REUTERS/Piroschka Van De Wouw
ANALIZA STRUČNJAKA

JOSE MOURINHO BEZ MILOSTI POKOPAO TAKTIKU AJAXA Slavni Portugalac objasnio zašto je hit Lige prvaka ostao bez finala: 'Nije vam ovo Vitesse...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. svibanj 2019. 12:10

Jose Mourinho 'pokopao' je taktiku Erika ten Haga i način na koji je sinoć ostao bez finala Lige prvaka.

Tottenham je u čudesnoj utakmici na Johan Cruijff Areni nadoknadio zaostatak iz Londona (1:0) i preokrenuo vodstvo Ajax od 2:0 u Amsterdamu te u konačnici stigao do 3:2 pobjede i mjesta u završnici najpopularnijeg klupskog nogometnog natjecanja. Spurse će u velikom finalu čekati Liverpool s kojim će odmjeriti snage 1. lipnja u Madridu, a Ajax koji je osvojio srca brojnih zaljubljenika u ovaj sport morat će se zadovoljiti nečime što, unatoč porazu, ipak ostaje sezona za pamćenje.

Slavni portugalski stručnjak za konačni ishod iz Amsterdama krivi trenera Ajaxa za kojeg smatra da je 'nestao' u trenucima kada ga je momčad najviše trebala.

Ajax je dominirao u uvodu utakmice, imao veliku prednost i rijetki su vjerovali da će Spursi do čuda, ali ono se ipak dogodilo. Mlada senzacionalna momčad pokazala je slabosti u drugom poluvremenu i omogućila gostima da na krilima junaka Lucasa Moure i njegova tri pogotka slome srca brojim navijačima.

Naime, Mourinho smatra da se filozofija Ajaxove igre morala promijeniti kod ukupnog vodstva od 3:0.

"Da, to se moralo promijeniti. Filozofija igre je ono zbog čega momčad raste u pravom smjeru. Sve momčadi odrastaju, to vam je potrebno, trebate jedan stil igre koji će se prilagoditi kvalitetama igrača. Ajax zaslužuje sve pohvale i divljenja ljudi koji vole nogomet, ali nogomet je sportska bitka i u njoj trebate strategiju. Kako biste pobjeđivali, pogotovo u posebnim utakmicama, trebate biti u mogućnosti da se 'oslobodite' od filozofije svoje igre", rekao je Mourinho koji je bio u ulozi stručnog analitičara na beIN Sportsa.

"Da je Ajax u drugom poluvremenu bolje sakrio svoje slabosti... svi znaju njihove slabosti. Vidjeli smo to u puno njihovih napada. Imali smo pak situacije kada su Blind i De Ligt ostajali previše vani. Nadalje, osnovna stvar koju morate činiti kad imate prednost je zadržavanje balansa cijelo vrijeme. A balans kreće s obrambenom linijom koja mora biti na mjestu. No, Ajax se držao svoje filozofije, oni su u drugom poluvremenu igrali kao da im je protivnik Vitesse iz domaće lige", poručio je Mourinho pa nahvalio taktiku Spursa u nastavku.

"Tottenham se prilagodio i promijenio. Igrali su direktan nogomet. Imali su sreće, imali su i bogove nogometa uz njih, ali su oni naganjali tu sreću", zaključio je Portugalac.

Liverpool izborio deveto, a Tottenham prvo finale

U finalu ovogodišnjeg izdanja nogometne Lige prvaka 1. lipnja na madridskom Wanda Metropolitano stadionu igrat će Liverpool i Tottenham.

Liverpoolu će to biti deveto, a Tottenhamu prvo finale u elitnom natjecanju 'Starog kontinenta.

U dosadašnjih osam finala 'Redsi' su pet puta slavili, a tri puta upisali poraze.

Zadnju krunu Liverpool je osvojio 2005. godine, a zadnje fianle igrao lani kada je izgubio od Real Madrida.

SVA LIVERPOOLOVA FINALA

1977. (Rim) Liverpool - Borussia Moenchengladbach 3-1

1978. (London) Liverpool - Club Brugge 1-0

1981. (Pariz) Liverpool - Real Madrid 1-0

1984. (Rim) Liverpool - Roma 4-2 11m (1-1)

1985. (Bruxelles) Juventus - Liverpool 1-0

2005. (Lisabon) Liverpool - Milan 3-2 11m (3-3)

2007. (Atena) Milan - Liverpool 2-1

2018. (Kijev) Real Madrid - Liverpool 3-1

Linker
01. svibanj 2024 06:36