KERSTIN JOENSSON Afp
JURČEVIĆ ZA SN

Hrvat koji je ispisao povijest Salzburga: ‘Austrijanci nemaju kvalitetnog pojedinca, a ovo je njihov najveći problem‘

Nikola Jurčević vjeruje da će to biti neizvjesna i uzbudljiva utakmica
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. listopad 2024. 15:47

Najbolje godine igračke karijere Nikola Jurčević proveo je u Salzburgu. Iako je od tih blistavih dana prošlo 30-ak godina, još kako u austrijskom klubu cijene bivšeg hrvatskog napadača, koji je početkom 90-ih godina osvojio dva naslova austrijskog prvaka sa Salzburgom, bio je i najbolji strijelac lige, kao i najbolji inozemni nogometaš u Austriji. Uoči Dinamova gostovanja u srijedu u Salzburgu, Jurčević, bivši trener zagrebačkog kluba, kaže:

Definitivni povratak

- Vjerujem da će to biti neizvjesna i uzbudljiva utakmica. Za svoje visoko postavljene kriterije, RB Salzburg je u velikom padu, doživio je u posljednjih mjesec dana nekoliko teških poraza (Sparta 0:3, Brest 0:4, Sturm 0:5, op. a.) i u klubu je zavladalo negativno ozračje. U subotu su doma protiv Altacha gubili do 84. minute 0:1, no u samo dvije minute zabili su dva gola i preokrenuli rezultat, pa su udahnuli malo zraka uoči okršaja s Dinamom - kaže Jurčević i nastavlja:

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

- U dvoboju s Plavima Austrijanci će svakako tražiti definitivni povratak na pozitivnu stazu, dobar im je rezultat imperativ i na sve će načine pokušati pobijediti. Očekujem da će Salzburg protiv Dinama biti odlučan, igrat će presing, njihova izrazito mlada momčad puna je energije i Dinamo treba biti spreman na visoki intenzitet i dinamiku igre, na jaki tempo kojeg će forsirati domaćin.

Kako bi se Dinamo trebao suprotstaviti goropadnom austrijskom prvaku?

- Bit će to sudar momčadi koje igraju posve različitim načinom. Dinamo je pun iskusnih igrača, dok je Salzburg najmlađa momčad u Ligi prvaka, krasi je polet, entuzijazam i silna energija. Naš prvak ima trojicu hrvatskih reprezentativaca, ima međunarodno iskustvo, ima trenera s takvim iskustvom i Dinamo će sasvim sigurno pokušati umiriti igru i iz obrambene formacije brzo se transformirati u momčad koja će svoju priliku tražiti u protunapadima. To se, primjerice, protiv Monaca pokazalo kao uspješan recept za dobar rezultat, nadam se da će tako biti i u srijedu u Salzburgu.

Biste li izdvojili nekog igrača Salzburga, treba li na nekoga posebno obratiti pozornost?

- U ovoj austrijskoj momčadi sad nema nekog izrazito kvalitetnog pojedinca. I to je možda i ključ njihovih lošijih rezultata ove sezone, jer nisu uspjeli nadomjestiti igrače koji su napustili klub. Salzburg je svake godine gubio najbolje igrače, prodavao ih je za veliki novac, ali je istodobno pronalazio adekvatne zamjene i po tom je načelu godinama funkcionirao. Sjetimo se da su se u Salzburgu igrački afirmirali tada nepoznati mladi igrači poput Manea, Haalanda, Šeška, Szoboszlaija..., ali ovoga je ljeta nastao mali “zastoj” i nisu pronađene jednako dobre zamjene za, primjerice, srednje braniče Pavlovića i Soleta. I to je njihov najveći problem, odlaskom tog tandema stopera izgubili su stabilnost u posljednjoj obrambenoj liniji i mladi igrači koji su sad na njihovim mjestima ne ulijevaju sigurnost i primaju dosta golova. K tome, ni vratar Blaswich, koji je došao iz Leipziga, nije briljirao, pa je trener Pepijn Lijnders, malo i pod pritiskom medija i navijača, protiv Altacha na vrata postavio Schlagera, koji će zacijelo braniti i protiv Dinama.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

Kriza je u Salzburgu počela nakon ulaska u Ligu prvaka, opasno se tresla klupa nizozemskom treneru Lijndersu, koji je došao ovoga ljeta, međutim ipak nije bio smijenjen...

- Pokazali su da su strpljiv klub. K tome, Lijnders je do ljeta bio pomoćnik Jürgenu Kloppu u Liverpoolu, a Salzburg koncepcijski i po načinu igre želi igrati kao Liverpool. Stoga su i doveli Lijndersa (samostalno je u trenerskoj karijeri vodio samo NEC Nijmegen nekoliko mjeseci, prije šest godina, op. a.), koji forsira Kloppov, napadački nogomet u sustavima 4-3-3, ili 4-4-2. Okomita igra s jakim intenzitetom, uz mnogo trčanja, to je temeljno obilježje igre austrijskog prvaka. I nije čelne klupske ljude pokolebala ova kriza, stali su iza Lijndersa i uvjereni su da će pronaći izlaz iz ove situacije.

Ta njihova napadačka igra donosi i mnogo rizika, bit će prostora za Dinamove “kontre”?

- Naravno! Uostalom, teški porazi koje je Salzburg pretrpio unatrag mjesec dana, potvrda su tog rizika u igri, uletjeli su u probleme, nisu imali stabilnu obranu, plaćali su danak neiskustvu.

Problem na dva kolosijeka

Kako ocjenjujete Dinamovu jesen, Plavi su već izgubili deset bodova u SHNL-u?

- Očito je da se osjeća problem igre na dva kolosijeka, možda više u mentalnom, motivacijsko-psihološkom, nego u tjelesnom smislu. Nije se, naime, lako “prešaltati” iz Lige prvaka u SHNL, jednoga dana igraš s Bayernom, a onda ideš u Koprivnicu. K tome, to su dijametralno suprotne utakmice po načinu igre. U Europi zgusneš obranu i igraš na “kontre” i “polukontre”, gdjekad i s petoricom igrača u obrani, to je bio recept za dobru igru i rezultat s Monacom. A onda moraš za nekoliko dana u domaćem prvenstvu napadati, moraš igrati, recimo, s krilima kojih nije bilo u europskom okršaju, a suparnik se zgusnuto brani i traži svoje šanse u protunapadima. Vrlo je teško sve to uskladiti, u samo nekoliko dana mijenja se kompletna filozofija i način igre, pa onda dolazi i do određenog razočaranja i demotiviranosti nekih igrača koji u Ligi prvaka nisu u prvom planu, pa izgube samopouzdanje i na domaćim utakmicama ne pokažu ono što bi trebali pokazati. Delikatna je to situacija i treneru Nenadu Bjelici svakako nije lako sve to posložiti na najbolji način.

Što bi moglo presuditi u srijedu u Salzburgu?

- Nadam se da će prevagu odnijeti Dinamovo iskustvo. Plavi moraju biti čvrsti i kompaktni, moraju ponajprije izgledati kao prava momčad. A onda trebaju i bljesak kvalitetnog pojedinca, odnosno nekoliko njih, kao što je s Monacom bliještao Baturina, jako dobri bili su Sučić, Petković, Torrente, Mišić... To je recept i za dobar rezultat u Salzburgu.

image
DAMIR SENCAR Afp

Kome biste dali prednost uoči dvoboja u srijedu?

- Laganu bih prednost ovaj put ipak dao našem prvaku! Kažem ovaj put, jer je u dosadašnjim okršajima Salzburga i Dinama, uvijek Salzburg imao ulogu favorita. Čini mi se da sad nije tako. Plavi su sigurno iskusnija, ali i nešto kvalitetnija momčad i nadam se da će to potvrditi u srijedu. Uostalom, gostovanja u Salzburgu i u Bratislavi Dinamove su najveće prilike za osvajanje bodova u Ligi prvaka - smatra Jurčević.

Linker
22. listopad 2024 18:20