FRANCK FIFE Afp
JOŠ SE O TOME PRIČA

Kako je Zidane nadmudrio Kloppa! Nijemac je pogriješio i okomio se na suca, a čak i na stadion

Obojici su nedostajali ključni obrambeni igrači. No Zidane je to bolje kompenzirao...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. travanj 2021. 14:43

Nakon što je Real pobijedio Liverpool u finalu lige prvaka, 2018.godine, u drugom nadmetanju Zinedine Zidanea i Jurgena Kloppa ponovio se rezultat. Opet je bilo 3:1, ovaj put u prvoj utakmici četvrfinala. Razlika je u tome što je tada Real slavio ali nije djelovao tako uvjerljivo bolji, dijelom i zbog poklona golmana Kariusa.

U utorak navečer u Valdebebasu Allison nije poklanjao, ali je zato bio nemoćan u tri situacije, potvrdivši da ovaj Liverpool opet ima drugih problema osim golmanskih. Zapravo bit je u tome da je Real bio uvjerljiviji u igri nego u Kijevu. Iako je odmah tada ostao bez Cristiana Ronalda i njegovih 450 pogodaka kroz devet sezona, iako Florentino Perez više nije ozbiljno investirao u momčad, iako je Zidane tada iznenada otkazao Perezu suradnju, pa se kasnije vratio jer je to bila osobna molba predsjednika, iako ga stalno osporavaju kao trenera, iako mu stalno sugeriraju da je Klopp druga dimenzija stručnjaka, Francuz je u utorak navečer briljirao.

Odakle taj, čini se novi veliki uzlet, Zidaneova Reala, koji se početkom travnja vratio u odličnu formu,a što je najvažnije vratio se u trku za Primeru i Ligu prvaka, sa 10 pobjeda i 2 remija u posljednjih 12 nastupa? Kako je kompenzirao Zidane izostanak 3/4 obrane (Ramos, Varane, Carvajal) i činjenicu da je standardna obrana izostajala 34 od 40 utakmica, što je 19 ozljeda iziskivalo ukupno 509 dana bolovanja za najvažnije igrače?

Zidane ima jednu atipičnu postavku za trenere na tim razinama nogometa. Njega kritike uopće ne diraju, a još manje ga euforičnim čine hvalospjevi. Njegov govor tijela prema javnosti i medijima je isti u obje varijante te je to valjda štit kojim se brani od ogromnih pritisaka. Pogotovo kad vuče poteze koje mediji (javnost) ne shvaćaju, i u najmanju ruku ne odobravaju. Kao kada je nakon te famozne 2018.godine i odlaska, ubrzo po povratku naglasio da njemu ne trebaju neki drugi igrači u odnosu onih koje ima. Možda 1-2 pojačanja koji moraju biti drugačiji od dotadašnjih mu aduta. U 2019/20 Toni Kroos bio je najviše na udaru.

Pisalo se da je povijesni trio vezista Casemiro-Modrić-Kroos prošlost, prije svega zato što je Nijemac "nikakav". I selilo ga se na sve strane. No, Zidane je tražio od predsjednika da produži ugovor sa Kroosom i na jednoj je potom presici istakao (nakon što se uvjerio i u Modrićev veliki come back) da sa takvim veznim redom on mirno ide u sve borbe. Djelovalo je utopijski jer Modrić je bio na pragu 35., Kroos izvan forme a Casemiro ipak standardan u svom "borbenom" stilu...

Nakon silnih hvalospjeva veznom redu u ovoj sezoni, dogodila se i ova večer na "trening terenu" kontra Liverpoola. Tako je stadion Alfredo Di Stefano, direktno negativistički okarakterizirao Jurgen Klopp, predbacujući Realu i institucijama što dopuštaju Ligu prvaka igrati na takvom objektu. Nakon što je na terenu poslao momčad sa top trojkom napadača (Mane, Jota, Salah) te alternativnom obranom uz dva mlađa i nedorasla stopera (Kabak i Philips), Klopp je odabrao vezni red "mišića" (Fabinho-Wijnaldum-Keita).

Time je ostao dosljedan dvjema mu temeljnim načelima. Njegov nogomet počiva na ritmu i energiji te će ga pretpostaviti pogotovo suparniku kojem je forte tehnički pristup. Tako je računao da će spomenuti vezni red natrčati Casemira-Modrića-Kroosa te da mu tehnička kvaliteta Thiaga Alcantare neće trebati. Vrlo nekorektnom izmjenom Keite u 42.minuti i ubacivanjem Thiaga Klopp je priznao da se prevario. No, cijela je utakmica pokazala zašto je Real pod Zidaneom ovako europski konkurentan i u težim fazama, a Liverpool sa Kloppom to nije ni u Premierligi.

Stvar je u nogometu! Zidane je od prvog dana "zaljubljen" u svoja tri kao sporna vezista (jedan zbog agresije, drugi jer mu ona nedostaje, a treći jer ima 35 godina) jer oni simboliziraju njegovu ideju igre. Klopp, ako ritmom ne nametne kontrolu, nema rješenja da mijenja sudbine igre. Zidane mu je složio odgovor tako da je "najsporiji" vezist, Kroos sa fantastičnim dijagonalama koristio rupe koje su ostavljali visoko postavljeni bekovi Redsa te slao Vinicijusa i Asensija u gol šanse. Stari Modrić je diktirao kombinatoriku i čak oduzimao agresijom lopte...

Real je tako pokrio sa alternativama izostanke obrane, a Liverpool je samo istaknuo da nedostaju glavni braniči koji će kompenzirati manjak tehničke priče u igri. Greške alternativa bile su velike, ali zapravo su i dovedeni u takvu poziciju taktičkim krivim Kloppovim pristupom.
Može li se nešto promijeniti u uzvratu? Rezultatski je sve moguće, ali u pristupu Zidane i Klopp će biti "svoji". Romantika Zidaneove nogometne ideje kontra rock roll ritma Kloppove doktrine...

Linker
19. travanj 2024 06:58