Profimedia
ANALIZA ŽDRIJEBA

Jedan bi Vatreni mogao postati hit priča Lige prvaka, može li ‘ukrotiti‘ sve najbolje špice svijeta?

Talijanima se bogovski posrećilo, a Hrvati će imati barem dvojicu predstavnika u polufinalu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 14:22

Meštar ceremonije Giorgio Marchetti, zamjenik glavnog tajnika UEFA-e, siva je eminencija ždrjebova, a njegovi Talijani sada se smješkaju od uha do uha. Ne prevede li ih Benfica žedne preko vode imat će finalista Lige prvaka nakon šest godina kad je Juventus u završnom susretu poražen od Reala.

Nedavno je govorio kako mnogi misle da ima tople i hladne kuglice, ali ne bi parovi ispali kao što budu da je tako, a pogotovo komentare nezadovoljstva sluša od doma s Apenina. Sad im se bogovski posrećilo. Milan i Napoli jedan su par četvrtfinala, pobjednik će na boljeg i dvojica Inter - Benfica za završni okršaj u Istanbulu 10. lipnja. Napoli, koji je pred krunom u Serie A dobio je najpovoljniji mogući put do samog finala, pa što će to biti? Vezuv će proključati...

Tri glavna favorita razračunat će se na drugoj polovici "zemljine polutke". Josip Stanišić i kolege iz Bayerna Upamecano i De Ligt obasipani su salvama komplimenata nakon što su ukrotili Kyliana Mbappé koji im ni praćen Lionelom Messijem nije zabio gol u dvije utakmice, kao ni cijela pariška momčad. Gledajući Erlinga Haalanda i Manchester City kako razbijaju nešto slabijeg njemačkog aduta RB Leipzig bilo je komentara da - jedno Stanišić može razoružati Norvežanina. Igra sudbine htjela je da potvrdu ili negaciju nećemo morati dugo čekati. Iako je dvoboj Reala i Chelseaja repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala i dvoboj dva posljednja europska prvaka, i premda će nama to biti posebno intrigantan par zbog izravnog sraza kumove Luke Modrića i Matea Kovačića, Manchester City – Bayern, to je po mnogima finale prije finala, nadmetanju dviju igrački najjačih ekipa, okršaj glavnih favorita kojeg već jedva čekamo. Prštat će od klase, brzine, duela, taktičkog nadmudrivanja... Ekipa Juliana Nagelsmanna bit će daleko ozbiljniji suparnik Građanima nego RB Leipzig. Šanse su 50:50.

Joško Gvardiol i njegovi nisu imali rješenja za Haalanda, zabio im je pet komada, ali Bayern će se od njega braniti drugačije, vjerojatno s trojicom u zadnjem redu, nastojati odsjeći koridore dodavanja prema njemu i držati ga što dalje od vrata. Bude li Stanišić igrao, a nakon prikazanog s PSG-om to bi bilo logično iako ima jaku konkurenciju pa je sve otvoreno, to će mu nakon Mbappéa biti "završni level". Iako, ako uhiti i Haalanda niti tada još neće postati konačan pobjednik igre jer kao dopunski test mogao bi mu ostati – Karim Benzema. Tko je sposoban anestezirati Mbappéa može sve, ali porobiti sve najbolje špice današnjice redom, kakvo bi to bilo junačko djelo! Upravo zbog snage rivala kao što su Građani i Kraljevi Stanišiću bi mogle narasti šanse da bude u startnoj postavi u odnosu na ofenzivnijeg Pavarda jer još jednog takvog "marinca" kao što je hrvatski reprezentativac Bavarci nemaju. Da vidimo je li Haaland gost iz 22. stoljeća ili mu i obični smrtnici današnji mogu stati na kraj.,..

Od 2013. godine prvak Europe je redovno ekipa koja ima barem jednog hrvatskog igrača, nakon ždrijeba jasno je da ćemo dobiti sigurno dva polufinalista jer međusobno se sastaju Modrić i Kovačić te Petar Musa (Benfica) i Marcelo Brozović (Inter), ali za hrvatski finale treba zauzdati i City i Napoli.

Real je lani dopustio Chelseaju da ga gotovo tušira na Bernabeu, nakon što ga je Kraljevski klub slavio na Stamford Bridgeu 3:1. Gosti su u uzvratu vodili 3:0 do 80. minute kad je Rodrygo donio spas, a Benzema u produžetku prolaz. U međuvremenu Madriđani nisu puno mijenjali momčad, osim što im se priključio Rüdiger, lani autor gola za Chelsea, a londonski sastav nije na istoj razini i danas Real djeluje kao još veći favorit. Zato od Hrvata Kovačić i Stanišić imaju najteži put prema završnoj utakmici. U konkurenciji je s Milanom i Ante Rebić. Šestorica s jednim ciljem. Ako se moramo upustiti u prognozu polufinala neka bude Napoli - Benfica te Real - Manchester City, kako je bilo i lani. No, svi, a pogotovo Milan i Bayern imaju šanse.

Linker
27. travanj 2024 01:44