DENIS LOVROVIC Afp
GRČKI NOVINAR U ŠOKU

‘Hrvati nas čudno gledaju, drugi slikaju mobitelima, kao da je vojska na cesti. A da vidite hotel...‘

‘Sedam patrolnih automobila i kombija pratilo je dva autobusa‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. kolovoz 2023. 13:24

Sintagma "drakonske sigurnosne mjere" čini se blagom za opis opsega sigurnosnih mjera koje su dočekale AEK-ovu misiju u Hrvatskoj. Nešto iza podneva izaslanstvo Grčkog nogometnog saveza sletjelo je u Zagreb, treneri su pokupili igrače i osoblje još na pisti. Na putu do hotela, policija je zatvorila sve ceste, dok su sigurnosne snage koje su ih pratile bile još veće. Izvan hotela i tijekom boravka "žuto-crnih" u Zagrebu, vrlo jake snage policije pratit će AEK i na treninzima.

Iznutra je o dolasku AEK-a u Zagreb svjedočio grčki novinar Ioannis Santorinios, koji je u svojem "dnevniku" napisao sljedeće:

- Misija AEK-a stigla je sigurno. Drugačije nije moglo biti nakon policijske pratnje koja nas je dočekala još na pisti. Ukupno sedam patrolnih automobila i kombija pratilo je dva autobusa, dok su tijekom rute na različitim mjestima na cesti bila parkirana policijska vozila koja su zatvorila sve prometnice...

image
DENIS LOVROVIC Afp

Santorinios je zatim nastavio:

- Većina Hrvata čudno je gledala, drugi su slikali mobitelima. U hotelu su mjere bile još strože te je čovjek mogao pomisliti da je vojska izašla na ulice...

Uoči odlaska u Hrvatsku, trener Matias Almeida se osvrnuo na žalosni gubitak života nesretnog 29-godišnjeg Michalisa, istaknuvši kako će momčad igrati i za njegovu obitelj, a na pitanje je li spreman za utakmicu bio je rezolutan: Uvijek smo spremni. Upitan boji li se novih nereda i izgreda rekao je da ih ne očekuje te da se u Zagreb došlo igrati nogomet (a ne ratovati):

- U nogometu sam 30 godina, nogomet je slavlje. Osjećao sam se jako tužno zbog onoga što se dogodilo prošli tjedan. Igrat ćemo za povijest AEK-a i za obitelj mladića koji je izgubio život.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Grčki su novinari izvijestili da je Maksimir rasprodan prenoseći objavu Dinama.

- Ministri vanjskih poslova Grčke i Hrvatske dan ranije su komunicirali povodom određivanja istražnog zatvora hrvatskim navijačima. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog smrti grčkog navijača, osudio je sudjelovanje hrvatskih navijača u incidentima i izrazio uvjerenje da će grčko pravosuđe objektivno ispitati događaje. Zahvalio je grčkim zatvorskim vlastima i grčkoj državi na njihovoj suradnji.

- Grčki ministar Giorgos Gerapetritis uvjeravao je hrvatskog kolegu da će neovisno grčko pravosuđe suditi objektivno, nepristrano i na temelju poštivanja temeljnih prava pritvorenika u istražnom postupku.

Linker
19. svibanj 2024 22:29