Ivica Olić i Danijel Pranjić u dresu Bayerna
 JOHANNES SIMON
DESET GODINA KASNIJE

‘Kako li je samo Ola igrao tu utakmicu! Ništa mu nisu mogli, ubio ih je! Bayern si neće dozvoliti kiks‘

Danijel Pranjić igrao je s Bayernom protiv Lyona u polufinalu Lige prvaka prije jednog desetljeća
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. kolovoz 2020. 15:48

Bayern i Lyon danas u Lisabonu odlučuju tko će biti drugi finalist Lige prvaka. Jedni i drugi briljirali su u četvrtfinalu, Bavarci su ponizili Barcelonu s 8:2, dok je Lyon na iznenađenje nogometnog svijeta izbacio Manchester City Pepa Guardiole s 3:1. Nakon deset godina ova dva kluba ponovno se sastaju u polufinalu elitnog klupskog natjecanja.

Tada je u dvije utakmice bolji bio Bayern koji je u Münchenu pobijedio s 1:0, dok je na gostovanju na Gerlandu trijumfirao s 3:0. Ta uzvratna utakmica ostala nam je u posebnom sjećanju zbog hat-tricka proslavljenog hrvatskog reprezentativca Ivice Olića.


Međutim, u prvoj utakmici igrao je još jedan bivši hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić danas trener-igrač ciparske Omonie Psevde.


- Igrao sam tu prvu utakmicu kad smo pobijedili 1:0, dobio sam žuti karton, čistio sam se za finale, pa sam preskočio onu drugu. Na toj prvoj utakmici vrlo brzo Ribery je dobio crveni karton, tamo negdje pred kraj prvog poluvremena, pa smo igrali s igračem manje do mislim 55. minute kad je Toulalan dobio drugi žuti. Dvadesetak minuta prije kraja, Robben je zabio za tih pobjedničkih 1:0 - prisjetio se Pranjić

image
MANU FERNANDEZ

Čisto ludilo

Uzvratna utakmica bila je show Ivice Olića, čisto ludilo...


- Kako li je samo Ola igrao tu utakmicu. Ništa mu nisu mogli, ubio ih je. Tri komada je zabio, lijevom, desnom i glavom.
Kad smo Pranjića pitali kakva su mu predviđanja za današnji sraz u Lisabonu, kaže...


- Znate, igra se jedna utakmica. To ponekad zna biti nezgodno. Lyon je zaista iznenadio City, to nitko nije očekivao. Međutim, moram vam nešto kazati. Kad sam vidio prvih petnaest minuta utakmice, jednom prijatelju sam poslao poruku; ‘City ispada, nisu dobro ušli u utakmicu’. Ispalo je da sam dobro prognozirao. Kasnije se City probudio, ali nogomet te kazni ako ne uđeš dobro u utakmicu. Jer onda te sve zakoči, pa se dogodi da kod 2:1 za Lyon Sterling promaši onu mrtvu šansu. No, Lyon je znao kazniti Guardiolinu momčad, svoje prilike su znali maksimalno iskoristiti. Lyon nije bolji od Cityja, ali pokazali su kako mogu biti opasni u kontranapadima, to im je moćno oružje. Slično će igrati i protiv Bayerna, takva igra im se pokazala kao dobar trade mark.
Ipak, Pranjić drži da nakon Juventusa i Manchester Cityija, Lyon neće moći napraviti treće uzastopni iznenađenje.

Korona ih nije poremetila

- Bayern u ovom trenutku izgleda nevjerojatno dobro! Meni je kao bivšem igraču tog kluba iznimno drago zbog toga. Pa vidite kako su sjajni nakon ove korona stanke. Izgledaju najbolje od svih! To je dokaz koliko je Bayern veliki klub, u svim segmentima. Moćni su financijski, organizacijski, igrački. Njih korona kriza uopće nije poremetila. Vjerujem da će Bayern nakon svega ovoga vladati europskim nogometom! Naravno, bilo bi mi jako drago da naš Ivan Perišić uđe u finale Lige prvaka, da Hrvatska u tom spektaklu ima svog predstavnika.

image
Moussa Dembele
MIGUEL A. LOPES


Ipak, nakon svih pohvala koje je izrekao na račun Bavaraca, Pranjić je povukao ručnu...


- Bayern je favorit, tu nema nikakve dvojbe. Kao što će po meni biti i favorit u finalu. Ali ono što sam vam kazao na početku stoji. Igra se samo jedna utakmica. Možeš primiti neki pogodak i odmah si u problemu, to se dogodilo Manchesteru. Može biti svega u današnjem polufinalu. Međutim, bez obzira što Bayern mora biti oprezan, Lyon ima male, zaista male šanse. Nijemci su Nijemci, oni ništa neće prepustiti slučaju.


Vjeruje da će Bayern, za razliku od Cityija potpuno drukčije ući u utakmicu, da neće dozvoliti nikakvo iznenađenje.
- Vidjet ćete kako će Bayern ući u utakmicu, Od starta će biti iznimno goropadni, željet će riješiti sve što je prije moguće. To je njihov stil, žele suparnika odmah na početku neutralizirati. A kad zabiju pogodak, postaju kao čopor hijena. Napadnu iz svih oružja, žele te masakrirati. Vidjeli ste kakvu su izvedbu pružili protiv Barcelone. Zabili su četvrti, pa peti, ali trpali su dalje. Nikad im dosta. Da mogu, zabili bi ti dvadeset pogodaka. Ukoliko im Lyon uđe u mlin, mogli bi Francuzi teško nastradati, kao Barcelona. Ili slično. Nije njih zanimao protiv Barcelona niti Messi, ni tko si i što si.


Pranjić će zaključiti...

Trebaju ovo osvojiti

- Bayern u ovoj formi i s kvalitetom koju ima treba sigurno ući u finale. Po meni, i osvojiti Ligu prvaka. Držim da su zaslužili uzeti Ligu prvaka po svemu onome što su dosada pokazali. No, ponavljam, u nogometu nikad ne znaš, Lyon je sada nakon izbacivanja Juventusa i Manchestera u sedmom nebu, u specifičnom stanju koje u nekim okolnostima može dovesti do još jedne senzacije. Ali realno, držim da se ona neće dogoditi.


Za kraj još jedna zanimljivost pred današnju utakmicu. Prije deset godina u polufinalu Bayerna i Lyona igrao je - Thomas Müller! Još je tu stari majstor, u sjajnoj formi. Da, u momčadi je i Alaba, i on je tada bio u momčadi Louisa van Gaala.

Linker
27. travanj 2024 02:47