PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
ZNAKOVI SLABOSTI KRALJEVA

Jedan detalj naznačuje da Ancelottija muče problemi. Valverde je pogubljen, zamjene za Modrića - nema

Real je svladao Stuttgart u 1. kolu Lige prvaka, ali nije oduševio, naprotiv
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. rujan 2024. 06:20

Vratio se Jude Bellingham, vratio se i Tchouameni, ali problemi koje iskazuje Real Madrid na početku sezone nisu nestali. Naprotiv, nakon što su na startu La Lige posijano već četiri boda, Real je u debiju novog formata Lige prvaka, unatoč pobjedi (3:1) nad Stuttgartom, samo pojačao dubioze.

Činjenica kako je Carlo Ancelotti bio jako nervozan, pa se u više navrata zakačio s četvrtim sucem, pa nakon utakmice prigovarao glavnom sucu (?), jasno naznačuje da Talijana sve više muče problemi u igri njegove momčadi. Druga činjenica, kako je Thibaut Courtois, vrhunski i vjerojatno najbolji vratar na svijetu, bio najbolji pojedinac u redovima domaćina, više nego jasno uokviruje dojmove s Bernabeua...

image
THOMAS COEX Afp

Stuttgart se vratio u elitno europsko natjecanje nakon 14 turbulentnih klupskih godina.Na Santiago Bernabeuu gledatelji su prije svega vidjeli kako gosti igraju brzo, okomito, tehnički jednostavno, te tako stvaraju ogromne probleme Blancosima. Koliko je to dobro izgledalo upućuje nas stvarnost u kojoj je 4 tisuće njemačkih navijača često nadglasavalo pomalo zatečene brojnije domaće navijače.

Samo u prvom dijelu utakmice Courtois je bravuroznim intervencijama u četiri navrata sprječavao pogotke gostiju. Jednom mu je pomogao i okvir gola. Kako je Real Madrid u prvih 7 utakmica sezone postigao samo jedan pogodak u prvom dijelu (!?), tješili su se analitičari i komentatori utakmice kako će u nastavku domaćini nametnuti svoju moć. I doista je tako bilo, jer je u 21. sekundi drugog dijela Mbappe dočekao ostvarenje svojih snova - pogodio je mrežu u Ligi prvaka za Real Madrid! Publika je ušla odmah u euforiju, jer sve što se događa oko Francuza poprima već nelogične razine veličanja. Igra se nije bitno promijenila, a k tome je Undav u 68. minuti poravnao rezultat.

Problemi Reala su prije svega u taktičkom smislu. Ancelotti mijenja sustav, pa se sada vratio u postavku 4-3.3, s kojom je Real dominirao u eri Casemiro - Kroos - Modrić. No, to više nije "ta igra", ne samo zato što su Casemiro i Kroos bivši, a Modrić se koristi uglavnom kao alternativa, nego i zbog činjenice da se "zgužvalo" u sredini veziste trkačkih prioriteta, a u napadu slične brzance s vidljivim teretom da im ego teško trpi konkurenciju.

Rodrygo, koji je asistirao za prvi gol Mbappea, sve teže krije da se osjeća zapostavljeno, pogotovo od dolaska Francuza. Vinicius vodi neke svoje borbe sa suparničkim navijačima širom Španjolske, a upućeniji sugeriraju kako ga je "luda" ponuda iz Saudijske Arabije izbacila iz takta. Za sada naglašeno pokazuje kako se slaže s Mbappeom, a pitanje je koliko je to iskreno...

image
WOJTEK RADWANSKI Afp

Sada Ancelotti ima velike probleme kako sastaviti središnjicu, jer na raspolaganju ima Tchouamenija, koji bi s Camavingom (trenutno ozlijeđen) i Valverdeom trebao stvarati igru. Što je još važnije, oni bi svojim trkačkim moćima trebali kompenzirati manjak defenzivnog doprinosa Mbappea, Viniciusa, Rodryga, pa dijelom i Bellinghama. Upravo da bi sve zvijezde "za atomski napad" imale svoje prostore za pokazivanje moći, Ancelotti je primoran kemijati. Zato je Valverdea vratio na zadnjeg veznog, gdje se on definitivno ne snalazi.

Pokušava dobiti "modrićevske doprinose" od Gülera, iako ovaj nije ni blizu takvog profila potencijala. Kako je Tchouameni kontinuirano neuvjerljiv, do mjere da kroničari Reala podgrijavaju teze da ga je najbolje prodati, kompozicija igre Reala je u stalnom stresu. Snagom kvalitete Real za sada pokriva nedostatke. Doduše, sve teže, iako se očekivalo da će protokom vremena era Mbappe biti sve uvjerljivija...

Luka Modrić živi u statusu alternative i majstora za izvanredne situacije. Protiv Stuttgarta ga je Ancelotti poslao na travnjak u 69. minuti, upravo umjesto indisponiranog Tchouamenija, da bi donio više posjeda i reda u igri momčadi. U prilično raštimanoj postavi Reala Modrić se trudio povezati redove, iako mu je niži postotak (87%) preciznosti pasa upućivao kako je teško to učiniti ako suigrači nisu pokretljivi.

image
THOMAS COEX Afp

No, Modrić je bio maksimalno precizan u 83. minuti, kada je izveo udarac iz kuta te kao u brojnim navratima prošlih godina "pogodio" u čelo Rüdigera za 2:1. Na kraju je strijelac bio i Endrick, koji je s 18 godina i 58 dana postao najmlađi strijelac u povijesti Reala u Europi (do sad Raul) i time proslavio i vjenčanje kojeg je obavio uoči ove utakmice. No, iako ga Ancelotti hvali kako ima "muške atribute", jer je pucao s više od 25 metara, činjenica je da su Mbappe, Vinicius i Güler ljutito popratili njegovu sebičnost. Gol su svi slavili, ali nelogičnost da u kontri s više igrača od suparnika, mladi igrač puca i uz doprinos golmana poentira iz daleke pozicije, odraz je porasta (odnosno sve vidljivijeg) faktora sebičnosti u Realovoj zvjezdanoj svlačionici.

Stuttgart je po ocjenama analitičara nezasluženo izgubio, a 16 udarana prema golu (8 u okvir) jasno ukazuje gard. Po igri su ostavili kudikamo bolji dojam od glamuroznih Blancosa. Što to znači za nastavak Realove sezone prepune ambicija na 7 fronti, ostaje za vidjeti. Uskoro...

Linker
19. rujan 2024 08:45