto će se pitati i Inter u finalu u Istanbulu 10. lipnja ove godine. Dobra stvar po Hrvatsku jest da će Luka Modrić biti odmorniji za veliko finale Lige nacija u Rotterdamu, odnosno polufinalni sraz koji igramo s Nizozemskom 14. lipnja. Luka je, inače, u srazu s Man. Cityjem igrao do 63. minute, kada ga je na Etihadu zamijenio Rüdiger. Bio je solidan, no u srazu s ovakvim nabrijanim Cityjem cijeli Real nije imao šanse.

Pep Guardiola ovome je došao na korak do onoga što negira, ali ga, zapravo, iznimno "pali": 10. lipnja kontra Intera igrat će finale Lige prvaka, koju ovoga puta mora osvojiti.

Moć koju ima pod sobom, u srazu s milanskim sastavom, izuzetno je veća, a alibi ovog puta ne postoji. Toga je svjestan i sam.

Linker
12. svibanj 2024 12:35