David De Gea

 ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp
MOGU SAMO ŽALITI

Hladno su potjerali veliku klupsku legendu, a sada im prijeti ispadanje iz svih europskih natjecanja

Nakon remija kod Galatasaraya Crveni vragovi su na rubu oproštaja od Lige prvaka i Europe za ovu sezonu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 01. prosinac 2023. 12:02

Manchester United na korak je od ispadanja iz Lige prvaka. Crveni vragovi su u Istanbulu protiv Galatasaraya uspjeli osvojiti samo bod (3:3) u 5. kolu skupine A, te se engleski velikan prije posljednjeg kola nalazi na posljednjem mjestu tablice te skupine uz samo četiri boda na kontu, što je mizeran učinak za standarde Manchester Uniteda u kontekstu činjenice da su, uz Bayern, suparnici Crvenih vragova još Galatasaray i FC Kopenhagen.

Manchester United još uvijek ima nade za prolazak skupine ili barem prezimljavanje u Europi, ali više ne ovisi samo o sebi. U posljednjem kolu na Old Trafford stiže Bayern i tu Ten Hagovoj momčadi igra samo pobjeda, te onda moraju čekati rasplet utakmice FC Kopenhagen - Galatasaray, koji imaju po bod više. Englezi se moraju nadati se da će dvoboj FC Kopenhagena i Galatasaraya biti okončan bez pobjednika i jedino u tom slučaju će momčad s Old Trafforda nastaviti svoj put u Ligi prvaka ako svlada Bavarce, dok se s druge strane neće biti niti čudno ako Manchester United nakon dvoboja protiv Bayerna u potpunosti okonča europski put za ovu sezonu.

image

Mauro Icardi i Andre Onana

Anadolu via AFP

Ne baš tako davno, u vrijeme legendarnog Alexa Fergusona, družina iz Crvenog dijela Manchestera bi u takvoj skupini vjerojatno osvojila s pola snage barem drugo mjesto, no vremena se očito mijenjaju, a Bruno Fernandes i suigrači moraju se ponovno suočavati sa žestokim kritikama engleske javnosti. Sve je za nekadašnjeg europskog prvaka moglo biti drukčije da se iz turske prijestolnice vratio s tri boda na svom kontu, a imali su Englezi za spomenuti doseg i više nego dobar temelj s obzirom na vodstvo od 2:0 nakon samo 18 minuta igre, te činjenicu da su do 62. minute imali prednost od 3:1.

Ponovno tragičar

No, epitet tragičara za Manchester United ponovno je ponio kamerunski vratar Andre Onana, koji je bio izravni krivac za dva pogotka turskog sastava. Onana je ovoga ljeta stigao na Old Trafford iz redova Intera nakon što je olakšao blagajnu Manchester Uniteda za oko 50 milijuna eura. Ten Hag je bio uvjeren da je u 27-godišnjem Kameruncu našao idealno vratarsko rješenje nakon što se hladno riješio klupske legende u liku Davida de Gee, kojem je istekao ugovor, a klub nije pokazao interes za produženje. No, očito je da se Nizozemac grdno prevario, iako to još uvijek ne želi priznati...

image

David de Gea

PAUL ELLIS Afp

Istina, imao je i De Gea podosta kiksova na vratima Manchester Uniteda, ali i puno više blistavih obrana u 12-godišnjem boravku na Old Traffordu. S ljudske strane De Gea je zaslužio puno ljepši oproštaj od Manchester Uniteda, što je nedavno potencirao i kapetan Bruno Fernandes. No, nakon što je De Gea poslije odlaska iz Manchester Uniteda i dalje bez kluba nakon što je, prema tvrdnjama medija, zbog supruge odbio odlazak u Saudijsku Arabiju, njegov nasljednik u liku Onane mogao bi vrlo lako biti koban i za europske i za domaće ambicije Crvenih vragova.

Skeptici su bili u pravu

Nije sporno da Onana ima određene kvalitete, ali nakon mnogobrojnih kiksova ove sezone, očito da nije riječ o golmanu koji će zadovoljiti standarde engleske momčadi. Mnogi su se čudili kada ga je Manchester United za toliki novac doveo ovoga ljeta, posebno zbog burne prošlosti (suspenzija zbog dopinga, svađa s izbornikom na Svjetskom prvenstvu u Kataru zbog koje je poslan kući), i čini se da su ti skeptici bilu u pravu, dok će okršaj u Istanbulu za Kamerunca i njegove suigrače biti posebno bolan. Erik ten Hag odbio je kritizirati Onanu nakon ove utakmice jer je upravo nizozemski stručnjak inzistirao na njegovu dovođenju prvenstveno zbog igre nogom, no zato je legendarni Paul Scholes bio, malo je reći, oštar...

- Što kazati nakon ovakvih pogrešaka. Onana ima krivnje kod sva tri pogotka domaćina, čini obranu nervoznom, a kada je Onana na vratima, onda se jednostavne obrane čine jako kompliciranima - istaknuo je Scholes.

- Na ovakvoj razini pogreške kakve je učinio Onana su u 99 posto slučajeva gol za suparnika - istaknuo je, pak, Peter Schmeichel.

Bilo kako bilo, Onana je u turskoj prijestolnici bio miljama daleko od razine kakva se od njega očekuje, a vrlo brzo će biti poznato hoće li Kamerunčeve pogreške biti kobne za Manchester United u Ligi prvaka ove sezone.

Standings provided by Sofascore
Linker
28. travanj 2024 21:46