Dani Olmo
 ODD ANDERSEN/AFP
Polufinale Lige prvaka

Hrpa novca i dvije vizije: Francuska stoji iza PSG-a, Nijemci preziru postojanje RB Leipziga

Večeras je u Lisabonu na rasporedu prva polufinalna utakmica Lige prvaka između RB Leipziga i PSG-a
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 18. kolovoz 2020. 12:52

RB Leipzig je u polufinalu Lige prvaka i bilo bi normalno da novina isprati taj uspjeh. Ali RB Leipzig nije normalan klub, premda su to dosad mnogi zaboravili. Naša novina je odlučila da neće pratiti ovaj polufinale jer ne želi sudjelovati u daljnjoj ‘normalizaciji’ konstrukta zvanog RB Leipzig...

Jutro nakon što su ‘crveni bikovi’ u Lisabonu eliminirali Atlético Madrid, uredništvo kultnog njemačkog nogometnog magazina 11 Freunde ovako je čitateljima objasnilo zašto nastavlja ignorirati rezultate najprodornije nogometne franšize na planetu. Ako Paris St. Germain (osnovan 1970. fuzijom dva pariška kluba) nije najsretniji primjer organskog rasta u nogometu, rezoniraju u 11 Freunde, RB Leipzig je na drugoj strani nešto puno opasnije po zdravlje igre, čista plastika, korporacija koja je od prvog dana na nepošten način kupovala kartu prema visokom društvu. različiti svjetonazor “Nema ničeg romantičnog u načinu na koji je RB Leipzig slagao momčad.

Koji je to trećeligaš za pojačanje mogao platiti 1,55 milijuna eura kao što je učinio RB 2013. godine kada je kupio Yussufa Poulsena? I koji je to drugoligaš sebi mogao priuštiti Emila Forsberga kojeg su 2015. pratili brojni veliki klubovi (kupljen za 3,7 mil. eura, op.n.)? Njihov uspjeh podsjeća na djecu koja varaju na kompjuterskim igricama”, zaključuju urednici magazina. Da su slučajno urednici hrvatskih novina, ovakvim stavom riskirali bi da im za vrat skoče gazdini medijski buldozi pa da ih mrcvare optužbama da su ‘jalnuši’ spremni ‘oprostiti sve osim uspjeha’, ali u Njemačkoj stvari funkcioniraju nešto drukčije.

Stav 11 Freunde dijeli veći dio nogometom inficirane nacije, uspjeh RB Leipziga od prosječnog se Nijemca odbija kao od teflona. Dok gleda kako Upamecano suvereno kontrolira obranu, kako Olmo pametno pliva između linija i zabija golove, a mladi trenerski lav Julian Nagelsmann strastveno vodi utakmicu, neutralnog promatrača može zasvrbjeti nepravda koju klubu nanose u domovini dok okreću glavu od Red Bulla, ali realnost je takva i neće se skoro promijeniti. I zgodno ilustrira razlike u svjetonazoru Francuza i Nijemaca.

Jer Paris St. Germain je put do uspjeha također gradio rušeći rekorde, kupujući u početku skupe asove (Ibrahimović, T. Silva) posustalih velikana poput Milana ili otključavajući monstruozno napucane ugovorne klauzule Neymara u Barceloni i Mbappéa u Monacu. Ali PSG-u u domovini svejedno neće nedostajati podrške da u Ligi prvaka - gdje su samo jednom, 1995. godine, stigli do polufinala - napokon ode do kraja.

Grad svjetlosti i glamura i njegova zvjezdana momčad slažu se kao moruzgva i rak samac. S druge strane, RB Leipzig, bundesligaš od 2016. godine, i finale Lige prvaka slažu se kao sok od naranče i pasta za zube.

Tko je favorit u ovom dvoboju slučajnih partnera? Na pitanje nije lako odgovoriti nakon što je Atalanta držala u šahu PSG sve do sudačke nadoknade. Ako bismo se već igrali prognozera, lakše bismo predvidjeli da će dva kluba u budućnosti izgraditi stabilan transferni most.

RB Leipzig je klub čija skautska služba (u suradnji sa Salzburgom, New Yorkom i Sao Paulom) savršeno prepoznaje i regrutira mlade talente kako bi ih kasnije klub prodao za goleme iznose. Budući da su neki takvi izdanci današnjeg rostera vlasnici francuskih putovnica (Upamecano, Konate, Mukiele), nije ih teško sutra zamisliti u dresu PSG-a... Ali dok ne postanu oslonci momčadi s Parka prinčeva, odgovornost će biti na Neymarovim i Mbappéovim plećima. “Hejteri će nastaviti hejtati”, primijetio je netko nakon utakmice PSG-a i Atalante, “ali Neymar se predstavio kao igračina koja može odvesti momčad do vrha Europe”.

Kada glumačke minijature zamijeni eksplozivnim sprintevima i driblinzima, Brazilac je vjerojatno najmoćnija ‘desetka’ današnjeg nogometa, a s Mbappéom pored sebe sposoban je raznijeti najjače svjetske obrane. Izbacivši Tottenham u osmini finala (ukupnim rezultatom 4-0), a nakon toga i Atlético Madrid, ‘crveni bikovi’ pokazali su da nemaju respekta za zvučna imena. Rasterećeni imperativa, Olmo i suigrači nastavljaju uživati u nogometu premda su prije nekoliko tjedana ostali bez najveće zvijezde Tima Wernera...

Linker
21. travanj 2024 06:29