VICTOR JOLY Dppi Via Afp
MLADI VATRENI ZA SN

‘Dinamo je pokazao da mu je mjesto u eliti! Ne smiju biti nezadovoljni, a u jednoj su utakmici imali niz pehova‘

‘Nismo mi bili znatno bolji od Dinama, ali redoslijed u skupini je na kraju realan‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. studeni 2022. 13:02

Napadač Red Bull Salzburga i mladi reprezentativac Hrvatske, Roko Šimić (19), odigrao je ove jeseni tek 16 minuta na dvije utakmice u Ligi prvaka za svoj klub, ulazio je u igru u završnicama utakmica protiv Dinama i Chelseaja. Na preostale je četiri utakmice u skupini bio na klupi, tako je bilo i u srijedu na San Siru, u njegovom rodnom gradu Milanu, protiv kluba kojeg, kao i Dinamo, nosi u srcu...

- Bio je to sjajan osjećaj, sličan onome kojeg sam doživio nedavno u Zagrebu! Nije mala stvar doći kao igrač na jedinstveni i grandiozni San Siro, pa iako sam utakmicu odgledao s klupe, bio je to veliki događaj u mom životu - rekao je Šimić i nastavio:

- Možda sam u ovih šest utakmica očekivao nešto veću minutažu, ali nisam nezadovoljan. Mlad sam igrač, ovo je Liga prvaka, a konkurencija je u klubu strahovito jaka. Trener mi sigurno želi dobro, smatra da je ovo moj pravi razvojni put. Uostalom, da sam zaslužio više igrati, tada bih i više igrao. No, moje vrijeme tek dolazi, “vrebam iza kuta” i uvjeren sam da ću dočekati pravu priliku - realno ocjenjuje Šimić osobnu jesen u Ligi prvaka.

image
VICTOR JOLY Dppi Via Afp

A jesu li u Salzburgu zadovoljni prezimljavanjem u Europi i osvajanjem trećeg mjesta u skupini Lige prvaka, te nastavkom natjecanja u Europskoj ligi?

- Naravno, kako ne bi bili zadovoljni! Uoči početka natjecanja bilo je rečeno da ćemo se pokušati izboriti za jedno od prva dva mjesta, ali je pravi cilj bio izboriti proljeće u Europi. Nikoga se nismo uplašili i nakon prva dva remija s Milanom i Chelseajem pomislili smo da možemo otići dalje u Ligi prvaka. Ali, ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog pritiska, nitko nije postavljao nikakve imperative. Na žalost, u posljednje smo dvije utakmice ostali bez boda i to je na kraju presudilo, ipak su Chelsea i Milan, kad se sve zbroji, pokazali najviše.

U toj borbi za treću poziciju s Dinamom presudili su međusobni okršaji, uzeli ste četiri boda, Dinamo samo jedan. Kad pogledate iz ove perspektive, što je odlučivalo u tim utakmicama?

- Sve pomalo... Neke su sitne potankosti otišle na našu stranu, a svakako je bilo i malo sreće. Nismo mi, naime, bili znatno bolji od Dinama. U prvoj smo utakmici zaslužili pobjedu jer se Dinamo većim dijelom dvoboja branio. A teško se braniti od našeg presinga. Postigli smo taj pogodak iz kaznenog udarca i tri su vrijedna boda ostala u Salzburgu - govori Šimić i nastavlja:

- U Zagrebu je, pak, Dinamo bio bolji. Iako smo rano poveli, Plavi su nas sat vremena “držali u šahu”, probudili smo se tek u posljednjih pola sata. Kako je Dinamo igrao u Salzburgu, slično smo se i mi postavili na Maksimiru, došli smo, naime, po bod, na kraju smo ga i osvojili. Bilo smo možda malo ofenzivniji u Zagrebu, nego što je Dinamo bio u našoj Areni i vratili smo se u Austriju neporaženi.

Je li ovaj redoslijed u skupini realan?

- Čini mi se da jest, Chelsea i Milan ipak su stepenicu iznad nas i Dinama. U Dinamu žale za propuštenim u dvije utakmice s nama, a mi, pak, žalimo što nismo osvojili neki bod u posljednje dvije utakmice. Ali, nema nezadovoljstva. Ni u Dinamu ne smiju biti nezadovoljni, pokazali su da im je mjesto u eliti. Ni u jednoj utakmici Plavi se nisu predali, rezultatski su “nastradali” samo protiv Milana, ali imali su niz pehova u tom dvoboju. Pa Milanu je gotovo svaka lopta ušla u gol, sve su Dinamove pogreške bile brutalno kažnjene. No, Dinamo može biti ponosan na svoje igre i rezultate.

A i vi ste se gadno proveli protiv Milana, na oproštaju s Ligom prvaka također ste “inkasirali” četiri pogotka...

- Naletjeli smo na razigrani Milan, bilo ih je nemoguće zaustaviti. Oni ne opraštaju pogreške, kad im nešto ponudiš, odmah to uzmu i kazne te. Ona njihova lijeva strana, Leao i Hernandez, pa to je čudo! Oni lete travnjakom, jednostavno su nezaustavljivi - rekao je Šimić.

Da se igra deset utakmica, svih bi deset bilo neizvjesno

Jeste li očekivali da će Dinamo praktički biti ravnopravan sa Salzburgom?

- Jesam, nisam bio iznenađen. Dobro poznajem Dinamo i znao sam da smo “tu negdje”, kvalitativno smo podjednaki. Da se igra deset utakmica, svih bi deset bilo neizvjesno, kao što su bile i ove dvije. Otprilike smo na istoj razini, doista su u našim međusobnim dvobojima odlučivale nijanse.

19 godina ima mladi hrvatski ofenzivni nogometaš

16 minuta prikupio je Roko Šimić u skupini Lige prvaka

Linker
19. travanj 2024 16:07