Ivica Olić iz vremena dok je igrao u Bayernu
 CHRISTOF STACHE
IVICA OLIĆ ZA JUTARNJI

‘Jedan je čovjek radio u tišini i izgradio - stroj! Perišića sljedeće sezone vidim samo u jednom klubu‘

Igrao je finala, dugo je bio u Bayernu, a sada prognozira rasplet velike lisabonske završnice.
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 23. kolovoz 2020. 11:54

Bayern je inače sinonim za pobjednički mentalitet, ali glad za uspjehom i sigurnost koju današnja momčad pokazuje ipak mi je iznenađenje. Ovo što sada izgleda kao šetnja prema naslovu europskog prvaka zapravo je došlo nakon velikih turbulencija u prvom dijelu sezone. Još je zimus u Njemačkoj bilo popularno razmišljanje da Bayern ne može uzeti ni Bundesligu...

Dok analizira Bayernov put prema još jednom finalu Lige prvaka, već četvrtom u posljednjih deset godina, Ivica Olić ne skriva čuđenje. Niko Kovač odletio je s klupe nakon pet lakih komada u Frankfurtu, a njegov pomoćnik Hansi Flick na startu mandata izgubio je dvije utakmice. Svlačionica je krajem studenog pulsirala u ritmu velike tempirane bombe, javnost se zabavljala idejom o generalnom remontu.

- Velike zasluge za ovaj rezultat definitivno pripadaju Flicku. Nakon Kovačeve smjene klupski šefovi su u javnosti zavrtjeli nekoliko zvučnih prezimena, a dok su oni vagali, Flick je u tišini radio i gradio. I ispada da je stvorio stroj. U razgovorima s Perišićem i drugim igračima shvatio sam da je majstor u kreiranju ugodnog ambijenta, pozitivne atmosfere. Vidite to najbolje i po tome što uz brojne rotacije na terenu nema ‘iščašenog’ ponašanja, sve su taštine zauzdane. Jednom će početi ovaj, drugi put onaj igrač, svi osim Lewandowskog imaju alternativu, ali nitko se neće buniti da je zakinut i da ga trener neopravdano ignorira. Neće biti povišenih tonova ni kada Anthony Davies, moj ljubimac u ovoj momčadi, oduzme mjesto Alabi na lijevom boku i preseli ga među stopere. Svi prihvaćaju trenerove odluke.

Bayernu je, vjeruje Olić, više nego konkurenciji ‘legla’ duga stanka izazvana pandemijom.

- Pogledajte Barcelonu, Real Madrid, Juventus, Manchester City, Liverpool... Nitko se od favorita za europsku titulu nakon restarta nije tako dobro snašao kao Bayern. Ne znam što je razlog, ali odgovarala im je ta kupovina vremena. Ivan Perišić svakako pripada krugu igrača kojima je bilo potrebno vrijeme. Vratio se nakon teške ozljede i dohvatio vrhunsku formu, tako da sada igra važnu ulogu u momčadi. Gdje ga vidim sljedeće sezone? I dalje u Bayernu. Momčad će nakon kratke stanke ponovno na teren, raspored će biti gust, morate u jednadžbu ukalkulirati ozljede, a Bayern uvijek želi ići do kraja na sve tri fronte. Dakle, roster mora biti adekvatno popunjen.

Završnica u Lisabonu sugerira da je kupovina vremena jednako dobro odgovarala Francuzima. Lyon je u polufinalu namučio njemačkog prvaka, a PSG je tom Lyonu u ‘Le Championnatu’ do prekida prvenstva pobjegao 28 bodova?

- Nakon onih 8-2 s Barcelonom svi su očekivali sličan trijumfalni marš i protiv Lyona, ali to ne bi bilo objektivno. Lyon je prava momčad, ne može svatko izbaciti Juventus i Manchester City iz Lige prvaka. Za Bayern je dobro što se u toj utakmici i Neuer morao iskazati, što znači da su svi budni, svatko će dati svoj doprinos. PSG je sigurno kvalitetniji od Lyona, ali rekao bih da kvalitetom ipak nije dorastao Bayernu. Snaga Parižana je prvenstveno u ona dva ‘divljaka’, Neymaru i Mbappeu. Individualnom klasom, nadahnućem, jednim potezom oni mogu slomiti svaku, pa i Bayernovu obranu, ali kao bivši igrač, a danas Bayernov navijač, nadam se da taj film u nedjelju ipak nećemo gledati - zaključuje Olić.

Linker
17. svibanj 2024 12:28