Neymar i ove sezone ostaje bez europskog naslova?
 FRANCK FIFE Afp
PROGNOZA LEGENDE

Ikona HR nogometa: ‘Modrić ili Kovačić? Ma, tu je jasno tko će u finale! City - PSG? I to znam...‘

Spektakularne dvoboje gledat ćemo u završnim okršajima borbe za europsku nogometnu titulu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. travanj 2021. 17:16

Četiri su velikana ostala u igri, za prvaka Europe borit će se PSG i Manchester City, te Real Madrid i Chelsea. Nema sumnje, dva velika spektakla gledat ćemo u polufinalnim ogledima, na putu za Istanbul četiri su želje, ali samo dva mjesta.

- Uživat ćemo u nogometu. Pogotovo u dvoboju PSG-a i Manchester Cityja, dviju momčadi koje nemaju trofejnu tradiciju iz euro-prošlosti, ali zato igraju nogomet budućnosti – smatra Ivica Šurjak, čovjek koji je nekoć i sam nosio dres pariškog kluba.

- Srce me vuče za Parižane, međutim, gledajući kvalitetu momčadi, ipak dajem prednost Manchester Cityju. Po srcu bih omjer rasporedio 50:50, ali igrački je objektivno kazati da je 60:40 za City.

Zašto je City favorit na papiru objasnio je Šurjak jednostavnom i neoborivom činjenicom...

Unatoč Mbappeu i Neymaru

- Guardiolina momčad iza sebe ima puno jačih utakmica ove sezone. Premiership je najjača liga na svijetu, puno snažnija od francuske lige, a City lakoćom prolazi kroz Premiership. Uz to, PSG ni u takvoj francuskoj ligi ne dominira ove sezone. Jasno, u dvije utakmice je sve moguće, ali City u papirnatim prognozama ima prednost.

Bez obzira što je s druge strane sjajni napadački dvojac Neymar Mbappe?

image
Ivica Šurjak
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Bez obzira. City ima dužu klupu, veći izbor igrača. Momčadski su jači, premda je PSG na putu do polufinala izbacio Bayern i Barcelonu. Potvrdili su Parižani da mogu eliminirati i najveće, jer Bayern je do utakmica s PSG-om bio prvi favorit za europski naslov. Međutim, bez Lewandowskog ipak nisu ista momčad. Hendikep njegova neigranja vjerojatno je u konačnici presudio putnika za polufinale. Ali, ne umanjuje izostanak sjajnog Poljaka rezultat PSG-a, tim više što su Parižani u drugom susretu s Bavarcima prikazali igru koja mora zabrinuti svakog protivnika.

Ali, PSG ima velikih problema igranja na Parku prinčeva. Eliminaciju Barcelone i Bayerna potpisali su pobjedama na gostujućim travnjacima, a na svom terenu nisu u oba susreta uspjeli doći do pobjede.

- Ne bih čak ni taj segment naglašavao kroz Ligu prvaka, jer više je problem domaćeg terena kod PSG-a aktulan u prvenstvu. Protiv Bayerna su zaslužili pobjedu.

Toliko o uigranom i brzom Guardiolinom Cityju protiv čarobnjaka Neymara i Mbappea. Kakve su šanse madridskog Reala, odnosno Chelseaja za Istanbul ? Tko je bliži finalu, Modrić ili Kovačić?

- Ne smije se Chelsea otpisati, ali Real je puno iskusniji. Držim Real izrazitim favoritom, prvenstveno zbog iskustva igrača Madriđana koji su navikli osvajati velike trofeje. Uz to, Real igra sve bolje kako se sezona primiče kraju. Zato vidim Modrića i suigrače u finalu.

Real Madrid je i protiv Liverpoola pokazao kako se igra na rezultat. Obranili su se Madriđani na Anfieldu (0:0) nakon 3:1 iz prve utakmice.

- Liverpool je igrao, ali samo do šesnaesterca. Real je Kloppovoj momčadi prepustio prostor, čekao prilike iz kontranapada, a kada u momčadi imaš brzog igrača poput Viniciusa, iskusnog Benzemu i sjajni tercet u sredini predvođenim kapetanom hrvatske reprezentacije, onda imaš ekipu spremnu za veliki rezultat.

Različite utakmice

Chelsea se prilično namučio protiv Porta u četvrtfinalu, ali i Tuchel je pokazao da njegova momčad zna igrati na rezultat.

- Oba suparnika odlikuje organizirana obrana, zato bi ogledi Reala i Chelsea mogli ponuditi malo pogodaka. Za razliku od susreta PSG-a i Cityja, gdje očekujem mnoštvo pogodaka. Chelsea je neuvjerljiv u Premiershipu, nemaju kontinuitet rezultata i shodno tome njihov plasman u polufinale predstavlja svojevrsno iznenađenje. Međutim, posjeduju kvalitetu koja svakom može napraviti probleme, pogotovo ako prvi postignu zgoditak. Ali, Real je u formi, pun samopouzdanja i želje za novim naslovom prvaka Europe.

Linker
18. travanj 2024 07:19