DAMIR KRAJAC Cropix
KOEFICIJENT UEFE

Dinamo nije bio tako visoko na ljestvici državnih prvaka otkako postoji LP! No, ima poseban problem...

Maksimirski klub ima pregršt razloga biti ponosan na učinjeno u kontinentalnim natjecanjima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. lipanj 2022. 15:18

Dinamo stalno raste na europskoj ljestvici, ali dokle je god "usamljeni jahač" kretat će u UEFA-ina natjecanja u rano ljeto i neće biti rijedak slučaj da će ga igrači klubova kojima se pretendira pridružiti u skupini Lige prvaka i dalje moći gledati ležeći na plaži.

HNL je usidrena na niskim pozicijama jer samo Modri donose ozbiljne bodove, a osim što je Rijeka imala neke nastupe u skupini Europske lige, ostali je ranim ispadanjima poput mlinskog kamena vuku prema dnu. Hrvatska klupska istina danas je ovakva - Dinamo je deveti u Europi po rejtingu među državnim prvacima, a HNL je u isto doba na 18. mjestu. Dvostruko lošijem. Top lista samo prvaka zemalja Starog kontinenta na temelju koeficijenta izgleda ovako: Bayern, Manchester City, Real Madrid, PSG, Ajax, Porto, RB Salzburg, Šahtar, iako prvenstvo u Ukrajini nije završeno ali mu se priznaje mjesto u LP, zatim Dinamo, te na diobi desetog mjesta Crvena zvezda i Zenit.

Trenutačno jedanaest nacija ima izravno klub u skupini elitnog natjecanja. Kad bi se to određivalo po rejtingu osvajača prvenstava, Dinamo bi bio u grupi, ne bi ni morao igrati kvalifikacije, a ovako starta već od drugog pretkola. Prošle godine bio je prisiljen krenuti od prvog i to kao aktualni četvrtfinalist Europske lige.

Kompletna istina

Zagrepčani su ukupno 34. po rangu među europskim klubovima s koeficijentom 49.500, no već sljedeće sezone, od ljeta 2023. godine, skaču na 50.500 i po preliminarnoj tablici penju se na 30. poziciju. Što mogu i popravili ili pokvariti dometi tijekom 2022./23. Ako bi se izbacio udio državnog koeficijenta u tome, Dinamo bi izgubio najmanje od svih koji su ispred njega i mnogih iza, te bi i ove i sljedeće 2023. godine napredovao za tri stepenice.

Po postojećem sustavu, gdje se na temelju nacionalnog rejtinga određuje tko će kada startati u Europi, to što predstavlja Hrvatsku iz te perspektive ispada teret Dinamu, međutim, kad se sagleda kompletna istina ona je ipak drugačija. Hrvatska liga je temelj njegova uspjeha. Godinama je izvlačio najbolje iz nje i zato je toliko odskočio. I danas kad pogledate roster modre momčadi golem broj igrača je svoju prvu utakmicu u najvišem rangu hrvatskog nogometa odigrao za neki drugi klub, a tek kasnije su stigli u Dinamo. Problem je što drugi ne prate korak....

UEFA-in koncept inzistira da klubovi ne igraju samo za sebe, nego i državu koju predstavljaju, te u jednom dijelu moraju dijeliti njezinu sudbinu. Uoči nove sezone opet čujemo komentare pojedinih hajdukovaca kako žele Dinamu poraz u svakoj utakmici i da što prije ispadne, pa i dinamovaca i navijača Rijeke s jednakim pogledima za Bijele s Poljuda. Iz uskog navijačkog rakursa to je njima logično, no UEFA-ina pravila igre su takva da klubovi iz jedne države neminovno igraju jedni za druge.

Nikad više

Da je Dinamo gubio, Hajduk sad ne bi bio u trećem pretkolu Konferencijske lige, nego vjerojatno u prvom, a da je i Hajduk dobivao, Dinamo bi možda imao izravno mjesto u skupini Lige prvaka. Kad bi svi bili uspješniji dobili bismo pobjednika Kupa ili drugi klub na ljestvici u Europskoj ligi, pa bi za onoga tko ne osvoji prvenstvo to bio manji udarac.

No, to su želje, a ono što je sigurno - Dinamo ima na što biti ponosan. Ovog časa je među prvacima deveti po rejtingu u Europi i nikad nije imao tako visok koeficijent kao što će biti od sljedećeg ljeta. Otkako postoji Liga prvaka Modri nisu tako visoko kotirali ako se napravi samo ljestvica državnih prvaka!

UEFIN REJTING PRVAKA

1. BAYERN 138.000

2. MAN. CITY 134.000

3. REAL MADRID 124.000

4. PSG 112.000

5. AJAX 82.500

6. PORTO 80.000

7. RB SALZBURG 71.000

ŠAHTAR 71.000

9. DINAMO 49.500

10. CRVENA ZVEZDA 46.000

ZENIT 46.000

Nekad su dinamovci bili ti koji su rušili rejting

Kao zanimljivost dodat ćemo 1982. godinu, o kojoj je bilo puno riječi budući da je obilježena okrugla 40. obljetnica zadnjeg Dinamovog naslova u doba Jugoslavije. Na rang listi UEFA-e Dinamo je tada bio na diobi 104. mjesta. Rano je ispadao iz Europe. Jugoslavenska liga je bila osma.

Na kraju Jugoslavije - 1990. godine liga je bila na 12. mjestu UEFA-ina poretka i to bez isključenih Engleza, a nakon što je Crvena zvezda 1991. osvojila Kup prvaka skočila je na osmu poziciju. Ispred su bile Italija, Njemačka, Španjolska, Francuska, Portugal, Belgija i Škotska.

Da, tada je Dinamo bio među onima koji su skidali rejting, a ne jačali ga jer te sezone je ispao u prvom kolu Kupa UEFA od Atalante. Što se Modrih tiče sve se fantastično promijenilo u europskim relacijama. Mnoge su okolnosti pridonijele, ali u prvom redu napredak kluba...

Linker
18. travanj 2024 23:30