Erling Haaland

 OLI SCARFF Afp
MUKA ZA VELIKOG TALIJANA

Ima li Ancelotti recept za ukrotiti Haalanda? Realu nedostaje važan igrač, a rješenje bi mogao biti ‘kavez‘

Jedna od ključnih misija ambicije ‘Kraljeva‘ je neutralizirati efikasnog Norvežanina
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. svibanj 2023. 15:10

Odmah u prvoj Premiership sezoni je potvrdio kako će biti novi (golgeterski) fenomenom svjetskog nogometa. Pep Guardiola je s Erlingom Haalandom dobio ubojitog centarfora koji će mu rješavati sve probleme igre kad ona ne ide kroz posjed i kombinatoriku između linija.

U Cityu se Norvežanin brzo prilagodio i prometnuo u igrača odluke. Otkako je Guardiola trener MC-a niti jedan igrač nije u sezoni postigao više od 33 pogotka. Posljednji je to uspio Agüero prije 6 godina. Haaland je već stigao na 51 (!) pogodak sedam (možda osam ako uđu u finale) utakmica prije kraja sezone. Ima već više trostruko više od najboljeg strijelca 2021. Gündogana (17) i više od dvostruko u odnosu na lanjskog golgetera Mahreza (24). Haaland je s De Bruyneom fantastičan tandem, jer su zajedno imali do sad 60 pogodaka (51+9) i 35 asistencija (8+27). Obzirom da je u odnosu na lanjsko polufinale, kada je Real u dramatičnom uzvratu svladao City u produžetku (do 90., Englezi su imali 2 gola prednosti), sada Guardiola moćniji za Haalanda jasno je da Carlo Ancelotti mora smisliti kako zaustaviti tako efikasnog napadača.

Veliki problem za talijanskog stručnjaka upravo u tom kontekstu jest izostanak Edera Militaoa, koji ima žute kartone. Militao je brz i odlično skače te kao takav dostojan čuvar za Norvežanina. Rüdiger i Alaba nemaju tu moć, pa se doima uvjerljivija teza kako će Ancelotti kolektivnom obranom nastojati minimalizirati ubojitost Haalanda.

Na dijagonalne lopte u prostor, gdje Haaland zna umaći braničima, jednostavnije je reagirati obrani Reala kvalitetnih pozicioniranjem. Puno veći problem biti će skok igra te branjenje unutar kaznenog prostora, jer tamo je Haaland izrazito vješt. Jedna od ključnih postavki u igri Citya, otkako je došao Norvežanin, je igra preko bokova. Tamo je, među inima, pozicionirao Bernarda Silvu i Grealisha, dva znalca koji imaju igru jedan na jedan te izvanredan centaršut. Blokirati njihov proboj i nabacivanja lopte Haalandu pola je posla, jer Guardiola kroz taktičku opciju sredine terena (2-2, Rodri, Stones- Gündogan, De Bruyne) traži igru između linija te završni pas za centarfora.

Realu će stoga trebati jedan vrlo aktivni defenzivni vezni, koji će po tom pitanju biti efikasan u bloku, te nadopunjavati ogroman posao koji čega dva stopera, Rüdigera i Alabu. Kako Tchouameni ne djeluje tako dobro, logičnijim se čini izbor Camavinge. Agresivniji je i brži, trkački vrlo moćan, pa uz motrenje lijevog boka može biti i drugi pivot u bloku.

Vrlo je dakle vjerojatno da Haaland neće imati posebnog čuvara, nego će kroz igru i "kavez" od više igrača nastojati prekinuti distribuciju lopti prema Norvežaninu.

Linker
23. travanj 2024 02:53