Pep Guardiola

 RONNY HARTMANN Afp
MAŠINA KOJA MELJE

Guardiola otkrio kada se lomi bitka za trofeje: ‘Ako ste to mislili, onda ste se grdno prevarili‘

Građani su slavili u Leizigu u Ligi prvaka, te pokazali da ne ovise samo o golovima norveškog napadača
Piše: K. GuberinaObjavljeno: 05. listopad 2023. 12:05

Manchester City se pobjedom na gostovanju kod Red Bull Leipziga 3:1 u 2. kolu skupine G Lige prvaka vratio na pobjednički kolosijek nakon poraza od Wolverhamptona u Premier ligi prošlog vikenda. Branitelj europskog naslova slavio je u Njemačkoj pogocima Alvareza i Dokua u završnici dvoboja, uz gol Fodena u prom poluvremenu.

Jasno je da će Manchester City bez velikih stresova osigurati novi nastup u nokaut fazi Lige prvaka, no Građani su do maksimalnog bodovnog učinka u prva dva susreta skupine stigli bez pomoći Erlinga Haalanda, koji se ove sezone još nije uspio upisati u listu strijelaca u LP. Nakon čudesne prošle sezone, u kojoj je norveški stroj za postizanje pogodaka porušio sve moguće rekorde, Haaland u ovoj sezoni pokazuje da je i on ipak sam čovjek, što je potpuno normalan scenarij, kao i činjenica da je momčad menadžera Josepa Guardiole pokazala da može pobjeđivati i bez Haalandova golgeterskog učinka, što je isto tako normalno s obzirom na igrački kadar koji stanuje u plavom dijelu Manchestera.

image

Erling Haaland

AFP

Daleko od toga da je Haaland ove sezone podbacio, postigao je već osam golova, ali svih osam u Premier ligi. Ipak, Norvežanin je postavio tako visoke standarde da se engleski mediji odmah zabrinu kada Haaland dvije utakmice u nizu (Wolverhampton, RB Leipzig) ne postigne pogodak. Tako je bilo i nakon pobjede u Njemačkoj. Ističe se da je Haaland još jednom ostao bez gola, ali da su umjesto norveškog napadač briljirali Foden i 18-godišnji Rico Lewis, koji je pokraj svih zvijezda Manchester Cityja u onim engleskim medijima koji najviše prate momčad s Etihada dobio najvišu ocjenu za nastup protiv RB Leipziga.

Osim Haalanda, kritike je zaradila i obrana Manchester Cityja, koja svoju mrežu nije uspjela sačuvati netaknutom u četiri od posljednjih pet susreta u svim natjecanjima. Joško Gvardiol vratio se u poznato njemačko okruženje, a protiv svog bivšeg kluba hrvatski reprezentativac je na poziciji lijevog braniča odigrao svih 90 minuta. No, svojim nastupom Gvardiol nije zadivio medije s Otoka, uz ocjenu 6 koju su dobili i svi ostali obrambeni igrači europskog prvaka koji su nastupili prekjučer (Walker i Ruben Dias). Konstatira se da obrana Manchester Cityja prelako prima golove, uz opservaciju da Gvardiol protiv svog bivšeg kluba zapravo i nije imao previše posla, uz dopunjavanje s Grealishom na lijevoj strani.

image
RONNY HARTMANN Afp

- Ako ste mislili da sam nakon dva prošlotjedna poraza počeo gubiti povjerenje u moju momčad, onda ste se prevarili. Najvažnije je u ožujku ili travnju biti u prigodi za osvajanje trofeja. Ova pobjeda nam je dosta važna s obzirom na to da nas u nedjelju čeka derbi protiv Arsenala, u kojem želimo pokazati pobjednički karakter. Rico Lewis je vrhunski talent, imao sam sreću da slične igrače treniram u Barceloni. Ima sve predispozicije da postane vrhunski nogometaš - istaknuo je menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola nakon trijumfa protiv RB Leipziga.

Linker
02. svibanj 2024 23:29