Casper Nielsen i Andreas Skov Olse

 MIGUEL RIOPA Afp
Ovo nisu ni sanjali!

Hit Lige prvaka zarađuje kao Dinamo, ali između njih i Modrih postoji jedna velika razlika

Nikad nisu prošli skupinu LP u formatu natjecanja kakav je trenutačno na snazi, ali sad su na dobrom putu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 15. rujan 2022. 06:09

Dok je glavni grad Belgije meka za političke moćnike koji svakodnevno vode polemike o zbivanjima na Starom kontinentu, jedan nešto manji belgijski grad polako se počinje ozbiljnije pozicionirati na europskoj nogometnoj mapi.

Dvije odigrane utakmice, dvije pobjede, pet postignutih pogodaka, a njihova je mreža još uvijek "čista". Club Brugge nije mogao zamisliti bolji početak Lige prvaka. Nakon što su na otvaranju minimalnom pobjedom svladali Bayer Leverkusen na svojem terenu, u drugom su kolu protutnjali Portom s 4-0 i tako kreirali veliku senzaciju.

Europski iskorak

Anderlecht, Gent, Standard Liège, Genk i Club Brugge. U posljednjih 25 sezona belgijskog prvenstva, tih pet klubova izmjenjivalo se na pobjedničkom podiju. Troškove za vatromet, konfete i šampanjac u posljednje tri godine imao je samo Brugge. Preuzeli su potpuni primat na trofej belgijskog prvaka, a sada su uspjeh počeli prebacivati i na europsku razinu. Kristalizirali su se i kao dobra odskočna daska za mlade igrače, pa su tako inkasirali više od 230 milijuna eura od prodaje svojih eksponata u posljednjih šest godina.

image

Slavlje igrača Club Bruggea

MIGUEL RIOPA Afp

Usporedimo li to s našim najvećim nogometnim izvoznikom, Dinamo je u isto to vrijeme zaradio oko 205 milijuna eura od prodaje. Ipak, postoji velika razlika između hrvatskog i belgijskog prvaka, prije svega u potrošnji. Brugge je u tih šest sezona potrošio 195 milijuna eura, dok su "modri" potrošili "samo" 48 milijuna. Podatak o "peglanju kartica" Bruggea ukazuje kako je moguće da su posljednje tri godine postali prvaci, a sada najavljuju i veliki europski iskorak.

Poziv iz Ajaxa

Najveći uspjeh bio im je finale Europskog kupa 1978., kada su poraženi od Liverpoola 0-1 na Wembleyju. Nikad nisu prošli skupinu Lige prvaka u formatu natjecanja kakav je trenutačno na snazi, a ovaj put su uhvatili dobar početan zalog. Priliku za održavanje savršenog učinka imat će 4. listopada, kada u Brugge dolazi Atlético Madrid. Uspiju li matirati momčad Diega Simeonea, doći će na prag proljeća u elitnom natjecanju. U ždrijeb su ušli u posljednjoj jakosnoj skupini, kao 29. momčad po koeficijentu, iza njih bili su samo Celtic, Viktoria Plzeň i Maccabi Haifa.

image

Brandon Mechele protiv Porta

MIGUEL RIOPA Afp

Temelje današnje momčadi postavio je Alfred Schreuder, koji je klub vodio od siječnja do srpnja ove godine, a onda je stigao poziv Ajaxa, koji se nije mogao odbiti. Ne bi baš nizozemski velikan uzimao bilo koga, a funkcioniraju na sličan način kao i Brugge, samo što se mogu ipak pohvaliti boljim europskim rezultatima. Naslijedio ga je Carl Hoefkens, bivši igrač kluba, koji zasad vrlo dobro kormilari brodom svoje momčadi na svim razinama.

Linker
25. travanj 2024 01:18