ADRIAN DENNIS Afp
NEZADRŽIVI HAALAND

Dostigao sadašnje, postigao nove rekorde, a do kraja sezone može srušiti i najbolje u povijesti nogometa

Izjavio je kako bi radije mijenjao svaki gol u Premiershipu za pokoji novi u Ligi prvaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. svibanj 2023. 10:10

Norveški plavokosi div s gol-strojnicom u kopačkama. Erling Haaland, mlad dečko kojem su tek 22 proljeća, ne prestaje oduševljavati svojim pogocima, ali i pomičući neke granice za koje se mislilo da su čvrste kao vječnost. Haaland je još prije četiri godine počeo skretati pozornost na sebe. U Red Bull Salzburgu je u sezoni 2019./20. postigao ukupno 17 golova u 16 utakmica, a godina je imao tek 18. Eksplodirao je u Borussiji Dortmund, u kojoj je od 2020. do 2022. odigrao 67 utakmica i postigao 62 gola. No, dolaskom na Otok, u Manchester City, počeo je pomicati neke nove granice, postavljati rekorde.

image
ADRIAN DENNIS Afp

U tjednu koji nam lagano izmiče u srijedu je, primjerice, nadvladao rekord Alana Shearera (Newcastle United) i Andrewa Colea (Manchester United) u broju golova u jednoj prvenstvenoj sezoni. Dvojica su velikana postigla po 34, a onda ih je Haaland u srijedu prestigao (Shearerov je rekord bio aktualan 28 godina) postigavši 35.

Nemojmo smetnuti s uma da je Norvežaninu to bio drugi rekord ove sezone. Prethodni je, naime, stigao sredinom ožujka, u Ligi prvaka u onom Cityjevom demoliranju RB Leipziga 7:0, u kojem je sudjelovao s 5 golova. Pet pogodaka unutar sat vremena, a to je pak nešto što je ranije uspjelo samo dvojici - Leu Messiju i Luizu Adrianu.

Lov na CR 7

Niti to nije sve. Ranije je te večeri postao najbolji strijelac kluba u jednoj sezoni, nadmašivši čak 94 godine stari rekord čiji je vlasnik bio Tommy Johnson, koji je u 39 utakmica postigao 38 golova. No, budući da sezona nije još gotova, Erling Haaland ozbiljno ugrožava, “napada” još neke rekorde. Prvi koji se nameće je Liga prvaka...

image
ADRIAN DENNIS Afp

Haaland sam veli kako bi mijenjao svaki gol u Premiershipu za pokoji novi u Ligi prvaka. Zbog uspjeha kluba, ne svojeg rekorda.

Portugalac Cristiano Ronaldo je u sezoni 2013./14. igrajući za Real Madrid postigao u jednoj sezoni Lige prvaka 17 golova. Haaland je trenutačno na 12. Manchester City ima najmanje 2 utakmice Lige prvaka (polufinala), a jasno potencijalno i još jednu (finale). Čini se malo utakmica za postići još 5 golova, ali... Ovom tipu ne treba baš puno, to smo barem naučili dosad.

Najviše hat-trickova u sezoni

Još jedan rekord u engleskom nogometu lovi Haaland. Najveći broj hat-trickova ili po 3 pogotka u jednom susretu. Trenutačno je na 4 takva postignuća, a ostvario ih je protiv Crystal Palacea, Nottingham Forresta, Manchester Uniteda i Wolverhamptona. Rekord iznosi 5. Još mu, dakle, jedan samo nedostaje u Premiershipu. Nije neizvedivo. Inače, i ovaj rekord drži Alan Shearer, iz sezone 1995./96.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Inače, Harry Kane iz Tottenhama je dosad došao najbliže izjednačavanju Shearerovog rekorda, kada je Kane u sezoni 2016./17. došao do brojke od 4 hat-tricka. Sada mu društvo čini Haaland.

Rekord koji neće stići

Držimo kako ipak postoji jedno goleadorsko postignuće koje čak niti Haaland neće dostići. Barem ne ove sezone. Naime, Dixie Dean, legenda Evertona, vlasnik je najvećeg broja golova postignutih u svim engleskim natjecanjima u jednoj sezoni. Govorimo, dakako, o prvoligaškom ili najvišem stupnju natjecanja. Prije gotovo stoljeća Dean je postigao 63 gola u jednoj sezoni, 1927./28.! Od ta 63, samo 3 su bila u FA kupu, a ostalo u prvenstvu, ali kako to još nije oblik Premiershipa kakvog danas poznajemo, onda se Deanovih 60 golova u prvenstvu (u samo 39 utakmica) ne drže kao premierligaški rekord. Ipak, ukupnih 63 u jednoj sezoni još uvijek slovi za engleski rekord u jednoj sezoni.

To neće dostići ove sezone, a neke od sljedećih... Tko zna, ne bismo se nikako kladili protiv ovog stroja koji para mreže.

Linker
25. travanj 2024 17:40