Dan Istitene/Getty Images
SUPROTNE RECENZIJE

'KAKVA IGRA, ON JE LIDER MOMČADI!' Analitičari oduševljeni Kovačićem!; 'TAJ IGRAČ JE PROBLEM CIJELE MOMČADI!' Drugi Vatreni na meti medija...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. veljača 2020. 20:48

Od impresivnih okomitih dodavanja preko brzih prodora kroz Bayernov vezni red do oduzimanja lopti suparniku, Mateo Kovačić bio je bez konkurencije Chelseajev igrač utakmice, oduševljen je predstavom hrvatskog reprezentativca ESPN-ov reporter sa Stamford Bridgea.

Kovačića za nastup časti sedmicom, dok se ostatak momčadi morao zadovoljiti peticama ili čak četvorkama poput stoperskog dvojca Christensen i Rüdiger.

Ivan Rakitić paradigmatska je priča današnje Barcelone, u isto vrijeme na drugoj strani piše izvjestitelj katalonskog Sporta iz Napulja nezadovoljan osrednjom partijom ‘blaugrane’. Kako je to Rakitić, do jučer igrač na ciljniku PSG-a i Juventusa, odjednom postao problem? Tako što se žali kada je na klupi, a kada dobije priliku na terenu ne uspijeva odgovoriti očekivanjima, objašnjava kroničar.

Za Zlatnu loptu

Suigrači u hrvatskoj reprezentaciji dvoboje Lige prvaka u utorak zaključili su pomiješanih osjećaja. Kovačić kao igrač svjestan da izrasta u cijenjenog lidera momčadi koja, nažalost, velikim dečkima služi tek kao nešto jači sparing partner. Nema tu šampionskog štofa niti će ga biti bez ozbiljnije rekonstrukcije sljedećeg ljeta. Chelsea je danas nedorastao suparnik Bayernu koji ove sezone Londonom maršira kao kaznena ekspedicija. Na startu kampanje s Nikom Kovačem na klupi momčad je protutnjala pored Tottenhama (7-2), a sada su klasu, brzinu i preciznost Lewandowskog i Gnabryja upoznali navijači u zapadnom dijelu grada.

Zanimljivo je da dijelove crvenog stroja trenutačno glanca i polira Hansi Flick, dugogodišnji pomoćnik Joachima Löwa u njemačkoj reprezentaciji, kasnije asistent u Kovačevu stožeru. Premda više od deset godina nije radio kao samostalan trener, 55-godišnjak je sredio Bayern tako da igrači lete terenom, a Lewandowski se ukazuje kao najozbiljniji kandidat za Zlatnu loptu na kraju 2020. Ali unatoč činjenici da je lider Bundeslige s ovjerenom ulaznicom za četvrtfinale Lige prvaka u džepu, Flick do daljnjeg ostaje u statusu vršitelja dužnosti. Možda ga zadrže, a možda se okrenu Pochettinu ili Allegriju...

Kao na haklu

Prije desetak dana trener se u javnosti stidljivo požalio na tu činjenicu, ali Bayernovi šefovi nisu reagirali. Ugovor bi Flick mogao dobiti samo pod uvjetom da isporuči domaći naslov i odvede momčad daleko u Champions league konkurenciji. Nešto slično na ovoj razini posljednji put se dogodilo 2012. godine u Chelseaju kada je Roberto Di Matteo kao ‘caretaker’ preuzeo momčad iz ruku Villas-Boasa i - osvojio Ligu prvaka. Gdje je Talijan danas? Već četiri godine bez trenerskog posla, posljednji angažman imao je u Aston Villi...

Za razliku od Kovačića koji bilda osobni rejting u limitiranoj momčadi, Ivan Rakitić pomalo gubi status u trenerskim nacrtima, ali i među novinskim kroničarima koji su mu posljednjih mjeseci držali stranu u nadmudrivanju s klupskim šefovima. U utorak je bio nezapažen prije nego što je u 55. minuti mjesto na terenu prepustio Arthuru, premda je, istini za volju, kompletna Barcelona djelovala ispuhano, bezidejno i nemoćno. Lionel Messi nije znao izaći iz okruženja Napolijevih stopera, De Jong je odigrao previše alibi dodavanja, a strijelac jedinog gola Griezmann u prvom poluvremenu skupio ‘čak’ šest dodira s loptom.

Napoli's Italian forward Lorenzo Insigne (L) vies for the ball with Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (C) and Barcelona's Chilean midfielder Arturo Vidal (R) during the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between SSC Napoli and FC Barcelona at the San Paolo Stadium in Naples on February 25, 2020. (Photo by CARLO HERMANN / AFP)
CARLO HERMANN AFP

Onda je jedina suvisla akcija u drugom dijelu, odigrana kao na haklu, gurnula francuskog napadača u priliku i on je smjestio loptu pod krov nemoćnom Ospini za 1-1. Barcelona uzvrat dočekuje kao favorit, ali osjetno hendikepirana jer su iz stroja izletjeli Busquets (parni žuti karton), Vidal (isključenje), a možda i Piqué koji je ozlijeđen napustio teren zbog čega je upitan njegov nastup u ‘el clásicu’ (Santiago Bernabeu, nedjelja, 21 sat).

Linker
26. travanj 2024 23:49