Joao Cancelo

 JOSEP LAGO Afp
POTPUNO ZASLUŽENO

Junak Barcelone zaradio čistu ‘desetku‘: ‘Ovaj dečko je demon, zašto ga nitko drugi nije htio?‘

Barcini fanovi njegovu su igru garnirali hvalospjevima, uspoređuju ga s Messijem, Rivaldom...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 29. studeni 2023. 13:56

Pobjedom protiv Porta (2-1), Barcelona je osigurala plasman u drugi krug Lige prvaka. U osvrtu na važnu pobjedu katalonske momčadi Marca je posebno izdvojila tercet najzaslužnijih pojedinaca: to su Joao Cancelo, Joao Felix i Iñaki Peña. Sva trojica dobila su prema Marcinim kriterijima najvišu ocjenu (tri zvjezdice).

"Nije lako ući u cipele Ter Stegena", bila je teza izvjestitelja s Camp Noua prije spomenute utakmice. No, 24-godišnji Peña iznenađujuće dobro je odradio posao protiv portugalskog predstavnika. Peña je "dijete La Masije". U Barceloninu je nogometnu akademiju stigao s 13 godina iz rodnog Alicantea. Prošle je godine bio na posudbi u turskom Galatasarayu. Sada je nakon ozljede Ter Stegena dočekao svoju šansu. Ako je suditi po susretu s Portom, Barcelona i u pričuvi ima vrlo pouzdanog vratara.

image
JOSEP LAGO Afp

No, Marca već u naslovu sugerira poantu priče – "Portugalska veza za osminu finala". Portugalski reprezentativci Cancelo i Felix (igrač madridskog Atletica na posudbi u Barceloni) bili su ključni ljudi Xavija Hernandeza. Cancelo je katalonskoj momčadi (nakon asistencije Pedrija) u 32. minuti priskrbio izjednačenje, poništivši vodstvo Porta (Pepe). A u 57. minuti lijevi branič Barcelone i portugalske reprezentacije asistirao je zemljaku i imenjaku Felixu za drugi pogodak i konačni rezultat utakmice.

image
Sofascore
Statistika: Sofascore

Za učinak tijekom 82 minute provedene u igri (zamijenio ga je Alejandro Balde) Cancelo je na Sofascoreu zaradio "čistu desetku". Nije baš česta pojava da igrač na spomenutoj platformi dobije maksimalnu ocjenu, a posebice je neuobičajeno da "desetku" dobije lijevi bek. Nedavno je, primjerice, najvišu ocjenu dobio Kylian Mbappe za ostvareni učinak (tri gola i dvije asistencije) u kvalifikacijskoj utakmici između Francuske i Gibraltara (14-0).

No, prema mišljenjima Barceloninih navijača na društvenim mrežama, Cancelo je "desetku" i zaslužio. Barcini fanovi njegovu su igru garnirali hvalospjevima. Tako je jedan konstatirao da je izvedba portugalskog beka najbolja individualna prezentacija nekog igrača Barcelone otkako je Messi otišao. Drugi je dometnuo:"bio je na razini Rivalda iz najboljih dana". Pa treći:"taj dečko je demon, zašto ga nitko drugi nije htio?"

Naime, Joao Cancelo igrač je Manchester Cityja (do 2027.), koji već drugu sezonu živi kao posuđeni igrač. Nakon Bayerna (Nijemci nisu željeli produžiti s njim suradnju), Cancelo je trenutačno u Barceloni. Iako je nominalno (dešnjak) desni bek, kod Xavija, iz taktičkih razloga, sve češće igra na lijevoj strani obrane...

Linker
19. svibanj 2024 09:35