STIPE MAJIC Anadolu Agency Via Afp
APSOLUTNA NADMOĆ MODRIH

Dinamo osigurao europsku jesen i saznao novog protivnika u 3. pretkolu Lige prvaka, pogledajte pogodak!

Nova velika europska utakmica na Maksimiru se igra već za manje od tjedan dana.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. srpanj 2021. 16:40

OMONIA - DINAMO 0:1 (Menalo 79')

NIKOZIJA – GSP Arena. Gledatelja: 10.500. Sudac: Glenn Nyberg. Pomoćnici: Beigi i Söderqvist. Četvrti sudac: Ladebäck (svi Švedska).

OMONIA (4-2-3-1): Fabiano – Shehu, Hubočan, Lang, Lecjaks – Diskerud (od 87. Psaltis), Gomez – Bautheac (od 76. Kakoullis -), Loizou (od 76. Papoulis -), Tzioni (od 76. Duriš -) – Šćepović. Trener: Henning Berg.

DINAMO (4-1-4-1): Livaković – Ristovski, Lauritsen, Theophile (od 87. Perić -), Moubandje – Jakić – Ivanušec (od 87. Vasilj -), Majer (od 82. Gojak -), Mišić (od 87. Franjić -), Oršić (od 65. Mernalo) – Petković. Trener: Damir Krznar

ŽUTI KARTONI: Gomez (16., preoštar prekršaj), Theophile (53., preoštar prekršaj), Menalo (70., povlačenje suparnika), Petković (85., neoprezna igra).

IGRAČ UTAKMICE: Josip Mišić


Dinamo je prošao 'ciparski pakao' i plasirao se u 3. pretkolo Lige prvaga gdje ga čeka varšavska Legija. Modri su rutinski odradili posao u Nikoziji, nisu ih zaustavili niti visoki Celzijusi niti vlaga, niti Omonija koja je ipak neusporedivo slabija momčad. Upisali su četvrtu europsku pobjedu ovog ljeta. Krznarova momčad je profesorski odradila sve što je trebala, totalno je nadigrala Ciprane, pogotovo u drugom poluvremenu, kad je pokazala iznimnu moć. Konačni rezultat nije adekvatan pokazatelj događaja na travnjaku, trijumf Modrih mogao je biti itekako uvjerljiviji. Kako su Modri bili dobri u drugom dijelu najbolje će pokazati jedan detalj. Nakon što je Luka Menalo zabio pobjedonosni pogodak, fanatični donaći navijači za zapljeskali - Dinamu!

Zahtijevni uvjeti za igru zbog visoke temperature uvjetovali su ipak slabiji ritam utakmice u prvom poluvremenu. Obje momčadi startale su u drugoj brzini, iako se možda očekivalo da će Omonija napasti, žestoko krenuti prema vratima Livakovića. Međutim, iako su imali glasnu podršku s tribina, domaćini nisu kretali u jaku ofenzivu, tako da Krznarova momčad nije imala nikakvog problema držati prednost iz Maksimira.

Prvo što se dalo zabilježiti dogodilo se nakon desetak minuta igre. Prvo je Oršić pokušao uputiti onu svoju poznatu 'kiflu', ali je bio blokiran, da bi odmah nakon toga nakon centaršuta Ristovskog pucao glavom, ali prave opasnosti za Fabiana nije bilo, bio je slabašan udarac. Nekoliko minuta kasnije Omonija se trgla, Bautheac se ubacio u šesnaesterac ispred Moubandjea, ali umjesto da krene prema Livakoviću napamet je zavrnuo loptu u sredinu, to je bez problema pokupio Kristijan Jakić, Onda je s nekih osamnaest metara pucao Jordi Gomez, ali Livaković je to bez problema zaustavio.

Kao i u prvom maksimirskoj utakmici, Omonia je probleme Dinamu stavrala po lijevoj strani. Tamo je opet dobro ordinirao bivši Dinamov igrač Jan Lecjaks. Ristovski je imao problema s njim, ali i zbog toga što je Luka Ivanušec znao kasniti kad je Lecjaks kretao u napad. Nakon pola sata igre, upravo je Čeh probio stranu, prvo je gurnuo loptu kroz noge Ivanušecu, a onda predriblao i Theophilea, ali je povratnu loptu upućenu prema srcu šesnaesterca presreo Livaković tako spasivši moguću neugodu. Nekoliko minuta kasnije, opet je Lecjaks bio u akciji, opet je probio bok, dobro je centrirao, Ščepović je loptu glavom zahvatio ispred Theophilea, ali je slabo pucao kraj gola. Da, zapravo je samo Čeh stvarao probleme Modrima, sve ostalo je bilo pod kontrolom.

Dinamo je u prvom poluvremeni igrao baš onako kako je bilo potrebno. Krznarova momčad je dobro kontrolirala loptu, nisu doduše bili aktivni prema naprijed, ti u tamo su kretali prema naprijed, ali većih opasnosti za domaćine nije bilo. Zapravo, najopasnije je bilo u posljednjoj minuti prve dionice kad je snažno opalio Oršić, ali je Fabiano odlično intervenirao.

U prvih dvadesetak minuta drugog poluvremena vidjeli smo više nego u kompletnom prvom dijelu. Modri su posve preuzeli kontrolu igre, maksimalno su se nametnuli i bilo je pravo čudo kako u tom razdoblju nisu uspjeli postići pogodak. Prvo je Petković nakon kornera letećim volejem opalio, ali je lopta prošla kraj vratnica, nekoliko minuta nako toga, probao je glavom Jakić... A onda je slijedio show Mislava Oršića koji nažalost po Modre nije imao sretan završetak kad se radi o postizanju pogotka. Prvo je hrvatski reprezentativac ušao u šesnaesterac iskosa, odlično pucao, čini se da je Shehu taj udarac blokirao rukom, ali sudac se nije oglasio. Nakon tog događaja, stigao je jedan nogometni raritet. Modri su u nešto manje od dvije minute izveli četiri uzastopna kornera!? Nakon četvrtog Lauritsen je pucao glavom, jako ali točno u Fabiana. Onda je slijedila briljantna akcija, petama su odigrali prvo Majer, pa onda Petković, lopta je stigla do Oršića koji je bio sam iskosa, ali je mrežu pogodio s vanjske strane. Niti šezdeset sekundi kasnije, Mišić je sjajnom dugačkom loptom pogodio Oršića koji je bio sam pred Fabianom, očekivao se siguran pogodak, ali vratar je u tom duelu bio pobjednik, Kad sve to nije zabio, Oršić je izašao iz igre, zamijenio ga je Menalo koji je također nekoliko minuta kasnije imao priliku koji si je sam stvorio...

Međutim, Menalo je uskoro zabio svoj prvi pogodak u modrom dresu i osigurao pobjedu zagrebačkog kluba.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je dvoboj na Cipru, Dinamo je slavio s 1:0 te s ukupnih 3:0 prošao u 3. pretkolo gdje ga čeka poljska Legia. Dinamo je i osigurao europsku jesen, ima minimalno grupnu fazu Konferencijske lige.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88' Umjesto Ivanušeca u igru ulazi Vasilj, a Perić mijenja Theophilea. Kod Omonije, Psaltis umjesto Diskeruda.

86' Prvu utakmicu protiv Legije Dinamo će odigrati već u utorak ili srijedu na svom terenu, a uzvrat je u Poljskoj. Legia i dalje ima ukupnih 3:1 protiv Flore, završne su minute i tog dvoboja.

82' Umjesto Majera ulazi Gojak, a Franjić će zamijeniti Mišića.

79' GOOOOOL! Ubačaj Mišića, Menalo skače i zabija za vodstvo Dinama! Nije mogao ništa napraviti Fabiano, Dinamo zasluženo vodi na Cipru.

76' Majer! Opasan je bio iz slobodnog udarca, ide to pored gola. Mijenjaju Ciprani, umjesto Tzionisa ulazi Duriš, umjesto Loizoua ulazi Papoulis, a Kakkouli je zamijenio Bautheaca.

74' Podsjetimo, pobjeda bi bila jako važna i za hrvatski nacionalni koeficijent pri UEFA-i. Svaki gol je važan, a to znaju iz Dinama. Neće se Modri zadovoljiti remijem, žele pobijediti i ovu utakmicu.

71' Menalo! Uh, sada je i on imao sjajnu priliku, no i to je Fabiano obranio. Sam je sve iskreirao i probao, no nije zabio. U nastavku akcije zbog prekršaja je Menalo dobio i žuti karton, a igrači su kratko opet na predahu...

69' Petković je sada dobio jedan nezgodan udarac u duelu sa suparničkim igračem, no bit će s njime sve u redu. Inače, Legia je povela u Estoniji kod Flore i sada ima ukupno 3:1. Za pogodak je asistirao hrvatski reprezentativac Josip Juranović

68' Šteta je što Modri nisu iskoristili čak tri krasne prilike u svega četiri-pet minuta. Sada će Krznar nastaviti s promjenama, još su neki igrači podignuti s klupe za pričuve.

65' Izlazi sada Oršić iz igre, umjesto njega ulazi Luka Menalo.

63' Oršić! Kakvu je loptu dobio od Mišića, a onda je to čudesno spasio Fabiano i odbio u korner... Neće u gol, ali blizu je...

62' Dinamo je sada u seriji izveo čak četiri udarca iz kuta. Oršić je to ubacivao, a zadnje je pucao Lauritsen, a sjajno mu skida Fabiano! Sjajno se Danac postavio, no gađa točno u ruke vratara Omonije.

59' Oršić! Krasna akcija Dinama, Jakić se ubacivao, a Ivanušec gura za Oršića, bit će samo korner. Traže Modri ruku Ciprana, šteta je što Oršić ovo nije zabio!

57' DInamo će u slučaju da do kraja ovog dvoboja potvrdi prolazak u 3. pretkolu igrati s boljim iz dvoboja poljske Legije i estonske Flore. Poljaci imaju prednost od 2:1 iz prvog dvoboja, a i tamo je sada, u Estoniji na uzvratu 0:0. Susreti su počeli u isto vrijeme.

55' Rastu i tenzije, dva-tri sitna prekršaja Dinamovih nogometaša temperamentni navijači Omonije časte zvižducima s tribina.

52' Opasan je Dinamo, prijete sada Modri kontinuirano, još jedan Majerov korner završio je udarcem Jakića, ali i to ide preko gola. Prethodno je probao Petković, ispriječio se blok Ciprana. Žuti karton za Theophilea.

48' Oršić! Sjajno se izdvojio, vrlo dobra lopta za njega, pa onda i prolazak dvojice, ali je Lang u posljednji trenutak iz šesnaesterca to izbio u korner. Petković puca glavom, ali nije to zahvatio kako je želio.

46' Kreće nastavak dvoboja. Nešto je svježije, trenutno su 33 stupnja, zašlo je sunce pa su uvjeti ipak nešto naklonjeniji nogometašima. Nema promjena u sastavima.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na GSP stadionu u Nicosiji. DInamo i dalje drži dva pogotka viška iz prve utakmice, na putu je za treće pretkolo Lige prvaka.

45' Sjajan udarac Oršića! Fabiano to čupa, bilo je to malo iskosa s desne strane, bit će korner za Modre.

41' Može sada biti sretan kapetan Omonije, Jordi Gomez što nije dobio drugi žuti karton. Dobio je oštro upozorenje suca Nyberga... Za očekivati je da će ga trener Berg brzo izvaditi, možda već i na poluvremenu, a riječ je o jednom od opasnijih igrača Omonije.

39' Mišić iz daljine, bilo je to vrlo dobro, ali zamalo pored Fabianova gola. Prijeti i Omonia, dobar udarac završio je u bloku.

38' Dobar ubačaj Lecjaksa na Šćepovića čiji udarac glavom nije bio opasan po vrata Dinama. Samo ispucavanje za Livakovića nakon svega.

35' Dugo je Dinamo sada pleo mrežu oko ciparskog gola, Petkovićeva finta nije prošla nakon sjajnog Majerovog poteza i oduzimanja lopte Bautheacu.. Bit će korner za Oršića, pa udarac Lauritsena glavom koji nije bio precizan.

32' Oprobao je sada i Mislav Oršić svoj udarac iz slobodnjaka nakon prekršaja nad Jakićem, ali otišlo je to izravno u Fabiana, vratara domaćih.

29' Opasni su sada bili i igrači Omonije. Šćepović je dobro proigrao Lecjaksa, ovaj se riješio dvojice Modrih, ali nije uspio savladati Livakovića. Bilo je i malo sreće za Omoniju, Theophile je dobio loptu kroz noge...

28' Cooling break! Na 38 stupnjeva igrači se moraju malo osvježiti, poslao ih je sada na predah švedski sudac Nyberg.

26' Modri zaista djeluju sve opasnije kako se prvo poluvrijeme bliži kraju. Sve je češče lopta u napadačkoj trećini, aktivna su oba boka, a sada Theophile povlači Šćepovića te radi pametan prekršaj u pokušaju ciparske kontre.

22' Majerov prekršaj na 25 metara od gola, slobodan udarac za Bautheaca, brani to Livaković.

20' Mogla je sada akcija Dinama biti puno opasnija. Ivanušec i Oršić nisu mogli iskomunicirati međusobno kvalitetniju završnicu, nudio se i Moubandje na lijevoj strani... Zahvalno je loptu u ruke pokupio Fabiano na kraju.

18' Omonia zasad nije pokazala previše, makar bi joj, kako su to rekli prije utakmice njeni igrači, uvjeti po ovakvom vremenu trebali odgovarati.

16' Prvi udarac Omonije u okvir. Nakon Theophileovog čišćenja Ivanušec je pokušao pokrenuti akciju, no Gomez je odapeo iz daljine, a Livaković to brani. Gomez je u nastavku akcije požutio zbog prekršaja nad Petkovićem.

15' Nema prekršaja Gomeza na Petkoviću, prigovorili su odmah i Oršić na terenu, ali i Krznar na klupi Dinama prema četvrtom sucu... Nije pomoglo. Omonia ima posjed.

13' Opasni su sada Ciprani, Mišić je otklonio opasnost nakon jednog ubačaja Bautheaca s desne strane.

11' Evo Modrih, evo Oršićevog udarca glavom. Nije problema imao Fabiano s time, ali ovo bi mogao biti nagovještaj da će Dinamo zagospodariti terenom.

8' Nema još izglednih prilika, Dinamo se zasad solidno drži i ne dopušta Omoniji da zaprijeti.

5' Jakić radi oštar prekršaj nad Šćepovićem, za što je dobio upozorenje, Imat će Omonia priliku iz slobodnog udarca. Jordi Gomez je ubacio, Livaković to bez problema ulovio.

4' Ivanušecu bježi jedna naoko zanimljiva lopta, a onda je i napravio prekršaj u napadu.

2' Prva utakmica završila je rezultatom 2:0 za Dinamo. Nema gola u gostima, pa će bilo kakva eventualna pobjeda Ciprana od dva razlike voditi u produžetak.

18.00 Utakmica je počela. Na Cipru je i dalje dosta vruće, na tribinama GSP stadiona je pola kapaciteta, desetak tisuća gledatelja. Trenutna temperatura je, prema portalu AccuWeather, čak 38 stupnjeva!

17.30 Još jedan pogled na sastav Modrih večeras.

Linker
23. travanj 2024 13:21