Getty Images
LOD NA DRUGI KRUG LIGE PRVAKA

DINAMO JE VEĆ OSIGURAO EUROPSKO PROLJEĆE? RIJEČI NENADA BJELICE ZVUČE KAO HLADAN TUŠ ZA SVE OPTIMISTE 'Varate se ako to mislite! Tako nećemo proći...'

NENAD BJELICA Dinamov trener dan nakon utakmice na Etihadu rezimirao dojmove i naznačio daljnji hod skupinom Lige prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. listopad 2019. 10:16

Nakon ogleda na Etihadu najpametnije je izgovoriti dvije riječi - idemo dalje. Sve neke dublje analize su nepotrebne jer evidentna je razlika u klasi Guardioline i Bjeličine momčadi.

To nam je jučer kazao i trener Modrih Nenad Bjelica.

- Dojam je da je razlika u kvaliteti velika. Ovo je u mojem mandatu bila 24. europska utakmica, imali smo 12 suparnika, niti jedan nije bio ni približno na razini Cityja. Niti Benfica nije blizu ove razine nogometa. Čak je i portugalski klub dvije razine ispod Guardioline momčadi.

Još puno graha

Oni su najbolje od najboljega što se može vidjeti u nogometu, kaže Bjelica.

- Ta se razlika vidjela na travnjaku u svakom trenutku. Nećemo slaviti poraze, ali rezultata se ne trebamo sramiti. Mnoge druge momčadi puno gore su prolazile na Etihadu, veliki je stadion, dobra trava, brz teren, a takvoj momčadi s takvom najvišom razinom taktičke i tjelesne pripremljenosti jako se teško suprotstaviti. Mi smo se borili koliko smo mogli, dali smo svoj maksimum. Nažalost, nije se moglo više. Nismo mi tu ni tražili svoje bodove. Naravno da se uvijek nadaš, da želiš pobijediti kao i u svakoj utakmici, ali realnost je nešto sasvim drugo. City nam je pokazao razliku između njih i nas, ali mi smo to i znali. U svemu su razlike velike, ne samo u kvaliteti igrača. Da bismo došli to te razine, da tako kažem, moramo još puno graha pojesti - kazao je Bjelica.

Je li vas neki igrač iz vaše momčadi pozitivno iznenadio?

- Nije me nitko iznenadio, ni pozitivno, ni negativno. Livaković je još jednom pokazao da je vratar koji će vrlo brzo braniti u nekom od najboljih europskih klubova, izrastao je u vrhunskog vratara. A svi ostali su bili na solidnoj razini, dali su sve od sebe. Počevši od mene pa do svih igrača pojedinačno trebamo težiti napretku, učenju, moramo puno raditi da bi jednog dana došli do razine Manchester Cityja.

Lov na bodove

Tako je, eto, završila priča iz Manchestera, treba gledati prema naprijed, sad su pred Modrima one utakmice koje odlučuju o novom europskom proljeću. Prve su na redu dvije sa Šahtarom, prva vani, druga doma.

- Da, ali nisu dvije, nego tri. Prve jesu te dvije sa Šahtarom, ali onda je krucijalno važna i ona s Atalantom. To su utakmice u kojima mi moramo tražiti bodove. Ali, kazat ću vam još nešto, vjerujem da ih možemo tražiti i u zadnjoj utakmici protiv Cityja. Zato jer držim da će se City do tada već kao pobjednik skupine već plasirati u osminu finala, pa možda neće imati taj pristup kakav je imao u utorak i to sa standardnom momčadi. Možda će na tu šestu utakmicu stići s nešto slabijom momčadi, možda će odmarati neke igrače. Zato se možda u toj utakmici možemo nečemu nadati, ali ove tri utakmice koje slijede su one u kojim idemo u potragu za bodovima.

Šahtar je došao do bodova u zadnjim sekundama utakmice s Atalantom. Možda to nije tako loše, ako se neke stvari poklope, u možebitnoj borbi za treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi mogli bi odlučivati dvoboji s Atalantom, a tu je već značajna prednost onih maksimirskih 4:0.

- Mi moramo skupljati svoje bodove. Ako mislite da će biti dovoljna tri boda, kazat ću vam da neće. S tri boda nećemo proći niti kao drugi, niti kao treći! Skupljajući bodove, oduzimaš ih drugima u trci. Ne treba previše gledati na druge niti kalkulirati. Ako dođemo do pozitivnih rezultata u ove dvije predstojeće utakmice sa Šahtarom, naše šanse za prezimiti u Europi kao drugi ili kao treći će biti velike. Pokušat ćemo pobijediti već u Harkivu, a onda doma pred punim Maksimirom pokušati odigrati na razini onog ogleda s Atalantom. Kažem, ova pobjeda Šahtara nad Atalantom može biti dobra za nas ukoliko nastavimo skupljati bodove. Ako bismo u Milano na ogled s Atalantom stigli s nekih šest ili sedam bodova, onda bi to bilo sjajno. Jer tada praktički, ako Atalanta ne pobijedi City, imali bismo zagarantirano treće mjesto sa šansom da se osvoji i drugo. Ponavljam, treba gledati samo sebe i osvajati bodove. Što će napraviti drugi, ne možemo utjecati.

Može se sa Šahtarom

Kakav je Šahtar u odnosu na Atalantu?

- Šahtar je razina više od Atalante, a razina ispod Manchester Cityja. Imaju puno više iskustva igranja u Ligi prvaka. Atalanta je prvi put u svojoj povijesti ušla u Ligu prvaka, a Šahtar je konstanta svake godine. Igraju stalno grupnu fazu, prolaze skupinu, kupuju dobro, prodaju dobro. Biti će dosta teško u te dvije utakmice, radi se o vrlo ozbiljnoj momčadi. Međutim, mi vjerujemo u sebe, vjerujemo da u tim utakmicama postoje šanse za pobjedu. Naravno da se trebaju poklopiti neke stvari, treba vjerovati i naporno raditi za pobjedu.

Bjelica je nakon utakmice na Etihadu kazao da su njegovi dečki bili na startu impresionirani. Može li se to dogoditi i protiv Šahtara u Harkivu, pa da onda stvari krenu u krivom smjeru?

- Vidjet ćemo... U pripremi utakmice s Manchesterom smo sve napravili, ali nismo dečke možda dovoljno opustili da uz davanje maksimuma i uživaju u toj utakmici. Prvih dvadesetak minuta su dečki bili u grču. Eto, mogu kazati da nas je Guardiola malo iznenadio. Pripremali smo se za utakmicu s mišlju da će igrati drugi bekovi od onih koje je postavio Guardiola. Ta dva su puno defenzivnija, a igrali su ofenzivni Cancelo i Mendy. Zato smo sredinom poluvremena morali mijenjati taktiku, 5-3-2 smo okrenuli u 5-4-1, da bismo bolje zatvorili bokove. Možda je dečke poremetila i ta promjena. Nije neki alibi, ali definitivno utakmicu na početku nismo psihološki dobro podnijeli. Tada smo radili greške koje inače nikada ne radimo.

Zanimalo nas je koliko Dinamo do konca natjecanja u skupini još može napredovati?

- To će već pokazati utakmice sa Šahtarom! Rekao bih isto kao što sam kazao za Atalantu, Šahtar je razina više i od Dinama. A City je bio dvije razine više. Sada treba vidjeti kako se u utakmicama, ako smo maksimalno koncentrirani možemo nositi s tom momčadi. Te utakmice će kazati istinu, koliki je napredak moguć. Ništa se ne može predvidjeti. Pep Guardiola je nakon utakmice kazao da smo čvrsta i borbena momčad, imamo kvalitetu, taktičku disciplinu, a talent nikada nije nedostajao. Mi smo ozbiljna europska momčad, ali ne najviše razine. Na tu razinu tek trebamo doći. Puno faktora je u igri da bismo došli do razine Šahtara, a da ne pričam o Cityju - zaključio je Bjelica.

Linker
19. travanj 2024 15:53