MIGUEL RIOPA Afp
GORAN VUČEVIĆ ZA SN

‘Kako večeras ne podržati Guardiolu? Pa njegova filozofija je nešto najbolje što današnji nogomet pruža!‘

Goran Vučević bez oklijevanja se opredijelio za svog favorita u finalnoj utakmici Lige prvaka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2021. 20:02

- Kako ne podržati Guardiolu kada je za mene njegova nogometna filozofija nešto najbolje što današnji nogomet pruža - reći će nam Vučević, nekadašnji Guardiolin suigrač iz redova Barcelone, u startu analize uoči finalnog dvoboja Cityja i Chelsea.

- Moram priznati, imam osjećaj kao da se igra neko finale engleskog kupa, a ne Liga prvaka. Međutim, Englezi su i kroz Ligu prvaka pokazali koliko su trenutačno dominantni u europskom nogometu.

Nakon 10 godina Dominaciju će večeras potvrditi samo jedan pobjednik, druga momčad ostat će samo u ulozi finalista. U sporednoj ulozi. Pep Guardiola nakon 10 godina ponovno se pokušava domoći naslova najbolje momčadi Europe. Zadnji je put s Barcelonom u svibnju 2011. porazio Manchester United (3:1) u finalu na Wembleyju.

image
Goran Vučević
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Je li Guardiola pod pritiskom velikih očekivanja sukladno s isto tako velikim ulaganjima ?

- U velikom klubu uvijek je golem pritisak, a Liga prvaka je najveći cilj. Činjenica jest da je Guardiola silno motiviran, ali motiv nikada nije mijenjao njegov pristup. Ni u Cityju nije odustao od svog načela igre, međutim, bitno je poboljšao obrambenu fazu. City prima manje golova, a pritom je ostao kreativan u napadačkoj fazi.

Jesu li promjene dovoljne da Guardiola s Cityem ostvari i zadnji neispunjeni cilj? Prije dvije godine uzeo je “treble” na Otoku, prvenstvo, FA kup i Liga kup. Sve je sa Cityem osvojio, sve osim Lige prvaka.

- San svakog trenera je osvojiti Ligu prvaka, ali očito je taj cilj i najteže ostvariti. Prošle godine je ispao u četvrtfinalu od Lyona. Dogodi se, jer faktor znanja treba pratiti i faktor sreće. United, primjerice, nije imao taj faktor sreće u finalu Europske lige, ali što reći Solskjaeru kada izgubi na jedanaesterce.

Može li ovo finale također otići u jedanaestarce ?

- Sve je otvoreno, nema pravila. Ukoliko se utakmica otvori ranim pogotkom, možemo gledati atraktivni nogomet s puno golova, ali ukoliko prvo poluvrijeme zaključimo s “nulom”, nije isključeno da se oprezno ode do jedanaesteraca. Ma koliko moje simpatije bile na strani Guardiole, svjestan sam da je večeras dvoboj ravnopravnih suparnika velike koncentracije igračke kvalitete. Toliko je pojedinaca koji jednim potezom mogu sve riješiti da bi bilo neozbiljno kazati da u tom susretu postoji veliki favorit

Linker
03. svibanj 2024 10:10