RONALD GORSIC/CROPIX
FAKINI SE VRAĆAJU

Dinamo lovi veličanstven uspjeh u Ligi prvaka: ‘Čekaju ih prljavi trikovi i gotovo tehničko savršenstvo‘

Negdašnji igrač Dinama i Benfice, Tomo Šokota, za SN najavljuje juniorski sraz u Nyonu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. kolovoz 2020. 23:16

Dolazeći četvrtfinalni dvoboj juniorske Lige prvaka između Dinama i Benfice (utorak, 18.00) ponudit će istinski festival nogometne nadarenosti, vidjet ćemo budućnost Plavih u okršaju s portugalskom mladosti, bit će to sudar dvije poznate nogometne akademije.


Na nekoliko smo mjesta potražili najbolje rangirane omladinske škole klubova u europskom nogometu, po kriteriju stvaranja i produkcije igrača za prvu momčad i došli smo do zanimljivog podatka: u svim je tim rangiranjima Dinamova škola bila bolje plasirana od Benficine! Ali, Benfica je istodobno klub koji je u posljednjem desetljeću najviše zaradio od transfera svojih igrača, ne samo poniklih u omladinskoj školi, u druge klubove - ta se svota procjenjuje na otprilike milijardu eura!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX


Epitet najbolje omladinske škole u Portugalu još uvijek ima Benficin gradski suparnik, Sporting iz Lisabona. Tu tezu potvrđuje i nekadašnji napadač Plavih, Tomo Šokota, Dinamovo dijete, koji je četiri godine, od 2001. do 2005., igrao za Benficu:


- O Dinamovoj školi znamo sve, očito je ovaj način rada, temeljen na dovođenju najboljih mladih igrača iz cijele Hrvatske, itekako uspješan. A Benfica je baš u vrijeme kad sam tamo igrao bila u krizi sa svojim mladim igračima i počela je tek nakon 2000. godine opet ozbiljnije ulagati u svoju djecu, izgradivši kamp u Seixalu, nedaleko Lisabona. Praktički je ‘prekopirala’ način rada u Sportingovoj akademiji, iz koje su potekli Ronaldo, Quaresma, Hugo Viana...


Šokota nastavlja:
- Portugal je zemlja u kojoj je nogomet sport broj jedan, a nakon nogometa najpopularniji je futsal, pa onda hokej na koturaljkama. Svi klinci žele postati nogometne zvijezde i Benfica doista nema nikakvih problema sa selekcijom talenata. Portugal je sportska zemlja, ima tri dnevna sportska lista, Record i A Bola izlaze u Lisabonu i bliski su Benfici, dok su O Jogo, novine iz Porta, više naklonjene Portu. Sporting je, pak, negdje između, to je kultni aristokratski klub, za razliku od Benfice, koju prati glas da je radnički klub. A najveće je suparništvo u Portugalu između Benfice i Porta - govori Šokota.


Dovode li klupski skauti u Benficu i nadarene brazilske omladinske nogometaše?
- U pravilu - ne! Omladinska im je škola najviše orijentirana na domaće, portugalske nadarene mladiće, a iz Brazila dovode već formirane igrače za prvu momčad. I potom ih prodaju dalje, portugalski su klubovi možda i najveći i najbolji trgovci u svijetu nogometa. Imaju i menadžera Jorgea Mendesa, koji je probio mnoge transferne granice...


Kakvu utakmicu očekujete u sudaru Dinamovih i Benficinih talenata?
- Ne poznajem dovoljno tu Benficinu mladost, ali siguran sam da igraju klasično portugalski - dakle, na granici tehničkog savršenstva, koristeći usput ‘prljave’ trikove! Nama općenito ne odgovara takav način igre, bit će to neizvjestan dvoboj, vjerujem i kvalitetan. Nadam se da će mladi dinamovci opet iskazati svoju snagu i pobjednički mentalitet. Bilo bi krasno da se naši zagrebački fakini plasiraju u polufinale juniorske Lige prvaka - kaže na kraju Tomo Šokota.

Linker
18. svibanj 2024 19:48