FLORIAN CHOBLET/AFP/PROFIMEDIA
ANALIZA BIVŠEG TRENERA

Iduća Dinamova prepreka: ‘Napravili su velik iskorak, puno se ulaže u klub, a navijače neki zovu Kinezi‘

Sjedio je na klupi oba kluba i nema nikakvu dvojbu oko toga tko je favorit
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. srpanj 2021. 14:25

Nije lako u zadnje vrijeme doći do Ivajla Peteva. Izbornik BiH trenutno se odmara u rodnoj Bugarskoj, pripremajući se za ono što ga čeka najesen u kvalifikacijama. Pristao je na razgovor, ali vezan isključivo na temu dvoboja Dinama i Omonije, klubova koje je već u karijeri i trenirao, o reprezentaciji, kaže, drugom prilikom. Premda, ako smo dobro osjetili njegovo raspoloženje, trenutno je apsolutno zadovoljan na kormilu Zmajeva. I tamošnji mediji prenose da je sve bolja kemija između igrača, najvećih zvijezda poput Džeke i izbornika, da je sve dijametralno suprotno atmosferi uoči izbora novog izbornika. Čeka se još samo prva pobjeda...

No, kažemo, nije htio Petev o aktualnoj funkciji i reprezentaciji, Dinamo i Omonia dio su njegove karijere, miks svijetlih i sivih tonova, sad će se ti klubovi sučeliti u drugom pretkolu Lige prvaka.

- Pa, nemam nikakvu dvojbu oko toga tko je favorit. Dinamo je sigurno u prednosti - započeo je Petev, koji nam kaže kako puno više prati Modre, nego Ciprane. Uostalom, ima u Dinamu i dva reprezentativca, Gojaka i Menala.

- Što se Dinama tiče, pratim dosta, naravno, gledao sam i uživao u svemu onome što je momčad napravila prošle sezone, a to je bilo stvarno veliko. Izbaciti na onakav način Tottenham, to je čudesno, svaka čast Dinamu na svemu što je napravio i što zadnjih godina radi u Europi.

image
Ivajlo Petev
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Čini se da Petevu ipak Dinamo nije ostao tužna uspomena. Smijenili su ga iznenada, uoči početka sezone, nakon priprema, prije toga nije osvojio trofej, došao je u Maksimir baš u vrijeme nekih turbulencija, promjena, kad je Rijeka imala svojih “pet minuta”.

- Nije Dinamo jedini klub gdje sam dolazio usred turbulencija, događalo mi se već. Ali, nema nikakve ljutnje, ma kakvi, uvijek Dinamo ističem kao jedno sjajno iskustvo, kao jedan velik klub u kojemu sam imao prilike raditi. I baš uživam gledajući kako igra zadnjih godina.

Iz njegove momčadi još su tu neki igrači. Primjerice, Livakovića je baš Petev gurnuo među vratnice, igrao je Gojak, bili su tu i Perić i Stojanović.

- Livakovića sam stavio na gol u svojoj prvoj utakmici u Ligi prvaka protiv Seville, vidite kakav je golman postao. Gojak se sad vratio, žao mi je što u Torinu nije uspio, ali dobro, znam kakav je Gojak igrač... Malo je igrača ostalo iz one moje momčadi, ali Dinamo je sad stvarno sjajan.

Odlično igra kapetan Arijan Ademi koji je u vrijeme Ivajla Peteva bio suspendiran. Možda bi se povijest drugačije pisala da je i Ademi bio na raspolaganju.

- A što ću pričati o Ademiju, pa svi vide i znaju kakav je igrač, pokazuje to u svakoj utakmicu. No, ja bih ipak istaknuo jednog čovjeka. Mislav Oršić je možda najbolji igrač Dinama, ono što je on napravio Tottenhamu, to se ne viđa često, ono je bilo fenomenalno. Ali, da ne bih previše pričao o igračima pojedinačno, jednostavno, Dinamo je odlična momčad, rezultati govore sami za sebe.

U Dinamu je Petev bio oko devet mjeseci, u Omoniji još puno kraće. Samo tri mjeseca proveo je na klupi tog kluba, rastanak je bio ružan, bolan. Razno je prljavo rublje izlazilo na vidjelo, pričalo se i da su neki igrači namještali utakmice, spominjali su se sudovi... Ne želi Petev danas, tri godine kasnije, pričati o negativnim stvarima, što je bilo, bilo je. Omonia je okrenula drugu stranicu, danas je ta priča drugačija.

- Nedvojbeno jest da je Omonia zadnjih godina napravila velike iskorake po svim pitanjima. Prije svega, vratila je prevlast u ciparskom nogometu, osvaja trofeje. Iskreno, ne mogu puno reći o današnjoj momčadi i nekim detaljima nogometnog stila, međutim, jasno je da je to jedna druga Omonia od one koju sam ja trenirao, nema niti jednog igrača koji je bio u mojoj momčadi. Gledao sam, mislim, otkad sam otišao s Cipra tek jednu utakmicu, lani protiv Olympiacosa u pretkolu Lige prvaka, izgubila je Omonia 0:2, ali odigrala je dobru utakmicu. Sigurno, radi se o dobroj momčadi, ozbiljnim igračima, međutim, Dinamo je bolji.

image
Ivajlo Petev
GORAN MEHKEK/CROPIX

Što se najviše promijenilo u Omoniji otkad je otišao?

- Prije svega, došao je novi gazda, koji ulaže puno novca u klub. Koliko? Pa, ne znam svote, ali barem duplo više! Doveo je nove igrače, kažem, vratio Omoniju u vrh ciparskog nogometa, gdje joj je i mjesto. Također, jedan APOEL koji je godinama vladao Ciprom sad je u velikom padu, prvi put je ove sezone igrao u doigravanju za ostanak a ne za naslov prvaka. Sve je to donijelo Omonijin uzlet, sve veću dominaciju.

Momčad je, kakve ciparske obično i jesu, iskusna, s dosta igrača u najboljim godinama?

- Da, vidim da ima dosta igrača koji su 28, 29, 30 godina, stranci, neki su igrali i u jakim klubovima. No, opet ću reći, Dinamo ima kvalitetnije igrače i ono što mu je jaki adut, nemjerljivo veće europsko iskustvo, puno više jakih utakmica u nogama. A to u ovakvim dvobojima može biti ključno.

Omonia ima vrlo vatrene navijače, kažu, najbolje na Cipru?

- Omonia je po tome, koliko znam, najveći ciparski klub, navijače neki zovu Kinezi jer ih ima puno, ha-ha. Sigurno Omonia ima veliku podršku i sigurno će klubu to puno značiti i protiv Dinama, ako će se igrati pred publikom.

Međutim, često baš u tom južnjačkom temperamentu mala je granica između podrške i pritiska, ima li sad Omonia, kao najveći klub na Cipru, imperativ izbaciti Dinamo, ući u Ligu prvaka? Kako, uopće, na Cipru gledaju na Dinamo?

- Ma, ne mislim da je to ta vrsta pritiska, pa svjesni su ljudi da kontinuitet rezultata ne dolazi preko noći. Dinamo je godinama stvarao svoju reputaciju, igrao u Ligi prvaka, Europskoj ligi, sad i u četvrtfinalu. To je nešto što je Omoniji još uvijek daleko, ciparski prvak tek je lani ušao u Europsku ligu, još nije dostigao Dinamovu razinu. I toga su na Cipru svi itekako svjesni. Međutim, naravno, da ti ne znači da će Dinamo lagano proći, Omonia je ozbiljna momčad, morat će Dinamovi igrači biti isto tako ozbiljni, u odlično izdanju i tada će njihova razlika u kvaliteti doći do izražaja.

Pratit će, naravno, zbog Dinama i svojih igrača, Gojaka i Menala.

- Pratim sve, sigurno, ne samo njih već i ostale igrače u HNL-u - nasmijao se Petev.

Zadnji put u Zagrebu je bio u veljači, na utakmici Lokomotive i Gorice. Zbog reprezentacije, naravno, nije tajna da je gledao Goričina stopera Aleksandra Jovičića, možda se još nadao i Kristijanu Lovriću. No, to opet zadire u temu reprezentacije, a o tome ćemo - drugi put.

Omonia zbog problema sa stadionom seli 70-ak kilometara od Nikozije

Zanimljivo je i da Omonia, kao i Dinamo, ima određenih problema sa stadionom. Naime, došlo je do nesuglasica između kluba i GSP-a, koji je vlasnik stadiona u Nikoziji, oko cijene koncesije te prihoda od ulaznica i popratnih aktivnosti.

Na tom će stadionu Omonia igrati europske susrete, ali u domaćem prvenstvu koristit će stadion Dasaki, koji je 70-ak kilomoetara od Nikozije. Ta je odluka šokirala navijače, ali bi mogla pokrenuti gradnju novog stadiona, kojemu bi Omonia bila u suvlasništvu. Tome se barem na Cipru mnogi nadaju.

Linker
25. travanj 2024 01:51