Danijel Zagorac
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DANIJEL ZAGORAC

Dinamov specijalist za penale: Livaković i on imaju osam kombiniranih obrana u HNL-u i Europi

Danijel Zagorac obranio je kazneni udarac protiv Valura, ali nije pomoglo
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 11. srpanj 2021. 10:21

Kristinn Sigurdsson glavom je odbijenu loptu poslao u mrežu kraj nemoćnog vratara Dinama za smanjenje zaostatka na 1:3 te se tako iskupio za promašaj. Bez obzira na neuspjeh u konačnici, 34-godišnji čuvar mreže još se jednom pokazao kao specijalist za udarce s bijele točke.

Drugi put u karijeri Zagorac je obranio pokušaj suparnika s 11 metara braneći u Europi. Prvi put je to napravio prije skoro točno pet godina, kad je bio na vratima Lokomotive u Poltavi protiv Vorskle u kvalifikacijama za Europsku ligu. U prvoj minuti nadoknade prvog dijela priliku za izjednačenje na 1:1 imao je Dmitro Hljobas, ali Zagorac je bio uspješniji. Završilo je 3:2 pobjedom zagrebačke momčadi.

U HNL eri još se dvojica vratara mogu pohvaliti obranama dvaju kaznenih udaraca u Europi, ne računajući raspucavanja jedanaesteraca. Oba su iz Dinama. Eduardo Carvalho obranio je u sezoni 2015./16. pokušaje Harmeeta Singha u 3:3 remiju s Moldeom te Kostasa Fortounisa u 1:2 porazu kod Olympiacosa, dok je Dominik Livaković prošle sezone zaustavio udarce Cipriana Deaca kod Cluja (potom još jedan u raspucavanju Catalinu Golofci) te Stevena Berghuisa protiv Feyenoorda.

I u Prvoj HNL Zagorac je u samom vrhu, obranio je šest kaznenih udaraca, kao i još četiri vratara. Isti učinak imaju i Goran Blažević, bivši vratar Šibenika, Hajduka i Slavena Belupa, Tihomir Bulat kojem je to uspjelo na vratima Međimurja, Mladen Matković (Zadar, Cibalia, Inter) kao i Livaković, koji je kaznene udarce osim u Dinamu s uspjehom branio i u Zagrebu. Samo je Bulat imao manje prvoligaških nastupa od Zagorčevih 152, branio je na 119 utakmica u Prvoj HNL - Livaković ima 225, Matković 206, a Blažević 165 HNL-nastupa.

Zagorac je svoje obrane upisivao u dresovima tri kluba. Na vratima Splita obranio je udarce Zagrebovom Lovri Mediću i Rijekinom Marinu Tomasovu (oba 2015.), a na vratima Lokomotive 2016. Mirku Ivanovskom iz Slavena Belupa te El Arabiju Hilalu Soudaniju iz Dinama.

Prešavši u Maksimir upisao je dvije obrane najstrožih kazni, Franku Andrijaševiću protiv Rijeke u posljednjem kolu 2017. te prošle sezone u pretposljednjoj dionici Kristijanu Lovriću protiv Gorice.

Obranjeni kazneni
udarci u Europi
2 - Eduardo Carvalho, Dominik Livaković, Danijel Zagorac

Obranjeni kazneni
udarci u Prvoj HNL
6 - Goran Blažević, Tihomir Bulat, Dominik Livaković, Mladen Matković, Danijel Zagorac

Kome je sve Zagorac obranio kaznene udarce u HNL-u i Europi

2015. Lovro Medić (Zagreb)
2015. Marin Tomasov (Rijeka)
2016. Dmitro Hljobas (Vorskla)
2016. Mirko Ivanovski (S. Belupo)
2016. El Arabi Hilal Soudani (Dinamo)
2017. Franko Andrijašević (Rijeka)
2021. Kristijan Lovrić (Gorica)
2021. Kristinn Sigurdsson (Valur)

Linker
25. travanj 2024 16:13