Jordi Gomez i Henning Berg
 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
UPOZORENJE BIVŠEG DINAMOVCA

Kako je ‘najveća opasnost za Dinamo‘ zavaravala protivnike: ‘To bi uglavnom upalilo, a ima i sad zamku!‘

‘Sigurno niti ovoga puta ništa nije prepustio slučaju, analizirao je Dinamo do u detalje‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. srpanj 2021. 17:44

Ivica Vrdoljak (37) imao je vrlo uspješnu nogometnu karijeru, igrao je između ostalih za Dinamo, Zagreb, varšavsku Legiju, Wislu, sedam puta odijevao je dres mlade U-21 reprezentacije Hrvatske. Pred utakmicu Dinama i Omonije kaže:

- Trener Omonije Henning Berg najveća je opasnost za Dinamo!

Svoju prvu rečenicu još će osnažiti dodatkom...

- Berg je bio najbolji trener u mojoj karijeri!

Sjećanje Vrdoljaka na norveškog trenera Ciprana seže u sezonu 2013./14. kad je poljski klub sjajno igrao u Europi. Nažalost, zbog administrativne pogreške izbačen je iz Lige prvaka.

Dimenzija više

Bila je to zaista čudna priča. Legia je u dvije utakmice s ukupnih 6:1 (4:1, 2:0) izbacila Celtic, ali je napravila kardinalnu pogrešku uvrstivši u momčad Bartosza Bereszynskog, koji je u protekloj sezoni u posljednjoj utakmici Europske lige zaradio crveni karton i nije imao pravo nastupa. Pogreška se sastojala u tome da je on zapravo odradio kaznu, ali Legia ga nije prijavila za te utakmice u kojima ju je odrađivao, pa se to nije računalo. Tek se počelo računati kad ga je prijavila... Tu je bila kvaka koja je eliminirala Poljake.

image
Henning Berg
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp


Ali, to ipak nije tema, već je priča norveški trener...

- Berg je zaista na mene ostavio najveći utisak od svih koji su me trenirali, jako mi je pomogao. Kod njega sam igrao najbolji nogomet u karijeri. Mene su do tada svi poznavali po destrukciji igre, a kod njega sam imao važnu ulogu u kreaciji igre Legije. Dobio sam dimenziju više, jako sam napredovao. Ne samo ja, kompletna momčad Legije je tada izgledala sjajno. Mogao bih kazati da smo tada bili taktički savršeno posloženi - priča nam Vrdoljak.

- Berg se zna postaviti vrlo autoritativno. Ne trpi bilo kakvu nedisciplinu, znao je i bitne igrače poslati na tribinu ako nisu udovoljavali njegovim zahtjevima. Djelima je pokazivao autoritet, ali je uvijek bio racionalan. Također, volio se i šaliti s igračima, o svemu s nama popričati. Znao je napraviti odličnu atmosferu miksajući disciplinu i prijateljski odnos s igračima. Zato i kažem da su mi to uz njega bili najljepši trenuci karijere.

Kakvu igru gaji norveški trener?

- U prvenstvu smo igrali iznimno atraktivno, imali smo tada zaista sjajnu momčad. Ali, u Europi se znao i drukčije taktički postaviti. Recimo, igrali smo 5-2-3, ali se prema naprijed to pretvaralo u 4-3-3. Berg je s tom postavom 5-2-3 zapravo zavaravao naše protivnike i to vrijeme uvijek je uglavnom upalilo. Sve je funkcioniralo besprijekorno, zaista smo dominirali u Europi, napravili bismo još veći rezultat da se nije dogodila ta nesreća s Celticom. Dinamo mora biti iznimno oprezan, jer Berg zaista zna sjajno pripremiti momčad, iznimno je motivirati i praktički je savršeno taktički pripremiti. Sigurno niti ovoga puta ništa nije prepustio slučaju, analizirao je Dinamo do u detalje i spremio je definitivno neku zamku - zaključio je Vrdoljak.

Linker
30. travanj 2024 02:01