Kylian Mbappe bio je nemoćan protiv Axela Tuanzebea
 FRANCK FIFE/AFP
NEOČEKIVANI JUNAK

Kako je najjeftiniji čovjek na terenu ‘ubio‘ Mbappea, izašao iz anonimnosti i izazvao paniku u Parizu

Posljednji put igrao je za United prije deset mjeseci i to u Carabao kupu. A sada je heroj!
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 21. listopad 2020. 18:19

Premda zaposlen kao intendant 'kazališta snova' na Old Traffordu, Ole Gunnar Solskjaer svoje snove uglavnom realizira u Parizu. U romantičnoj klimi francuske metropole položio je prijamni ispit kada je u ožujku 2019. godine sa 3-1 pobijedio Paris St. Germain, tako poništio minus iz prve utakmice i izborio kartu za osminu finala Lige prvaka. Dovoljan razlog da prvi klupski operativac Ed Woodward izbriše prefiks v.d. ispred dužnosti mladog trenera na probnom roku.

Menadžer 'crvenih vragova' vratio se na Park prinčeva u listopadu 2020. kako bi podignuo vlastiti kreditni rejting, prilično uzdrman nedavnim 1-6 karambolom protiv Tottenhama. Nakon te utakmice mnogi su povjerovali da je Solskjaer ispustio volan iz ruku i da ga iza prvog oštrijeg zavoja čeka otkaz, ali kalendar je Norvežanina još jednom poslao u Pariz kao na terapiju. Man United je ponovno svladao PSG, a junak obje pobjede bio je Marcus Rashford.

Otkako je 2016. godine u crvenom dresu zakoračio na veliku pozornicu, Rashforda predstavljaju kao potencijalnog kandidata za Zlatnu loptu, ali prevelike oscilacije u formi s vremenom su stišale euforiju, a onda i posijale upitnike oko napadačeva kalibra. Rashford se u međuvremenu na naslovnice vraćao iz 'pogrešnih razloga'. Njegov humanitarni rad na polju borbe protiv gladi djece prerastao je u zakonsku inicijativu za uvođenje obaveznog obroka u britanske škole, široka javnost prepoznala je vrijednost plemenite akcije, a sada napokon na svoje dolazi i nogometna javnost.

U ožujku 2019. Rashford je lansirao United u sljedeću rundu Lige prvaka golom u 94. minuti, da bi sada u reprizi utakmice nokautirao PSG pogotkom tri minute prije kraja meča. Pogba ga je pronašao na rubu kaznenog prostora, a 23-godišnjak ubacio u petu brzinu, oslobodio se pratnje i spakirao loptu u kut odličnog Keylora Navasa. Automatski je osigurao epitet igrača utakmice, iako u analizama dan poslije kroničari u prvi plan guraju neočekivanog profitera ove priče. Zove se Axel Tuanzebe i posljednju utakmicu za United odigrao je prije deset mjeseci protiv Colchester Uniteda u Carabao Cupu. Na terenu je izdržao 65 minuta prije nego što se povukao zbog ozljede mišića.

Solskjaer je u utorak uobičajenu 4-2-3-1 formaciju promijenio u konzervativniji 5-3-2 raspored, a Tuanzebe je na mjestu desnog stopera, uz pametno i ekonomično Lindelöfovo vladanje prostorom, potpuno iz igre isključio Kyliana Mbappéa. Nije padao na lažnjake, niti jednom nije dopustio Mbappéu da ga pretrči na brisanom prostoru i tjelesno je dominirao nad superstarom 'trikolora' iako mu je baš 'fizika' u posljednje dvije sezone ugrozila karijeru. U listopadu prošle godine trebao je započeti meč s Liverpoolom na Old Traffordu pa se ozlijedio tijekom zagrijavanja. Mjesec dana kasnije obnovio je staru ozljedu kuka i pravo je čudo što ga je Solskjaer uopće odlučio zadržati u rosteru pored tako čestih boravaka na marginama momčadi.

Iz pariške perspektive domaći poraz odmah na startu skupine ravan je maloj katastrofi. Javnost je očekivala 'upgrade' šampionskog projekta, a dobila momčad bez jasne koncepcije, s previše defenzivnih veznjaka na sredini igrališta, s Neymarom u lošem raspoloženju te Mbappéom u sjeni nepoznatog Tuanzebea, najjeftinijeg igrača na terenu (prema Transfermarktu 8 milijuna eura).

- Vrijeme je da Tuchel udari šakom po stolu jer ovakav se nogomet ne može tolerirati. Neymar i Mbappé posvećeni su svojim minijaturama i lopte se rješavaju samo kada su u škripcu. Dojam je da momčad nakon odlaska Thiaga Silve nema vođu - za Le Parisien ocjenjuje Sammy Traore, prije desetak godina ljubimac PSG-ovih navijača.

Ako namjerava poslušati savjet, njemački strateg mora požuriti jer raspored je zgusnut i već za tjedan dana finalista Lige prvaka vodi u goste Basaksehiru u Istanbul. A u trećem dvoboju PSG čeka sve moćniji RB Leipzig koji je u skupini startao pobjedom protiv turske momčadi.

Linker
10. svibanj 2024 01:52