RONALD GORSIC Cropix
LEGENDARNI VRATAR

‘Dinamo do čuda u Londonu može doći samo na jedan način! Pad? Pa to je i očekivano nakon svega‘

‘Chelsea ih neće podcijeniti, to je sasvim sigurno. A imaju mlade koji mogu izdržati.‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. studeni 2022. 14:37

Nekadašnji vratar i trener Hajduka, Ivan Katalinić (71), tri je godine igračke karijere proveo u Engleskoj, branio je u Southamptonu. Uživa u umirovljeničkim danima, ali prati sva nogometna zbivanja i uoči Dinamova gostovanja u Londonu kaže:

- Iako u rezultatskom smislu ova utakmica Chelseaju ne znači ništa jer je osigurao prvu poziciju u skupini, iako ima i nekoliko ozlijeđenih igrača, bit će to vrlo teško iskušenje za Dinamo. Zagrepčanima, nadalje, nikako na ruku ne ide ni spoznaja da je Chelsea u subotu gadno izgubio protiv Brightona (1:4) jer velikani teško proživljavaju takve poraze i žele se što prije, već u sljedećoj utakmici, iskupiti i vratiti na pobjedonosnu stazu. Dva uzastopna poraza, naime, odmah donose nemir u klub - kaže Katalinić.

Iskusni stručnjak nastavlja:

- K tome, ni Dinamo nije u dobroj formi, osjeća se energetska potrošenost, u Osijeku se ponajbolje vidjelo kako igračima nedostaje svježine. I to je posve normalno, pa odigrali su Plavi već 27 utakmica od početka srpnja, nemoguće je u tom četveromjesečnom razdoblju držati visoku razinu forme i energije. Posebno stoga jer je bilo očito kako se vrhunac spremnosti u Dinamu planirao za kraj kolovoza, kad je imao najvažnije europske utakmice u doigravanju za Ligu prvaka. Otežavajuća je okolnost i što se raspored, u HNL-u i u Europi, zgusnuo zbog skorašnjeg Svjetskog prvenstva, pa je ovaj Dinamov pad opravdan i očekivan. Čačićeva momčad nije u idealnom stanju, ali takvo se razdoblje jednostavno ne može izbjeći, taj je “zamor materijala”, nakon 120 itekako zahtjevnih natjecateljskih dana, apsolutno logičan - rekao je Katalinić.

image

Ivan Katalinić

ANTE BARANIC/CROPIX Cropix

Nemaju loših...

Iako mnogo govore kako bi Dinamova prednost mogla biti u spoznaji da će Chelsea igrati bez nekoliko važnih igrača (sigurno neće biti ozlijeđenih Kantea i vratara Arrizabalage), a u mislima će svakako imati i dolazeći, nedjeljni derbi s Arsenalom na Stamford Bridgeu, s tom se tezom Katalinić ne slaže...

- U Chelseajevoj svlačionici nema loših igrača, to je valjda svima jasno. I oni koji nisu standardni žele iskoristiti svaku priliku za dokazivanje, posebno mlađi igrači, koji su potentni i sigurno mogu u punom trkačkom ritmu izdržati cijelu utakmicu. I neka nitko ne misli da će Chelsea podcijeniti našeg prvaka, to se ni slučajno neće dogoditi i engleska će momčad učiniti sve da bi pobijedila - smatra iskusni trener.

Početak rujna, kad su se Dinamo i Chelsea sučelili u Zagrebu, bio je zapravo idealan termin za Dinamo, koji je u tom razdoblju bio negdje oko vrhunca svoje tempirane forme. S druge, pak, strane, Chelsea je tek ušao u sezonu i još se lagano zagrijavao. A sad je sve drukčije, Chelsea je u znatno boljem stanju nego što je bio prije nepuna dva mjeseca, dok su Plavi izmoreni i nedostaje im svježine...

- Sve je to točno, uvijek je tako kad se u Europi igra protiv objektivno boljih i jačih klubova. Dinamo je, treba to istaknuti, na toj zagrebačkoj utakmici bio taktički izvrsno postavljen, vrhunski je odgovorio na način igre Chelseaja, zatvorio je prostor Englezima i odmah je tražio priliku za odlazak u protunapad, iz jedne takve “kontre” Oršić je i maestralno poentirao.

Može li, dakle, Dinamo do čuda u Londonu?

- Nogomet pamti brojna čuda, zašto se to ne bi dogodilo i u srijedu! Dinamo treba riskirati i pokušati sve napraviti da ostvari pozitivan rezultat. Nitko nije nepobjediv, a do pobjede se može doći samo jednim načinom - budu li Dinamovi igrači svih 90 minuta trkački parirali suparniku, budu li čvrsti u duelima i maksimalno koncentrirani, posebno u prekidima. Plavi moraju biti hrabri i taktički mudri, kao što su bili u zagrebačkoj utakmici s Englezima. Kad bi Dinamo ponovio igru iz Maksimira, onda bi se moglo svašta dogoditi. E, sad, je li Dinamo to u stanju napraviti, u situaciji u kojoj je pomalo potrošen i izmožden, to ćemo vidjeti u srijedu. I još nešto: teško je u skupini europskoga natjecanja dvaput pobijediti istu momčad, posebno u ovakvim ogledima “autsajdera” i favorita. U prvoj utakmici favorit može čak i podcijeniti “autsajdera”, ali u drugom nadmetanju taj će favorit sigurno tražiti iskupljenje za neočekivani poraz i to će mu svakako biti dodatni motiv - kaže Katalinić.

Linker
03. svibanj 2024 00:36