Foto: Damir Krajac/CROPIX
'TRENIRALI NA UMJETNOJ TRAVI'

DINAMOV KAPETAN ZA SN UOČI GOSTOVANJA U BERNU 'Ponašamo se i radimo kao Vatreni, ponizni smo. Transfer? Mogao sam osigurati egzistenciju...'

ARIJAN ADEMI Kapetan Dinama uoči sutrašnjeg, prvog dvoboja play-off runde Lige prvaka u Bernu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. kolovoz 2018. 18:40

Ponedjeljak je bio dan za analizu, na neki način, službeni početak priprema za utakmicu s Young Boysima. Iako, naravno, pripreme za tu utakmicu traju još od kraja prošle sezone, to je dvoboj koji Dinamu nosi puno toga. Financijski i rezultatski.

Razgovarali smo u ponedjeljak poslijepodne s Dinamovim kapetanom Arijanom Ademijem. Nije krio da ga se ono što su im trener i stožer pokazali na snimkama dojmilo.

- Young Boysi su odlična momčad! Imaju tu dvojicu naprijed, Hoaraua i Sulejmanija, ja bih istaknuo i zadnjeg veznog Sanoga, čovjek je poput stijene. Igraju vrhunski nogomet, svjesni smo da nas čeka vrlo težak dvoboj - rekao je Ademi, koji će se, između ostaloga, hrvati upravo s tom stijenom, Sanogom.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama nakon pobjede s rezultatom 1:0, Arijan Ademi, Dani Carvajal Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ulovila me prehlada

- Spreman sam, svi smo spremni na veliku borbu. Ulovila me prehlada, ali bit ću dobro, za utakmicu ću biti spreman.

Kako on vidi Dinamo ove sezone? Modri zasad, pogotovo u europskim utakmicama, djeluju kao ozbiljna momčad, izgleda li to tako i iznutra?

- Doista izgleda dobro. Zapravo, tek smo u utakmici s Astanom shvatili da smo dobri, moćni. Bila je to utakmica koju smo odigrali strašno pametno, baš onako kako treba, u kojoj smo sami sebi pokazali koliko vrijedimo. Gledajte, Astana je odlična momčad, a mi nismo dopustili da nam u Maksimiru stvori ijednu pravu priliku. Čak smo na poluvremenu sami sebi rekli da sad moramo ostati koncentrirani jer će nas oni napasti, imati neke prilike. A kad ono - nisu nam ni ozbiljnije zaprijetili, mi smo njima zabili i pobijedili. Ta je utakmica i nas uvjerila da možemo puno, da ova momčad ima nešto što prijašnjih godina nismo imali.

Što je to tako posebno, zbog čega ovaj Dinamo zasad igra tako sigurno, suvereno? Je li to zbog trenera, igrača, nečeg trećeg? Promjena je vidljiva, nismo je očekivalo tako brzo...

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: Arijan Ademi, Ivan Maevski.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

- Teško je na to odgovoriti, dosta je tu faktora. Jednostavno, neke su se stvari poklopile, sve je sjelo na svoje mjesto. Naravno da je to i do trenera, iskusnija smo momčad, s igračima koji su prošli dosta toga u karijeri. I koji su se odlično i brzinski prilagodili, uklopili u svlačionicu. Atmosfera je bolja, pozitivna, kao da smo svi skupa, nekako, gladniji rezultata. Kažem, sve su to stvari koje su utjecale na to da igramo takav nogomet.

Dinamo kao nikad prije igra na rezultat, momčad ne potone nakon što primi gol... Ima tu još stvari koje se razlikuje od prijašnjih sezona?

Napravili pomak

- Pogledajte zadnjih 15 minuta u tim europskim utakmica, protiv Astane recimo. Nekoć bismo izgubili kontrolu pa primili gol, onda možda i drugi, zabili sami sebi, raspali se. Ili bismo se nekako izvukli, ali ne svojom zaslugom, nego bi nas Bog spasio. Sad je to sve drukčije, ja sam ovdje devet godina, prošao sam puno toga, ali sad zaista jesmo drugačija momčad. Mirni smo, koncentrirani, strpljivi, kvalitetno igramo u defenzivi, napravili smo i taj pomak da se ne raspadnemo kad primimo gol i kad stvari ne idu dobro. Kao recimo u Izraelu.

Upravo smo istaknuli da ovaj Dinamo zna igrati na rezultat, što je pokazala utakmica s Astanom u Zagrebu. Nekoć je stalno postojao pritisak da Dinamo u Zagrebu protiv momčadi ranga Astane mora napasti, jurišati po gol, igrati atraktivno i lepršavo, imati posjed. Ova je momčad lišena tih imperativa?

- Zašto bismo jurili po gol ako imamo 2:0 iz prve utakmice? Nije potrebno. Igraš onako kako trebaš igrati da bi prošao. A opet, ne može nitko reći da tu nije bilo igre, imali smo mi još prilika, bilo je dobrih poteza, na kraju smo i pobijedili. Nekako mi se čini da je Dinamo prije u napad išao iz neke nesigurnosti, straha da se ne primi gol, dok ova momčad ima jako puno samopouzdanja i dosta iskustva, mirnoću. Kažem, baš je ta utakmica protiv Astane i nama pokazala koliko vrijedimo i koliko smo kvalitetni.

Ima li dovoljno kvalitete i za Ligu prvaka i da tamo ne bude kanta za napucavanje?

- Siguran sam da ima, ali o tom potom; ako pobijedimo Young Boyse, onda možemo o tome razgovarati. Nećemo sad govoriti o tome, iskusni smo, nećemo preskakati stepenice, davati neke nadobudne i bahate izjave. Idemo utakmicu po utakmicu, trenutno smo usredotočeni na Young Boyse, samo na njih.

To je ta poniznost na koju je ukazivao i Zlatko Dalić tijekom Mundijala?

- Svakako. To je i jedini pravi put. Reprezentativci nijednom nisu izjavili, mi smo ovo, mi smo ono, doći ćemo do finala, osvojit ćemo... Išli su korak po korak, u svakoj utakmici po pobjedu. Tako i mi idemo; nema glava i noseva u nebu nakon jedne ili dvije dobre utakmice, ostajemo isti, ponizni.

Osijek, 100218. 
Stadion Gradski vrt. Utakmica Hrvatske Telekom Prve lige Osijek-Dinamo, 21. kolo.
Na fotografiji:Arijan Ademi 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
Ademi

Ipak, sada kada je Liga prvaka tako blizu bila bi je šteta propustiti?

- Mi smo svoj prvi cilj već ispunili, osigurali smo europsku jesen, igrat ćemo najmanje u skupini Europske lige. Liga prvaka nam je san, koji sad možemo dohvatiti. Ali još smo daleko od toga, čeka nas najmanje 180 minuta, teških 180 minuta. Pa ti su Young Boysi deklasirali Basel prošle sezone, to nešto govori. Odlična su, baš odlična momčad, ali vrijedimo i mi.

Što će presuditi u toj utakmici, hoće li Dinamo biti bliži uspjehu ako izdrži taj početni pritisak, prvih pola sata, prvo poluvrijeme?

- Ma ne, ne bih tako postavljao stvari. Neću gledati na način da ako izdržimo 20 minuta, onda prolazimo. Ne, igra se 180 minuta i u svakoj minuti može pasti gol. Ima dovoljno vremena i da primimo gol pa se vratimo, okrenemo, kao i oni. Želja nam je da budemo koncentrirani čitavo vrijeme, da spriječimo njih da zabiju, a naša će prilika sigurno doći. I treba je iskoristiti.

Je li ta umjetna trava uistinu ogroman problem za Dinamove nogometaše ili to ipak neće biti tolika prednost za domaćine?

- Ha, nije isti osjećaj igrati na normalnoj i umjetnoj travi, postoji razlika, lopta drugačije odskače. Pogotovo ako oni još tu travu i dodatno polijevaju vodom. Međutim, igrali smo i u Astani na sličnoj podlozi pa smo se dosta brzo prilagodili. Vjerujem da ćemo se i u Bernu brzo naviknuti na podlogu. Trenirali smo na umjetnoj travi zadnjih dana u Maksimiru, to bi nam trebalo pomoći.
Kolika prednost Dinamu može biti to što ima više igrača koji su već igrali ovakve utakmice?
- Ne mora to ništa značiti. Imaju i Young Boysi igrače s iskustvom, koji imaju iza sebe dosta pravih utakmica. Ma, bit će to uistinu velika borba.

O ponudi Lillea

Arijan Ademi ovog je ljeta imao konkretnu ponudu iz Lillea, koji je bio spreman Modrima dati i više od šest milijuna eura za njega. No na kraju je kapetan dobio novi ugovor u Maksimiru, Dinamo je ponudu Francuza odbio i Ademi je (zasad) ostao u svlačionici pod jugom.

- Naravno da sam razmišljao o toj ponudi, o Lilleu, ipak je to trenutak kad možeš osigurati egzistenciju, a u igračkom smislu zaigrati u jačoj ligi. Međutim, u dogovoru s klubom odlučili smo da ću ostati, dobio sam novi, bolji ugovor i zadovoljan sam sad u Dinamu. Trenutno ne razmišljam o tim stvarima, vidjet ćemo što će biti u budućnosti; sad mi je na pameti jedino dvoboj sa Švicarcima i mogućnost da uđemo u Ligu prvaka. To nam je svima preokupacija.

Linker
02. svibanj 2024 02:44