Boris Kovacev / CROPIX
POČINJE ŠOU U LIGI PRVAKA

DINAMOV EUROPSKI REJTING NEOBIČNO NARASTAO ZA SAMO JEDNU SEZONU Modri uoči Atalante dobili zanimljivu reklamu

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. rujan 2019. 00:54

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neslužbeno je ovih dana otvorio sezonu Lige prvaka u Zagrebu kada je obećao Dinamu novi stadion, ali pritom nije bio posebno originalan.

Preduhitrili su ga gradski oci Bergama koji su proljetos Atalantina trenera Gasperinija počastili titulom počasnog građanina u znak zahvalnosti za treće mjesto u Serie A i izravnu promociju u Champions league skupinu, prvi takav uspjeh u povijesti kluba. I pariška gradonačelnica Anne Hidalgo utrčala je naposljetku u vlak poslavši za vikend apel Neymaru - dragi dječače, donesi nam Ligu prvaka i sve ćemo ti oprostiti!

USHIT ILI MASAKR?

Počinje nova sezona jurnjave za zlatnim gralom klupskog nogometa, a medijska rezonancija Uefine Lige prvaka tako je moćna da poput gripe kosi i ultrase, i svakodnevne navijače, i šefove korporacija, i političare gladne popularnosti. Pokosila je u prvom naletu i Dinamove fanove koji su za dva dana razgrabili tridesetak tisuća ponuđenih ulaznica za dvoboj s Atalantom. Generalno, javnost vjeruje da bi ishod ove utakmice mogao presudno utjecati na izgled europske kampanje plavih ove jeseni. Ako pobjedom izlete iz startnog bloka, ostat će u igri za sljedeći krug natjecanja sve do posljednjeg kola kada na Maksimir stiže Pep Guardiola. Ako krenu porazom, uslijedit će i drugi jer Nenada Bjelicu i njegove nogometaše put u 2. kolu vodi na Etihad, gdje uvijek postoji opasnost od rezultatskog masakra, a onda s njim u paketu obično dolazi i antiklimaks, gubitak samopouzdanja i strah od neuspjeha...

Dok u pripremi za ovaj tekst ‘scrollam’ kroz najave Lige prvaka iz pera obaviještenih blogera, shvaćam kako je Dinamov europski rejting neobično narastao za samo jednu sezonu. U jednoj od opuštenijih skica na portalu SB Nationa žiri od 17 neutralnih članova prognozira rasplet Dinamove skupine. Predvidljivo, nitko među njima nema iluzija da bi City mogao ispustiti prvu poziciju, ali se bitno razlikuju u podjeli preostalih pozicija. Čak osmorica njih predviđaju da će Dinamo nadograditi lanjski uspjeh iz Europske lige i još jednom se probiti do nokaut-faze natjecanja.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

I Uefa će na službenoj stranici utakmicu Dinamo vs. Atalanta uvrstiti u kategoriju ‘što još pogledati’, zajedno s dvobojima Ajax vs. Lille te Olympiacos vs. Tottenham. Drugim riječima, sudar plavih i crno-plavih dobio je tretman B-šlagera, što je više nego zanimljiva reklama kada vidite konkurenciju derbija koji su završili u ponudi već u 1. kolu Lige prvaka. Kakav je posao Bjelica odradio u Maksimiru u proteklih godinu dana, pokazat će i Dinamova ‘profilna sličica’ na Uefinoj stranici. Tamo je kao ključni igrač predstavljen Bruno Petković, centarfor koji se u klub ušuljao na ulaz za poslugu, a danas se igra momčadi vrti oko njega i raste mu utjecaj u svlačionici ‘vatrenih’. Pored robusnog napadača Dani Olmo stigao je tek do rubrike ‘one to watch’...

Za početak, čeka nas repriza lanjskog dvoboja Napolija i Liverpoola. Prije godinu dana pogotkom Insignea talijanski doprvak je pred svojom publikom pobijedio ‘redse’ (1-0), da bi u posljednjem kolu u skupini Salah na Anfieldu uzvratio istom mjerom i svoju momčad izveo iz minskog polja komplicirane grupe (PSG, Zvezda). Liverpool se s istim brojem bodova kao i Napoli provukao ispred Talijana u sljedeći krug. Kalendar odmah na početku donosi i glamurozan okršaj PSG-a i Reala Madrida, potencijalnog Neymarova udomitelja koji je cijelo ljeto pleo mrežu oko brazilskog superstara da bi ga na kraju ipak ostavio u pariškom zlatnom kavezu. Neymar se vratio na teren spektakularnim pogotkom za vikend i otupio oštricu navijačkog nezadovoljstva. Sada od njega očekuju da posluša savjet gradonačelnice Anne Hidalgo i napokon odvede bogati klub prema završnici natjecanja.

HOĆE LI SARRI PREŽIVJETI?

U preostala dva derbija Barcelona (bez Messija) treba preživjeti vrelinu Signal-Iduna Parka u Dortmundu, dok Juventus u ne baš idealnom trenutku posjećuje ‘Chola’ Simeonea. Talijanski prvak uzdat će se u perfektan učinak Cristiana Ronalda protiv ‘colchonerosa’, njegova ostavština iz madridskih dana, ali i strepiti jer mu je roster načet što ozljedama, što odlukama Sarrija da iz Lige prvaka izostavi Mandžukića i Çana.

Iako pred naletima Pukkija i suigrača Man City nije djelovao nimalo šampionski, dapače stoperi su igrali kao da su se tek upoznali, kladionice neće promijeniti stav prema kojem su ‘građani’ prvi favoriti za naslov europskog prvaka. Slijede Barcelona, Liverpool, PSG, Real Madrid, Bayern i Juventus.

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Linker
04. svibanj 2024 16:47