JAVIER SORIANO Afp
PRAVILA SU JASNA

Foto: Bizaran penal za Atletico je morao biti ponovljen! Situacija zbog koje bi svijet svjedočio totalnom cirkusu

Prilikom izvođenja 11-metarskog udarca Madriđana, sudačka ekipa predvođena Turpinom napravila je neobjašnjivu pogrešku
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. listopad 2022. 08:45

Francuz Clement Turpin požurio je odsvirati kraj utakmice Lige prvaka između Atletico Madrida i Bayera (2:2), ali se morao vratiti na teren zbog toga što se oglasio VAR, jer su u sobi vidjeli mogući 11-erac. U to se uvjerio i sam Turpin, koji je pokazao na 11 metara. Pomalo bizarno, ali to se već događalo i u Premier ligi.

Primjerice, prije dvije godine (u rujnu 2020.) u utakmici Premier lige između Brightona i Manchester Uniteda (2:3) također je dosuđen jedanaesterac nakon posljednjeg zvižduka. Kada su u petoj minuti, uz dodatak suca Chrisa Kavanagha, domaćini poravnali rezultat, činilo se da će utakmica tako i završiti - remijem. Nakon nekoliko minuta gosti su zaradili korner, pucali po golu, a onda je sudac odsvirao posljednji zvižduk. Štoperica je pokazivala 96,35.

Igrači Manchester Uniteda odmah su pohrlili na Kavanagha, što je značilo da je jedan od igrača Brightona (ispostavilo se da je to Maupe) igrao rukom, promijenivši smjer lopte. Intervenirali je VAR, sudac je pogledao snimku - i vrlo brzo dosudio udarac s 11 metara. Unatoč činjenici da se već oglasio posljednji zvižduk.

image
JAVIER SORIANO Afp

Tu nema greške. Suci su učinili pravu stvar. IFAB je jednom opisao takvu situaciju: Kada VAR popravi očigledan promašaj suca nakon što je zviždaljkom zasvirao kraj jednog od poluvremena, ali još nije napustio teren, pogreška se mora ispraviti. U takvoj situaciji videopomoćnici bi trebali odmah obavijestiti suca, koji bi pak trebao obavijestiti igrače i spriječiti ih da napuste teren. I onda sudac postupi kako treba po protokolu: provjerava, gleda video, donosi odluku.

Bila je i jedna od utakmica u Njemačkoj, gdje su momčadi otišle na pauzu, ali su se potom morale vratiti na teren, jer su VAR i sudac utvrdili da se mora izvoditi jedanaesterac.

No, prilikom izvođenja 11-metarskog udarca Madriđana, sudačka ekipa predvođena Turpinom napravila je neobjašnjivu pogrešku. Francuski suci nisu primijetili gdje je bio João Felix u trenutku penala. Portugalac je, za razliku od ostalih igrača, odlučio ne poštovati stavku 14. u pravilima nogometne igre.

image
SCREENSHOT

Pravilo kaže da svi osim izvođača penala i golmana moraju biti:

- ne bliže od 9,15 metara od oznake 11 metara

- iza oznake 11 metara

- unutar polja igrališta

- izvan šesnaesterca

Nakon što su igrači zauzeli svoje pozicije u skladu s ovim pravilom, sudac daje znak za izvođenje kaznenog udarca. Turpin ni njegov pomoćnik nisu primijetili da je igrač Atlética čučnuo uz samu gol-liniju, gdje nikako nije smio biti.

Uz sve to Carrasco je promašio penal, a da su se suci držali pravila, morali u mu omogućiti da ga ponovno izvede. Zamislite kakav bi tek tada cirkus nastao u Madridu...

Linker
29. rujan 2024 02:24