Petar Mamić u dresu U21 reprezentacije

 INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
BIVŠI DINAMOVAC

Hrvat jedan od glavnih režisera senzacionalne pobjede: ‘Balkanci su u ovom klubu preuzeli svlačionicu!‘

‘Govore mi da se ovako nije napunilo ni kad je Portugal predvođen Cristianom Ronaldom došao u goste‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 23. srpanj 2022. 15:20

Ozbiljna nogometna priča kreira se u Litvi. Iako je na prvi spomen imena Žalgiris glavna asocijacija košarkaški klub, momčad iz glavnog grada ima cilj postati novi šerif u gradu. U utorak su kreirali senzaciju u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka kad su na domaćem terenu slavili protiv Malmoa rezultatom 1-0. Jedan od glavnih režisera čuvene pobjede 26-godišnji je hrvatski nogometaš Petar Mamić. Servirao je loptu za Fabiena Ouregu i bacio rasprodani stadion u delirij.

‘‘Govore mi u klubu da se ovako nije napunilo ni kad je Portugal predvođen Cristianom Ronaldom došao u goste. Tražila se karta viška, a nama je podrška s tribina dala dodatan motiv u ovako bitnoj utakmici. Čak je i predsjednik države došao navijati‘‘, u razgovoru nam je rekao Petar Mamić koji je u Žalgiris došao krajem siječnja ove godine. Ovo je ujedno i četvrti inozemni klub za lijevog bočnog igrača koji je odrastao u Dinamovoj akademiji za koju je igrao za sve mlađe uzraste, a upisao je i dva nastupa za seniorsku ekipu. Nastupao je za Frosinone u Italiji odnosno za Rakow i Podbeskidzie u Poljskoj. U Hrvatskoj je još zaduživao dres Lokomotive, Inter Zaprešića, Rijeke, Varaždina i Hrvatskog Dragovoljca koji mu je ujedno bio i posljednji klub prije Žalgirisa.

image

Petar Mamić dok je nosio dres Hrvatskog dragovoljca

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

‘‘Kad mi je istekao ugovor u Dragovoljcu, čekao sam kvalitetnu ponudu koja je na kraju došla u vidu Žalgirisa. Na prvu sam malo vagao, ali nakon razgovora s ljudima iz kluba koji su mi izložili plan, spakirao sam stvari i došao u Vilnius. Znate kako je, nama u Hrvatskoj Žalgiris ne predstavlja neki veliki klub, ali vjerujte mi da se ovdje ozbiljno radi. Prošle je godine klub u playoffu za konferencijsku ligu ispao od Bodø/Glimt koji je na kraju pokazao da se radi o itekako ozbiljnom protivniku, doguravši do četvrtfinala. Ove godine ćemo sve dati da ispunimo taj cilj, igranja grupne faze europskog natjecanja po prvi put u povijesti litvanskog nogometa.‘‘

I zaista, Mamiću nije trebalo dugo da se prilagodi. Skupio je 11 nastupa u domaćoj ligi, a pritom je upisao sedam asistencija i dva pogotka. Zaista impresivna statistika jednog od trojice Hrvata u Žalgirisu. Uz njega su u klubu napadač Josip Tadić (34) i Tomislav Duka (29).

‘‘Došao sam u savršenom trenutku. Kako ovdje prvenstvo počinje u travnju i traje sve do studenog, drugačije nego kod nas, kad sam se momčadi priključio u veljači stigao sam odraditi i pripreme za novu sezonu. U prilagodbi su mi pomogli i drugi Balkanci koji se nalaze ovdje. Josip Tadić živi pored mene, stalno se družimo, a kako su ovdje još i Nemanja Ljubisavljević, Ivan Tatomirović i Mario Pavelić, uz nas trojicu, mogu reći da smo preuzeli svlačionicu!‘‘, govori Mamić kroz smijeh.

Obzirom da domaći mediji prenose vijesti o zaoštravanju odnosa između Litve i Rusije nakon što su Litvanci sankcionirali Ruse te ne puštaju njihove vlakove koji prevoze građevinski materijal, pitali smo Mamića kakvo stanje prevladava u državi?

‘‘Sve što saznam, saznam preko hrvatskih novina. Ovdje naravno postoji svjest o stvarima koje se događaju, ali vjerujte mi da se o tome ne razgovara. Postojao je mali strah kad sam tek dolazio u Žalgiris, ali zasada mogu potvrditi da se osjećam sigurno‘‘, zaključio je.

Linker
03. svibanj 2024 10:49