OZAN KOSE
IZNENAĐUJUĆI JUNAK

Igrač koji je srušio United bio je sa 19 godina na probi u Poljudu. Dobro je izgledao, ali, nije ostao...

Na Poljud je stigao na preporuku tadašnjeg ključnog igrača „bijelih” Senijada Ibričića
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 06. studeni 2020. 08:32

Junak iznenađujuće 2:1 pobjede Istanbul Basaksehira nad Manchester Unitedom u Ligi prvaka BiH reprezentativac Edin Višća (30) još jedan je u nizu „nesuđenih” Hajdukovaca.

Srpanj 2009. godine, kao da je jučer bilo. Između ostalih igrača koji su tog ljeta bili na probi na Poljudu, stigao je i stanoviti 19-godišnji Višća. Iz Budućnosti iz Banovića, a na preporuku tadašnjeg ključnog igrača „bijelih” Senijada Ibričića, piše Slobodna Dalmacija. Prvenstveno, rečeno je, desni bočni. Nećete vjerovati, i tada je ta pozicija u Hajduku bila na tapetu. Iako se spominjalo da može igrat i stopera što po visini (172 centimetra) nije imalo baš nikakvu podlogu. I po tome ostane neki događaj urezan u sjećanje.

Došao sam bacit oko na trening na pomoćnom poljudskom igralištu. Tamo je bio i tadašnji kolega iz Večernjeg Mario Velić. Bacili smo oko i vidjeli – Višću. Vidio ga je vjerojatno svatko tko je tu bio. Nekakav obostrani zaključak bio u stilu „pa ovaj uopće nije loš”. Brz, agilan po boku, u oba smjera iako izraženo ofenzivan (kao pravo krilo), solidan centaršut, mlad. I naravno – da nije stoper.

IGRAO NA OTVARANJU STADIONA U DUGOPOLJU

Sličan je bio sukus i nakon prijateljskog susreta na otvaranju stadiona u Dugopolju u kojem je nastupio za Hajduk (2:0 za splitski sastav). Odigrao je drugo poluvrijeme, ušao umjesto Mirka Oremuša.

Nekoliko godina kasnije, kada je Višćina karijera uhvatila početni zalet, Ante Miše je pojasnio kako njegov neostanak na Poljudu nije bio stvar stava struke.

Dakle, drugi su razlozi presudili.

Mnogo je prolaznika bilo na Hajdukovim probama. Višća nije takav slučaj, već dugo pratimo razvoj njegove karijere, najviše kroz reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali i klub. Dva gola je zabio i Rijeci prije četiri godine, izbacio ju je u kvalifikacijama Europske lige.

POBJEGAO JE JOŠ JEDAN PRAVI IGRAČ

A u srijedu navečer kapetan turskih prvaka prvo je iz prve asistirao za prvi gol. Vidio je da je Demba Ba sam kao duh desetak metara u polju Istanbula s čistim putem prema protivničkom golu, ispred njega i vratara Hendersona nije bilo nijednog igrača Uniteda.

- Takav gol ne bi primili ni pioniri – komentirao je bivši igrač Uniteda Paul Scholes.

Zaista, da je takav gol primio Hajduk ne bi vjerojatno stalo na panjevima. A kod drugog gola Ba (da, onaj Ba koji je iskoristio slavni pad Stevena Gerrarda) je uzvratio Višći, pustio u polukontri loptu kroz noge, a Edin je zakucao loptu s petnaestak metara u gol.

Nije Višća u rangu Modrića, Zambate, Skoblara... Ni blizu. Ali je još jedan pravi igrač koji je „uteka”. Kad gledaš Istanbul i Manchester pamtiš - Hajduk.

Linker
01. svibanj 2024 04:57