Darijo Srna

 STR Nurphoto Via Afp
VELIKA POČAST

Ikona Barcelone naklonila se Srni: ‘On je legenda, za njega imam veliko poštovanje‘

Darijo Srna sa Šahtarom dolazi na noge velikoj Barceloni, u kojoj je nekoć i sam mogao zaigrati
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. listopad 2023. 13:51

Život piše romane, a nogomet ih stalno globalno promiče. Prije 19 godina u Donjeck je stigao rumunjski stručnjak Mircea Lucescu. Prefrigan trener, s talijanskim stažom (Inter, Brescia), dovoljno stručan, ali i elokventan da osvoji puno povjerenje vlasnika Šahtara, milijardera Rinata Ahmetova. S Lucescuom je Ahmetov ispunjavao svoje i snove navijača. Zato je Rumunj trajao nevjerojatnih 4387 dana i tijekom 12 godina vođenja ukrajinskog velikana doveo ga među europsku elitu.

Obično kada završe ere dugovječnih i uspješnih trenera slijede faze nestabilnosti. Šahtar pri tome nije izuzetak, ali je dodatno opterećen tragičnim ratnim događanjima u Ukrajini, te dugim izbjegličkim statusom. Redali su se Luis Castro (693 dana), De Zerbi (412), Jovićević (351) i Van Leeuwen (105). Svaki sljedeći nakon Lucescua bio je sve kraćeg trajanja.

image

Darijo Srna s novim trenerom Šahtara, Marinom Pušićem

LLUIS GENE Afp

Od prije osam dana dužnost trenera preuzeo je tehnički direktor Šahtara, koji je će svakako biti najkraćeg trajanja. Darijo Srna, velikan hrvatskog nogometa, koji je već izabrao novog trenera u liku i djelu Marina Pušića, u srijedu će voditi Šahtar u prestižnom dvoboju s Barcelonom, u glavnom gradu Katalonije, u skupini H Lige prvaka. Neće se igrati na Camp Nou, koji je srušen da bi oslobodio prostor za novi hram Barcelone, ali i Olimpijski stadion u Montjuicu bit će dostojna kulisa za pamćenje...

Xavijeve pohvale

Darijo Srna odradio je prvenstvenu utakmicu prošle subote (pobjeda), ali naravno da će s Barcelonom to biti nešto sasvim drugačije. Osjetio je to i kao igrač, u pet dvoboja Šahtara i Barce, u kojima je upisao dvije pobjede i tri poraza. Srna je bio kapetan Šahtara kada je u prosincu 2008. na Camp Nou upisana velika (3:2) pobjeda...

- Darijo Srna je legenda i naravno da ga dobro poznajem još od igračkih dana. Imam veliko poštovanje i respekt za njega - poželio je dobrodošlicu nekadašnjem suparniku Xavi Hernandez, trener Barcelone.

Nekad su možda mogli biti i suigrači, i to na Camp Nou. Bio je Srna u jednom trenutku karijere na radaru katalonskog kluba, koji ima dobru liniju sa Šahtarom još od vremena kada su doveli Čigrinskog. No, u Srninoj karijeri, kako se god okrene nogometna i životna priča, poveznica sa Šahtarom i Rinatom Ahmetovim bila je odveć snažna da bi tek tako bila prekinuta za statusno ipak kompliciranije priče u Barci, Chelseaju ili nekom trećem eurovelikanu oko kojeg su odjekivale glasine o interesu za kapetana Vatrenih.

U dvoboju u srijedu, jasno je, Barcelona i Šahtar ulaze u različitim odnosima, iako po nekim detaljima imaju slične težine problema. Za Ukrajince onaj o ratnom stanju je neusporediv s bilo čime. Šahtar i dalje živi daleko od Donjecka, igra u Lavovu domaće utakmice, a Ligu prvaka u Hamburgu. Barcelona se oprostila od starog Camp Noua i barem tri godine bit će podstanar na Olimpicu, dok ne izroni novi "najmoderniji stadion na svijetu", nakon što je takav okvir nametnuo tašti Real Madrid rekonstrukcijom Bernabeua.

Slijedi El Clasico

Svijet Barcelone, koji će se idućeg vikenda u novim uvjetima sučeliti Realu u prvom El Clasicu sezone, živi jako tešku zbilju. Financijski Joan Laporta izvodi mađioničarske trikove da bi Barca održavala život u velikom dugu i usporedo odgovarao velikim ambicijama okruženja. Gradnja citadelle (dvorana, stadion, hoteli, zabavni park...) je jedna investicijska priča za budućnost. Xavi je kao trener već pokazao da se dobro snalazi. Dobro je i "politički" potkovan, jer se s Laportom nekad gledao preko nišana (predizborna kampanja) a sada su "odlični suradnici u istoj misiji"...

- Protiv Šahtara će nam biti jako teško i svatko onaj koji misli da je to lagana utakmica za Barcelonu ne zna što priča - kazao je Xavi.

- Imamo puno izostanaka, uključili smo naše mlade igrače iz La Masije, to je standard naših razmišljanja i uvjeren sam da će svi koji budu mijenjali odsutne biti na razini očekivanja.

Mladi talenti

Da je mladih sjajnih talenata opet dovoljno Xavi je pokazao i uvođenjem novog fenomena, 16-godišnjeg Yamala, kao i 17-godišnjeg Guiua, koji je debitirao pobjedničkim golom protiv Bilbaa, minutu nakon što je u 79. ušao na travnjak...

Šahtar je, ustvrdio je to i Xavi, vrlo nezgodan jer imaju i odlične brze igrače, koji nisu još dovoljno globalno afirmirani, ali su na putu da takvima postanu, jer igraju tehnički dobar nogomet, zabavljaju se kroz igru (vic) i rasterećeni su imperativa. Njima je najvažnije da odigraju "pravu poštenu utakmicu" i pokažu se u dobrom svjetlu protiv svjetskog kolosa.

Darijo Srna osjetit će trenerski poseban trenutak. Moguće je da će tom prilikom osjetiti privlači li ga taj dril i adrenalin, te direktorsku poziciju, privilegiranu liniju s Ahmetovim, zamijeni "nevoljama" trenerskog posla. Kako god bilo velikan Vatrenih i Šahtara bit će dočekan kako i dolikuje u Barceloni, s velikim respektom...

Linker
02. svibanj 2024 16:05