CROPIX
OPTIMIZMA NE MANJKA

DINAMO VEĆ STIGAO U ASTANU, BJELICA PORUČIO: IDEMO BEZ KOMPLEKSA PO POBJEDU! Niti veći klubovi od Dinama nisu tamo dobili, ali zašto ne bismo mi?

NENAD BJELICA Dinamo već jučer odletio prema dalekom Kazahstanu, optimizma u modroj ekspediciji ne manjka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. kolovoz 2018. 13:02

Počne čovjek o problemu razmišljati tek kad se njemu dogodi, tako je u svemu, u svakodnevnom životu. A tako je i kad te zapadne momčad iz Kazahstana u pretkolu Lige prvaka. Tek tada se uhvatiš u misli:

“Ček’ pa Kazahstan nije u Europi, zašto uopće igra u UEFA-inu natjecanju? Možda da napišemo neki mail u Nyon, da upoznamo Čeferina i društvo s ozbiljnim problemom s kojim se klubovi susreću?”

Ne kažemo da je takvo što “hodalo” po glavama ljudi u Dinamu, međutim, trebala bi UEFA nekako biti svjesna koliko je tu ozbiljnih prepreka da bi momčad mirno i sigurno stigla na poprište utakmice.

Teško do zrakoplova

Prvo, Dinamo je saznao da igra s Astanom tek u srijedu navečer, a u glavnom gradu Kazahstana igra već u utorak. Mora, znači poletjeti u nedjelju, a ima samo dva radna dana za organizaciju putovanja. Koja je u ovo doba godine - nemoguća.

Naime, da bi došli do Astane u koju se leti šest do sedam sati, Modri su trebali pronaći adekvatan zrakoplov koji može doletjeti bez stajanja do glavnog kazahstanskog grada. Jer, zaustavljanje i dodatno tankanje goriva jako produljuju i poskupljuju put. E sad, turistička je sezona u Hrvatskoj, u dobrom dijelu Europe, slobodnih zrakoplova za čarter let jednostavno nema. Jedva je agencija koja Dinamu organizira ova europska putovanja pronašla letjelicu. Znate li gdje? U Azerbajdžanu. Stigao avion iz Bakua, da bi Modre vozio do Astane. S malim brojem mjesta i točno određenom količinom tereta da doista ne mora nigdje sletjeti već odjednom stići na odredište.

Ne pišemo to da bismo unaprijed stvarali neki alibi ako Dinamo ne uspije, niti ga u Maksimiru itko traži, ali da ta uvertira za utakmicu u Astani nije obična, to je istina. Nenad Bjelica te probleme s putom i ne ističe, gleda samo prema terenu i onome što njegova momčad mora odigrati u utorak navečer.

Svi su dobro

- Ja sam spreman, nadam se da su i igrači spremni. Odmorili smo se, nije ni utakmica s Istrom bila toliko zahtjevna, igrali smo u petak pa smo imali i dan dulje za predah. Bitno je da svi su dobro, osim Fiolića koji je protiv Istre dobio neugodan udarac u bedreni mišić, pa je ostao u Zagrebu - rekao je Dinamov trener, koji je prije polaska sa stadiona do aerodroma odradio s momčadi trening na umjetnoj travi. Jer, takva ga podloga čeka u Astani.

- Uvijek znam reći da je to na umjetnoj travi sasvim drugi sport. Ali to nije alibi, igrali smo puno puta na toj podlozi, odradili smo jutarnji trening prije puta, trenirat ćemo na njoj i u Astani u ponedjeljak i vjerujem da to neće biti prednost za Astanu.

Koliko je Bjelica zadovoljan napretkom momčadi dosad, ide li sve po planu, bolje ili lošije od očekivanja?

- Zadovoljan sam. Solidno smo izgledali protiv Hapoela u prvoj utakmici, pa tamo u drugom poluvremenu, protiv Istre smo dobro igrali čitav susret. Tek sad dolazimo fizički k sebi od priprema, koje su bile zahtjevne, možda drugačije nego prije. Ne kažem-bolje, već drugačije i treba igračima malo vremena. Vjerujem da ćemo sad iz utakmice u utakmicu dolaziti do svježine, isto tako i imati više snage i da ćemo izgledati kao protiv Istre.

Ulog u utakmici u Kazahstanu je velik, Modri si ne smiju dopustiti onakav ulazak u utakmicu kao u Izraelu. Astana bi to znala kazniti, tada bi Liga prvaka mogla ostati samo san.

- Liga prvaka je naš cilj. Zapravo, san. Nije to imperativ, jer ima puno dobrih momčadi koje sanjaju isto. Ali, vjerujem u momčad i u naš rad, da već sutra možemo napraviti dobar rezultat koji će nam u uzvratu davati šanse za prolaz.

Je li dobar rezultat remi, je li to ishod koji bi u Maksimiru Dinamu dao veće šanse za prolaz?

- Mi uvijek idemo na pobjedu pa i u Astani. A vidjet ćemo što će ispasti. Teško je tamo igrati, ni veći klubovi od Dinama nisu pobijedili, ali zašto mi ne bismo pobijedili? Idemo bez kompleksa, probati od prve minute nametnuti svoj ritam i pokušati pobijediti. Dobra su momčad, iskusna, teško je protiv njih igrati, ali vjerujem da ćemo se pokazati u svjetlu kao u zadnjoj utakmici i da ćemo time biti bliže pobjedi.

Nužan oprez

Kad uspoređuje kvalitetu Hapoela i Astana, koji zaključak Bjelica može izvući?

- Astana je u ofenzivi slabija od Hapoela, ali je u defenzivi puno jača. Kompaktnija, čvršća, protivniku ne dopušta puno šansi. Ima i dobre igrače na krilima, Tomasova i Pedra Henriquea, u središnjici su opasni po gol. Moramo biti koncentrirani i oprezni od prve do zadnje minute da bismo ostvarili pravi rezultat - najavio je Bjelica.

Linker
21. svibanj 2024 11:27